1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Unkari, Puola ja Tšekki voivat joutua oikeuteen turvapaikanhakijoiden siirtojen vastustamisesta

Rikkomusmenettely voi johtaa oikeuskäsittelyyn ja sakkoihin. EU-komission mukaan muita keinoja ei enää ollut jäljellä.

Pelastusjärjestön työntekijä yrittää rauhoitella Lesboksen saarelle täyteen lastatussa veneessä saapua pakolaisia. Kuva: Filip Singer / EPA

BRYSSEL Euroopan komissio on käynnistänyt rikkomusmenettelyn Unkaria, Puolaa ja Tšekkiä vastaan toteutumattomista turvapaikanhakijoiden siirroista.

Maakolmikko on kieltäytynyt ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita, joita EU on päättänyt siirtää Italiasta ja Kreikasta muihin jäsenmaihin. Rikkomusmenettely voi johtaa sakkoihin, jos maat eivät muuta käyttäytymistään.

– Olemme käyttäneet kaikki keinot viimeisen vuoden aikana. Olen kehottanut näitä maita pitämään kiinni sitoumuksistaan, sanoi komissaari Dimitris Avramopoulos.

Unkariin ja Puolaan ei ole siirretty yhtään turvapaikanhakijaa, ja Tšekkiin heitä on siirretty vasta 12. Maat ovat sanoutuneet irti turvapaikanhakijoiden siirroista, joista sovittiin syyskuussa 2015.

Tuolloin päätettiin, että Italiasta ja Kreikan saarilta siirrettäisiin yhteensä 160 000 turvapaikanhakijaa muihin jäsenmaihin kahden vuoden kuluessa. Tavoitetta on sittemmin alennettu noin 98 000:een. Näistä oli viime perjantaihin mennessä siirretty 20 869.

Unkarilla, Puolalla ja Tšekillä on kaksi kuukautta aikaa vastata komission kirjeeseen. Tämän jälkeen komissio voi antaa perustellun lausunnon, jonka jälkeen asia voidaan viedä EU-tuomioistuimeen, jos jäsenmaan vastaus ei tyydytä.

Tien päässä sakkorangaistus

Tuomioistuin voi lopulta määrätä jäsenmaalle sakot. Menettely perustuu siihen, että EU:ssa tehty päätös sitoo kaikkia jäsenmaita. Kun päätöstä tehtiin, Unkari ja Tšekki äänestivät siirtoja vastaan. Puola kannatti järjestelyä, mutta maan hallitus on sittemmin vaihtunut.

Unkari ja Slovakia ovat haastaneet turvapaikanhakijoiden siirtopäätöksen EU-tuomioistuimessa. Komission mukaan oikeusprosessi ei tarkoita, etteikö päätöstä pitäisi toteuttaa vaikka tuomioistuin ei ole antanut asiassa vielä ratkaisua.

Suomi on ottanut siirto-ohjelman kautta vastaan 1 640 turvapaikanhakijaa, kun maan koko tavoite on 2 078. Suhteessa jäsenmaiden tavoitteisiin hakijoita on siirretty Suomeen toiseksi ripeiten Maltan jälkeen.

Suomi äänesti aikanaan tyhjää kun asiasta päätettiin, mikä tarkoittaa käytännössä samaa kuin vastustaminen.