RKP:n Henriksson: "Toivottavasti puheet arvoista ja EU-politiikasta pitivät paikkansa"

RKP:n puheenjohtaja kuvailee päivän tapahtumia kuin suomalaiseksi jaksoksi House of Cards –televisiosarjasta.

Hallituskriisi
Anna-Maja Henriksson (vas.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin
Anna-Maja Henriksson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin 13. kesäkuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituskriisin yllättävät käänteet tarkoittavat sitä, että vielä aamulla uusiksi hallituskumppaneiksi kaavaillut RKP ja kristillisdemokraatit jatkavat oppositiossa. Ruotsalainen eduskuntaryhmä käsitteli tapahtumia kokouksessaan iltapäivällä.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvaili päivän tapahtumia kuin suomalaiseksi jaksoksi poliittisesta draamasarjasta House of Cards.

– Tänään nähtiin toinen osa tästä sarjasta. Näyttää siltä, että pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo haluavat jatkaa samalla kokoonpanolla eteenpäin. Toivon, että ne viime päivien puheet arvoista ja EU-politiikasta pitävät paikkansa ja hallitus jatkaa myös niiden edistämistä kuten vielä eilen puhuttiin, Henriksson sanoi.

Henriksson ei myönnä, että hallituskriisin yllättävä lopputulos olisi ollut pettymys hallituksen portteja kolkutelleelle RKP:lle.

– Ei se pettymys ole. Olemme koko ajan seuranneet tilannetta ja sanoneet, että jos tarvetta on, olisimme valmiita istumaan neuvottelupöytään. Nyt tässä vaiheessa ei näytä olevan tarvetta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin kuvailee päivää historialliskesi.

– Tämä osoittaa, että politiikka on aina suoraa lähetystä. Joskus tapahtuu paljon asioita muutaman tunnin sisällä ja tämä päivä on ollut kieltämättä kappale poliittista historiaa.

Myös Wallin viittaa viime päivinä käytyyn keskusteluun arvoista. Hän toivoo sen näkyvän hallituksen politiikassa.

– Ilmeisesti tämä painolasti jäi siihen perussuomalaisten uppoavaan laivaan. Tämä uusi kokoonpano voisi aloittaa vaikka toteamalla yhteen ääneen, että tällaisiin vaihtoehtoisilla eurooppapoliittisilla linjauksilla ei ole minkäänlaista sijaa.

Perussuomalaisten johtoon noussut Jussi Halla-aho on kertonut kannattavansa Suomen eroa EU:sta. Puheenjohtajakilpailun aikana kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho väläytteli ajatusta Suomen EU-erosta järjestettävästä kansanäänestyksestä. Terho ja muut perussuomalaisten ministerit siirtyivät uuteen ryhmään.