Hallituskriisi raukesi perussuomalaisten jakautumiseen: monivaiheinen politiikan superpäivä kerrattuna

Perussuomalaisten jakautuminen esti hallituksen kaatumisen.

Perussuomalaiset
Pirkko Mattila (vas.), Kari Kulmala, Sampo Terho, Jussi Niinistö, Jari Lindström, Kimmo Kivelä, Ritva Kike Elomaa, Tiina Elovaara ja Simon Elo.
Uusi vaihtoehto -ryhmä ei vaalikonevastauksista tehdyn analyysin perusteella juurikaan poikkea arvoiltaan niistä kansanedustajista, jotka jäivät perussuomalaisten eduskuntaryhmään.Jussi Nukari / Lehtikuva

Tiistaina pääministeri Sipilän odotettiin jättävän hallituksen eroanomuksen presidentti Sauli Niinistölle. Samalla media arvuutteli perussuomalaisten eduskuntaryhmän reaktioita hallituskriisiin.

Näytti pitkälti siltä, että perussuomalaiset siirtyisi oppositioon Jussi Halla-ahon johdolla. Hallitukseen perussuomalaisten tilalle spekuloitiin siirtyväksi kristillisdemokraatteja ja ruotsalaista kansanpuoluetta. Toisin kävi.

Perussuomalaiset jakautuivat kahtia

Yle uutisoi iltapäivällä hieman kello yhden jälkeen, että Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on hajonnut kahtia. Parikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa ilmoitti muodostaneensa oman eduskuntaryhmän, nimeltä Uusi vaihtoehto. Lähtijät sanoivat olevansa valmiit hallitusneuvotteluihin, ja jatkamaan hallitusvastuussa.

Kaikki perussuomalaisten ministerit, ulkoministeri Timo Soini, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho, puolustusministeri Jussi Niinistö, työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, ovat mukana ryhmässä.

Ryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin Tiina Elovaara ja ryhmän puheenjohtaksi Simon Elo. Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi ilmoitti eroavansa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä, mutta ei kertonut vielä jatkosuunnitelmistaan.

Halla-aho poltti päreensä

Perussuomalaisten hajoamisen takia pääministeri Sipilä perui eroanomuksen presidentti Niinistölle. Perussuomalaisiin jäi jäljelle "terholaisten" ulosmarssin myötä 15 edustajaa.

Tapahtumien jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lausui tiedotustilaisuudessa, ettei hän osannut odottaa puolueen hajoamista näin laajasti. Hän kertoi odottaneensa, että yksi tai muutama kansanedustaja saattaa lähteä, mutta ei näin rankkaa joukkopakoa.

– Tuli täytenä yllätyksenä. Pahalta tuntuu, hän sanoi.

Halla-aho arvioi, että ratkaisua oli kaavailtu jo pidempään. Hän kuvaili loikkaajien toimintaa "äänestäjien pettämiseksi". Halla-aho myös sanoi, että "loikkarin ottaa yleensä ohraleipä".

Halla-aho sanoi katsovansa eduskuntaryhmästä eronneiden ihmisten eronneen samalla myös puolueesta.

Sipilä esitti jatkoa Uuden vaihtoehdon kanssa

Tämän jälkeen pääministeri Juha Sipilä esitti, että hallitusyhteistyötä jatketaan perussuomalaisista lohjenneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa.

– Simon Elo lähetti minulle ryhmän perustamispaperit ja hän todisti sen, että ryhmässä on kaksikymmentä jäsentä ja ryhmä on tehnyt päätöksen tukea nykyistä hallitusohjelmaa sekä keskeneräisiä hankkeita. Hallituskriisi on nyt peruttu, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan hallituksen nykyiset ministerit voivat jatkaa tehtävissään.

Perussuomalaisten piirijohtajat ihmeissään

Seuraavaksi Yle kysyi mietteitä perussuomalaisten kentältä maakuntien piirijohtajilta. He kertoivat olevansa hämmentyneitä tapahtumista.

Osa piirijohtajista kertoi tukevansa Uusi vaihtoehto -liikettä ja osa Halla-ahon porukkaa. Osa sanoi tienneensä uuden eduskuntaryhmän muodostamisesta jo etukäteen.

Terho nousi valokeilaan

Hallituskriisin päättymisen myötä Jussi Halla-aholle puheenjohtajakamppailun hävinnyt Sampo Terho nousi hallituksen johtotrioon Timo Soinin tilalle.

Ministerit vakuuttivat yhteisen arvopohjan olevan nyt kohdillaan ja luottamuksen olevan korkealla uutta ryhmää kohtaan, kun perussuomalaisten "ääriliike" oli pelattu ulos pelistä.

Pääministerin on seuraavaksi määrä antaa hallitusjärjestelystä eduskunnalle tiedonanto. Sen myötä eduskunta arvioi hallituksen luottamuksen tapahtuneen jälkeen.