Mitä tapahtui karjalaisten omaisuudelle? – Pietarista löytyi Gallen-Kallelaa ja Edelfeltiä

Karjalan evakot jättivät jälkeensä hurjan määrän omaisuutta. Eremitaašista löytyi esimerkiksi muutamia satoja tauluja.

Sotasaalis
Hannu Takala on tutkinut Karjalassa Neuvostoliitolle menetettyjä omasuuksia nyt kahden kirja verran.
Orna Ben Lulu / Yle

Karjalan evakot jättivät jälkeensä omaisuutta, jota tutkija Hannu Takala lähti jäljittämään Venäjälle.

– Eremitaašista löytyi muutamia satoja tauluja. Joukossa on muun muassa Albert Edefeltin, Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin tuotantoa, kertoo Takala.

Takala otti selvää, mitä karjalaisten omaisuudelle tehtiin. Kuuden vuoden tutkimusten ja kirjoittamisen jälkeen julkaistiin kirja.

Karjalasta evakuoidut tavarat
Orna Ben Lulu / Yle

Takala teki tutkimusta Pietarissa sijaitsevissa museoissa, joiden arkistoissa löytyy suomalaisia aarteita. Venäjän etnografisessa museossa vastaan tuli esineitä, joiden Takala luuli kadonneen.

– Museosta löytyy Sortavalan museosta evakuoituja kokoelmia. Luulin, että ne olivat tuhoutuneet sodassa, mutta yllättäen ne tulivatkin vastaan museon tiloista. Päällä oli vielä vanhat Sortavallan museon numerot. Tämä sykähdytti.

– Etnografisesta museon arkistoista on toista tuhatta kansatieteellistä esinettä. Ruukinlapoja ja muuta vastaavaa.

Järjestelmällisyys yllätti tutkijan: yksityiskotien omaisuus käytiin heti läpi

Kadonneen omaisuuden lisäksi Hakalan kirja käsittelee sitä, millä tavalla puna-armeija käsittelii irtaimistoa. Tutkija sai käsiinsä tietoja ja listoja, mistä käy ilmi, että jo talvisodan jälkeen Eremitaašiin vietiin sotasaaliina Karjalasta tauluja ja muuta tavaraa.

– Tämä tieto oli aika hätkähdyttävä. Aikaisemmin ei juurikaan olla käsitelty, että jo talvisodan jälkeen Neuvostoliitossa olisi ollut sotasaalistoimintaa. Tällainen toiminta oli ennen yhdistetty vuosina 1942–43 Saksaa vastaan käytyyn sotaan.

Takalan mukaan puna-armeija toimi määrätietoisesti. Se ei pelkästään aloittanut perustamaan hallintoa Viipuriin, vaan se ryhtyi heti arvioimaan yksityiskotien omaisuuksia ja pohtimaan, mitä niille pitäisi tehdä.

– Ei mennyt kuin muutama päivä Viipurin virallisesta luovuttamisesta, kun arviontikomentaatio saapui paikalle ja alkoi käydä läpi karjalalaista omaisuutta.

Kulttuuriperintöä kohdeltiin arvokkuudella

Miten eri maiden armeijat ovat kohdelleet yksityisomaisuutta ja arvotaidetta? Tätä tutkija Takala jäi miettimään tutkimustensa jälkeen.

– Kun lähdin käymään järjestelmällisesti läpi sitä, miten eri valtiot kohtelivat toisessa maailmansodassa valloitettujen valtioiden omaisuutta, oli hämmästyttävää, miten eri maiden valtiot ovat ryövänneet kulttuuriomaisuutta organisoidusti.

– Minulle alkoi hämärtyä, halusivatko valtiot valtaamalla maaomaisuutta ja rikkautta, vai pelkästään tauluja, joita kuitenkin varastettiin sodissa miljoonia.

Myös kirjan arvioinut Jyväskylän yliopiston professori Janne Vilkuna yllättyi siitä, miten Neuvostoliitto toimi hyvin järjestelmällisesti.

– Omaisuutta ei ryöstetty tai tuhottu. Kuri oli aika kova. Myös se, miten eri tavoilla neuvostoliittolaiset museot näkivät suomalaisten omaisuuden arvon. Kaikkein mielenkiintoista on se, että mitä kulttuuriperinnölle tapahtui.