1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hallituskriisi

Laura Huhtasaari: Emmekö olisi saaneet olla ehdolla, kun riski tulla valituksi on aina olemassa?

Kuinka jäsenistö voisi suorassa demokratiassa kaapata vallan, Huhtasaari ihmetteli Ylen aamu-tv:ssä.

Hallituskriisi
Ylen aamu-tv: Laura Huhtasaari ja Perussuomalaisten hajaannus
Ylen aamu-tv: Laura Huhtasaari ja Perussuomalaisten hajaannus

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoi olonsa olevan hyvin hämmentynyt viime päivien tapahtumien jälkeen. Huhtasaari oli vieraana Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

– Ensin kokoomus ja keskusta järjestävät kulissihallitusneuvotteluyhteistyön Jussi Halla-ahon kanssa ja sitten oma ryhmä vedättää seuraavaksi. Hyvin hämmentynyt olo, kun kuitenkin demokratian pelisääntöjen mukaan on toimittu, Huhtasaari sanoi.

Hän ihmettelee puolueesta omaksi Uusi vaihtoehto -ryhmäksi lähteneiden kansanedustajien puheita, joiden mukaan perussuomalaisissa tehtiin puoluekokouksessa vallankaappaus.

– Voiko jäsenistö kaapata vallan, jos meillä on suora demokratia? Minusta silloin puoluetta ei voi kaapata.

Huhtasaari muistutti, että kukaan ulkopuolinen taho ei pääse äänestämään puoluekokouksessa.

– Emmekö olisi saaneet olla ehdolla, kun riski tulla valituksi on aina olemassa, Huhtasaari ihmetteli.

Johdon kannanotot ehkä virhe

Huhtasaari mainitsi Jussi Halla-ahon kirjoittaneen maahanmuuttopoliittisen ohjelman vuoden 2015 eduskuntavaaleihin ja olleen sen jälkeen mukana tekemässä turvapaikkapoliittista ohjelmaa.

– Kyllä kaikki tunsivat Jussin.

Huhtasaari katsoo puolueen virheeksi mahdollisesti sen, että ministerit, puhemies ja iso osa piirien puheenjohtajista meni Sampo Terhon taakse ennen puheenjohtajavaalia.

– Neuvot, joita ei ole pyydetty, eivät ehkä ole niin tervetulleita.

Huhtasaari kertoi, että hänelle eduskuntaryhmän jakautuminen tuli yllättäen, kuten se tuli myös puolueen puheenjohtajalle Halla-aholle ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Toimi Kankaanniemelle. Huhtasaaren mukaan hänellä oli aavistus vain Tiina Elovaaran mahdollisesta lähdöstä, sillä Elovaara oli maininnut harkitsevansa jatkoa, jos puheenjohtajistoon valitaan sellaisia henkilöitä jotka eivät häntä miellytä.

Huhtasaari: Kunnioitettava eri mielipiteitä

Huhtasaari otti kantaa myös siihen, missä määrin hänellä on yhteyksiä esimerkiksi Suomen Vastarintaliikkeeseen tai maahanmuuttokriittisestä keskustelusta tuttuun Hommaforumiin.

– Suomen vastarintaliikkeestä en tiedä mitään, Hommaforumiin minulla ei ole edes tunnuksia, mutta sain Twitterissä kuvakaappauksen että Simon Elo sinne kirjoittelee, Huhtasaari mainitsi.

Huhtasaari toivoo, ettei perussuomalaisiin aleta suhtautua samalla tavoin kuin ruotsidemokraatteihin Ruotsissa, jossa näitä on eristetty poliittisesti.

– Toivon että voimme kunnioittaa eri poliittisia mielipiteitä, ei ketään saisi syrjiä poliittisen mielipiteen, vakaumuksen tai maailmankatsomuksen perusteella, Huhtasaari totesi aamu-tv:ssä.

*Lue myös: *

Analyysi: Laura Huhtasaarelle ensimmäinen poliittinen rökäletappio

Ratkaisivatko arvot sittenkään? Uusi vaihtoehto ja perussuomalaisiin jääneet hyvin samankaltaisia arvoiltaan

Lue seuraavaksi