Lontoon tornitalosta pelastuneet: Rakennuksessa ei kuultu palohälytystä tai se tuli myöhään

Useat tornitalosta pelastuneet kertoivat havahtuneensa paloon vasta naapureiden tai palomiesten jyskytettyä asunnon oveen. Joidenkin mukaan hälytys oli kuulunut vasta palon ehdittyä jo roihuta aikansa.

Ulkomaat
Nainen juoksee kohti pelastushenkilökuntaa.

Useat brittiviestinten haastattelemat Grenfell Tower -tornitalossa asuneet ja sieltä pelastautuneet ovat kertoneet, että palohälyttimet eivät olisi hälyttäneet palosta tai että hälytys olisi tullut vasta huomattavan myöhään palon syttymisen jälkeen.

Tornitalon seitsemännessä kerroksessa asunut Paul Munakr onnistui pelastautumaan palosta. Hän epäili, että rakennuksen palohälyttimet eivät olleet hälyttäneet tulipalosta.

Hän ei ollut kuullut palohälytystä. Hän havahtui paloon vasta kuullessaan kadulla olleiden ihmisten huutavan "älkää hypätkö, älkää hypätkö".

– Kun laskeuduin rappusia alas, kohtasin palomiehiä, jotka kiipesivät ylös kohti paloa, pyrkien saamaan niin monta ihmistä ulos rakennuksesta kuin mahdollista, Munakr kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Asukkaiden mukaan palo levisi nopeasti. Viranomaisten mukaan useita ihmisiä on saanut surmansa palossa ja ainakin 50 asukasta on toimitettu sairaalahoitoon.

Ihmiset katselvat palavaa kerrostaloa.
Paikalliset asukkaat katselevat palavaa Grenfell Toweria.Daniel Leal-Olivas / AFP

Pelasti naapurin pikkutytön

Toinen seitsemännessä kerroksessa asunut mies kertoi olleensa juuri nukahtamaisillaan, kun hän havahtui naapureiden huutoon. Hän huomasi porraskäytävässä runsaasti savua. Samalla palomiehet saavuttivat hänen kerroksensa ja hoputtivat poistumaan välittömästi.

Mies kertoi napanneensa porraskäytävässä olleen naapurin pikkutytön mukaansa ja kiiruhtaneensa tyttöystävänsä kanssa alas kadulle.

– Näin ihmisten hakkaavan ikkunoitaan ja huutavan. Se oli kammottavaa, hän kuvaili.

Erään rakennuksesta pelastautuneen mukaan palohälytys sen sijaan olisi kyllä kuulunut mutta kovin myöhään, vasta puoli tuntia palon syttymisen jälkeen. Asukas ehti saada tiedon palosta, kun naapuri hakkasi perheen ovea. Perhe onnistui pelastautumaan.

Vaimoni ja lapseni ovat järkyttyneitä, mutta he ovat kunnossa, mies sanoi Sky Newsille.

Asukkaiden mukaan talossa asui paljon lapsiperheitä.

Palomiehiä sammutustöiden jälkeen.
Daniel Leal-Olivas / AFP

Asukkaita aiemmin ohjeistettu pysymään asunnoissaan tulipalon sattuessa

On epäselvää, minkälainen palohälytysjärjestelmä talossa tarkalleen oli. Guardian-lehden mukaan asukkaita oli ohjeistettu paloturvallisuudesta kolme vuotta sitten, että tulipalon sattuessa heidän oli pysyteltävä asunnoissaan. Asunnosta tuli poistua vain jos tulipalo syttyi omassa asunnossa tai sen ulkopuolella olevassa käytävässä, asukastiedotteessa sanottiin.

– Asuntojen uudet etuovet pystyvät kestämään tulipaloa jopa 30 minuuttia. Palokunnalla on siten runsaasti aikaa saapua, tiedotteessa sanottiin.

Viidennessä kerroksessa asunut Muhammed ei hänkään ollut kuullut lainkaan palohälytystä.

Hän kertoi Sky Newsille poistuneensa asunnostaan vasta kun viranomaiset kiipesivät ylös ja määräsivät lähtemään.

Huomasi paloautojen saapuvan kotitalolle

17. kerroksessa asunut mies kertoi Guardianille huomanneensa palon nähtyään paloautojen saapuvan rakennukselle.

– Palohälytyksiä ei ollut, koska rakennuksessa ei ole yhteistä palohälytysjärjestelmää, hän kertoi.

Yläkerroksissa palo ei vielä tuntunut, mutta ikkunasta alas kurkottaessa hän näki liekit.

– Liekit nousivat todella nopeasti. Seinän päällyste vaikutti herkästi syttyvältä, se roihahti kuin tulitikku, hän sanoi.

Mies onnistui pelastautumaan alakerrosten sankan savun läpi yhdessä 68-vuotiaan tätinsä kanssa.

Palava kerrostalo
Grenfell Tower tulessa.Daniel Leal-Olivas / AFP

Kolmannessa kerroksessa asunut Siar Naqshabandi puolestaan oli itse ollut palon syttyessä poissa rakennuksesta. Palatessaan kotiin klo 1.45 hän huomasi rakennuksen olevan tulessa, soitti kotona olleelle veljelleen ja komensi tämän ulos.

Veljeksillä asuu sukulaisia rakennuksen 23. kerroksessa.

– Käskin heitä tulemaan alas. He kertoivat, ettei heidän annettu lähteä alas. Ihmisille oli sanottu, että rakennuksesta ei voi poistua, Naqshabandi kuvasi Guardian-lehdelle. Hän ei täsmentänyt, mikä taho oli kehottanut näin toimimaan.

Naapurirakennuksessa asunut Hugo Zarey kertoi uutistoimisto AP:lle havahtuneensa ulkoa kuuluneeseen hälinään. Samalla poliisi jo jyskyttikin hänen asuntonsa ovea ja määräsi poistumaan rakennuksesta.

Tilanne oli pelottava, mutta evakuoiduista pidettiin hyvää huolta, Zarey kertoi.

*Lue myös: *

27-kerroksisessa tornitalossa valtava tulipalo Lontoossa, ihmisiä kateissa – tämä tiedetään nyt

Lontoossa roihuaa massiivinen rakennuspalo – video

Silminnäkijä Lontoon palopaikalla: "En löytänyt talosta hätäuloskäyntiä"