Hallitus jatkaa nykyisellään – Sampo Terho hallituksen johtotrioon

Pääministeri antaa hallitusjärjestelystä eduskunnalle tiedonnannon, jonka jälkeen eduskunta mittaa hallituksen luottamuksen. Hallitus jatkaa nykyisellä ohjelmalla ja kokoonpanolla.

Uusi vaihtoehto
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo, Keskustan puheenjohtaja pääministeri Juha Sipilä ja Uusi vaihtoehto -ryhmän Sampo Terho (oik.)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) veivät perussuomalaisista eronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän hyväksymisen hallituskumppaniksi puolueidensa eduskuntaryhmien käsittelyyn alkuillasta.

Molemmat ryhmät antoivat hankkeelle siunauksensa illan aikana.

Kaikki nykyisen Sipilän hallituksen perussuomalaiset ministerit lähtivät perussuomalaisista Uusi vaihtoehto -ryhmään, ja he myös jatkavat hallituksessa entisillä ministerinpesteillään.

Hallituksen triossa eli johtokolmikossa Uusi vaihtoehto -ryhmää edustaa Eurooppa-, kulttuuri- ja liikuntaministeri Sampo Terho.

Hallitusratkaisusta pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Terho kertoi, että Uusi vaihtoehto -ryhmän ympärille aletaan todennäköisesti lähiaikoina muodostaa uutta puoluetta. Myös Uusi vaihtoehto -nimi on Terhon mukaan väliaikainen ja se tullaan todennäköisesti vaihtamaan.

Sipilä haki tukea ratkaisulle valtiosääntöoppineilta

Sipilä kertoo varmistaneensa valtiosääntöasiantuntijoilta, että hallitusratkaisuun riittää eduskuntaryhmien päätös, koska hallituksessa ja hallitusohjelmassa ei tapahdu muutoksia ja hallituksella säilyy parlamentaarisessa pohjassa enemmistö.

– Valtiosääntöoppineiden ohje tähän on, että ehkä on poliittisesti viisasta antaa tästä eduskunnalle tiedonanto, joka sitten päättyy luottamusäänestykseen. Silloin me tullaan noudattaneeksi tässä kirjaimellisesti parlamentarismin polkua, sanoo Sipilä.

Hallituksen arvoista käytiin vielä keskustelua

Hallitusosapuolet kävivät alkuillan kokouksessaan vielä keskustelua hallituksen arvopohjasta ja toimintatavoista. Orpon mukaan Uusi vaihtoehto -ryhmän irtautuminen perussuomalaisista vakuutti, että ryhmä ei allekirjoita sitä arvopohjaa ja niitä periaatteita, joita hallituskumppanit karsastivat Jussi Halla-ahon johtamissa perussuomalaisissa.