1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jussi Halla-aho

Uusi vaihtoehto -ryhmä: Halla-ahon taustalla "epämääräisiä tahoja"

Uusi vaihtoehto -ryhmän Simon Elo ja Tiina Elovaara väittivät arvelluttavien tahojen tukeneen Halla-ahoa.

A-studio
A-studio

Perussuomalaisista irronneen uuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja varapuheenjohtaja Tiina Elovaara sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho olivat vastakkain tiistai-illan ylimääräisessä A-studion lähetyksessä.

Uusi vaihtoehto -ryhmän Simo Elo kuvaili, että perussuomalainen puolue on kaapattu. Halla-aho sanoi, että kukaan ei ole kaapannut valtaa perussuomalaisissa.

Halla-aho uskoi, että Soini oli toivonut puolueen uudeksi johtajaksi Terhoa.

– Hän on varmasti katkera siitä, että hänen visionsa puolueen jatkosta ei toteutunut, Halla-aho kommentoi syitä puolueen ongelmille. 

Yli 20 perussuomalaisten kansanedustajaa erosi tänään puolueen eduskuntaryhmästä. Mukana ovat kaikki perussuomalaisten ministerit.

Epämääräiset tahot taustalla puheenjohtajavaalissa

A-studiossa käytiin läpi sitä, miksi perussuomalainen puolue hajosi kahteen leiriin. Uusi vaihtoehto -ryhmän Simon Elo ja Tiina Elovaara kertoivat havainneensa puheenjohtajavaalien aikana, että Suomen Sisu, Homma Forum ja Suomen Vastarintaliike lähentyivät Halla-ahon johtamaa blokkia. Se aiheutti epäluuloja.

– Nämä ovat tahoja, joiden ympärille liittyy arvoja ja toimintatapoja, joita me emme hyväksy, Elovaara kertoi. 

Simon Elon mukaan Halla-ahon johtamassa perussuomalaisissa ongelmana ei ole maahanmuuttokriittisyys, vaan kyse on "paljon pahemmasta".

– Maahanmuuttokriittisyys on täysin hyväksyttävää, mutta nyt on kyse jostain synkemmästä. Ongelma ovat ne tahot, jotka ovat ihmisyyden vastaisia, Elo sanoi.

Halla-aho kommentoi, että puheet tällaisista tahoista ovat mielikuvitusta.

Tehtiinkö natsitervehdyksiä?

Tiina Elovaara väitti, että perussuomalaisten puoluekokouksessa olisi tehty käsitervehdyksiä Halla-ahon tukemiseksi. Tämä on hänen mukaansa tekijä, joka on antanut epäilyksiä Halla-ahon uskottavuudelle.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

– Näimme puoluekokouksessa sellaisia käsitervehdyksiä sinun tullessa valituksi, jotka eivät sovi siihen kontekstiin, Elovaara sanoi.

– Minä en ole nähnyt puoluekokouksessa yhtäkään natsitervehdystä, ja jos joku sellaisia tekee, ei ainakaan minun hyväksynnälläni, Halla-aho kommentoi.

– Siitä on valokuvia, Elovaara sanoi.

Elovaaran mukaan Uusi vaihtoehto -ryhmässä on nyt mukana vain vastuullisia edustajia, jotka eivät loukkaa ketään.

– Meillä on nollatoleranssi rasismille, Elo vakuutteli.