Hyppää sisältöön

Erkki Virtasen kolumni: Kallista, kosteaa rakentamista ja holtitonta rahankäyttöä

Kolumnistimme Erkki Virtanen selvitti äskettäin, miksi valtion rakennushankkeet menevät pieleen ja tulevat paljon kalliimmiksi kuin on suunniteltu. Nyt Virtanen haluaisi puuttua urheilun valtionapurahoihin, joista löytyy paljon pöyhittävää.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pääministeri kutsui minut vuodenvaihteessa selvittämään, miksi valtion rakennushankkeiden aikataulut ja budjetit pettävät niin usein ja niin paljon.

Paljon ihmeellistä löysinkin. Olympiastadionin peruskorjaajat lähettivät noin vain yli 50 miljoonan euron lisälaskun. Ja Länsimetron porukka pani kymmenen kertaa paremmaksi, lisälasku viisisataa miljoonaa. Eikä kumpikaan projekti ole vielä tällä valmis.

Kumma kyllä jouduin toteamaan, että valtion kokonaan rahoittamat hankkeet toteutuvat nykyään varsin hyvin, sekä aikataulussa että budjetissaan.

Sen sijaan hankkeet, joissa on valtion ohella muitakin rahoittajia, menevät pääsääntöisesti metsään. Yllä siitä pari esimerkkiä. Kun rahalla ei ole isäntää, meno on sen mukaista.

Tein muutamia esityksiä siitä, miten tämmöinen holtiton rahankäyttö pannaan kuriin. Niitä onkin jo alettu toteuttaa.

Selvitystyön jälkeen minua on alettu pitää jonkinlaisena rakennusalan superasiantuntijana

Ainakin minua hämmästytti kovasti myös se, että muutama alan huippuosaaja kertoi ongelmien johtuvan puutteellisesta osaamisesta, erityisesti projektinjohto-osaamisessa. Ja harvat osaavat projektinjohtajat eivät sotke käsiään julkisiin hankkeisiin erinäisistä syistä. Harvinaisen itsekriittistä puhetta!

Selvitystyön jälkeen minua on alettu pitää jonkinlaisena rakennusalan superasiantuntijana. Ei ole auttanut, vaikka olen kovasti pannut vastaan ja sanonut korkeintaan osaavani lyödä naulan seinään, jos ei tuule kovasti.

Tein pyytämättä myös pari ehdotusta rakentamisen laatutason parantamiseksi koskien nimenomaan sisäilmaongelmia. Tämä johti siihen, että minut pyydettiin jokunen päivä sitten mukaan pääministerin koollekutsumaan ”Terve julkinen rakentaminen ja puhdas sisäilma”-keskusteluun.

Se oli hyvä ja tärkeä keskustelu. Onhan se aivan kamalaa, kun ihmiset kouluiästä alkaen altistuvat kaikenlaisiin vaivoihin, joista voivat joutua kärsimään koko loppuelämänsä. Ja inhimillisten kärsimysten ohella tämä on myös valtava yhteiskuntataloudellinen taakka. On käsittämätöntä, että tähän ei ole saatu mitään tolkkua!

Raha on paras tietämäni konsultti

Tärkein oma esitykseni oli, että pannaan rakentajat vastaamaan niin sanotulla elinkaarimallilla työnsä tuloksista esimerkiksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi eli korjaamaan kaikki ongelmat, mitä esiintyy. Luulisi tämän paneman vakavoitumaan näihin asioihin jo rakentamisvaiheessa, jos myöhempien ongelmien hoitamiseen tarvittava raha pitää kaivaa omasta pussista. Raha on paras tietämäni konsultti!

Keskustelun päätteeksi pääministeri ilmoitti hallituksen käynnistävän Terveen julkisen rakentamisen vuosikymmenen toimenpideohjelman valmistelun. Eduskunnan valiokunnassa käydään muuten juuri tänään samanlainen keskustelu ja sinnekin on meikäläinen pyydetty alustamaan.

Nyt on siis kovat piipussa: hallitus haastaa eduskunnan tukemana rakennussektorin. Enpä osaa veikata, kumpi tämän väännön kääntää voitokseen.

Palaan vielä tähän selvitysmieshommaani. Se oli oikeastaan aika mukavaa puuhaa! Olen viime aikoina etsiskellyt uusia aiheita ja yrittämättä katse on osunut urheilun valtionapurahasekoiluun. Sormiani syyhyttää lähteä kaivelemaan näiden poikien touhuja. Sieltä vasta herkullisia asioita paljastuisi!

Erkki Virtanen

Kirjoittaja on työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö, joka jäi eläkkeelle 45 vuoden virkamiesuransa jälkeen. Nyt Virtanen vaeltelee mökkipaikkakuntansa Tammelan saloilla ja seuraa ja kommentoi valtiontalouden nykytilaa. Poliittisesti yhä sitoutumaton.