1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimi Kankaanniemi pysyy perussuomalaisissa – uuden ryhmän selitykset erosta "tuntui todella ikävältä"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen yllätti ryhmän puheenjohtajana toimineen Toimi Kankaanniemen. Hän on pettynyt tapaan, jolla loikkaus tehtiin.

politiikka
Toimi Kankaanniemi
Toimi KankaanniemiJarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä eronnut Toimi Kankaanniemi on pettynyt siihen, ettei hänelle kerrottu eduskuntaryhmässä virinneistä eroaikeista.

– Vaikka olin ryhmän puheenjohtaja, minulle ei kerrottu yhtään mitään. Olin varautunut normaaliin tai ainakin lähes normaaliin kokoukseen, mutta sisään astuikin parikymmentä ryhmätoveria, jotka jättivät eroilmoituksen. Se yllätti täysin. Arvelin, että muutama lähtee, Kankaanniemi kertoo.

Uusi vaihtoehto -ryhmän selitykset eron taustoista jättivät niin ikään ikävän maun.

– En lähde keskustelua sen tarkemmin avaamaan, mutta koin sen rankkana epäluottamuslauseena. Tuntui todella ikävältä.

Kankaanniemi pitää ovet auki: politiikka ratkaisee

Pimennossa pitäminen on yksi syy siihen, miksi Toimi Kankaanniemi aikoo pysyä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

– Minulle ei kerrottu, eikä minua pyydetty mukaan. Sen sijaan perussuomalaisten puolueohjelmalla minut on valittu, eikä minulla sitä kautta ole perusteita erota ryhmästä. En valitse puoluettani kavereitten perusteella vaan puolueen ohjelman ja sen ajatusten pohjalta, Kankaanniemi selittää.

Sen sijaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana Kankaanniemi ei katsonut voivansa jatkaa.

– Enemmistö ryhmästä erosi, ja tälle jäljelle jääneelle ryhmälle täytyy antaa tilaisuus vailita itselleen uusi johtaja.

Kankaanniemen lopullisen puoluekannan ratkaisee tulevaisuus. Kansanedustaja aikoo tarkkailla, millaista politiikkaa Uusi vaihtoehto harjoittaa ja mihin suuntaan perussuomalaiset kallistuvat.

– Teen myöhemmin ratkaisut, jos tarpeen on. Ehkä kesän jälkeen, enkä en koskaan. En ole halla-aholainen, enkä ole soinilainen. Edustan keskisuomalaisia perussuomalaisittain ajattelevia ihmisiä.

Hallitusohjelma ei enää sido perussuomalaisia

Toimi Kankaanniemi pitää puheita puolueen valtaamisesta ja juntasta liioiteltuna.

– Puoluekokouksessa äänioikeuden edellytyksenä oli, että kahden edellisvuoden jäsenmaksu oli maksettu ja puoluekokoukseen oli ilmoittauduttu huhtikuussa. Seula merkitsee mielestäni sitä, ettei kokoukseen voitu häthätää ilmoittaa laumoittain uusia ihmisiä, jotka edustavat ulkopuolista junttaporukkaa. Tästä olen vakuuttunut, Kankaanniemi sanoo.

Perussuomalaisten puolueen säännöissä kuitenkin todetaan, että puoluekokouksessa ovat äänioikeutettuja kaikki jäsenet, jotka ovat maksaneet kuluvan vuoden jäsenmaksut määräaikaan mennessä, eikä edellisen vuoden maksua ole laiminlyöty. Näin ollen äänestäjiltä ei ole edellytetty kahden vuoden jäsenyyttä vaan sitä, ettei vanhoilla jäsenillä ole maksua rästissä.

Sitä missä määrin perussuomalaisiin oli liittynyt uusia jäseniä nimenomaan äänestyksen takia on vaikea arvioida. Kankaanniemen mukaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien valinta meni sääntökirjan mukaan.

– Uskon, että äänestystulokseen vaikutti suurelta osin hallituspolitiikka, ei maahanmuuttopolitiikka tai EU-politiikka.

Kankaanniemi katsoo, ettei hallitusohjelma enää sido perususomalaisia vaan he voivat tehdä mieleistään oppositiopolitiikkaa.

– Me olemme nyt vapaat katsomaan, onko hallituksen politiikka oikeudenmukaista ja järkevää. Esimerkiksi soteuudistukseen kirjattu valinnanvapauslaki on meille polttava asia. Kaikki asiantuntijat ovat ampuneet sen alas.

Juttua on muokattu tarkentamalla puoluekokouksen äänioikeuteen liittyviä ehtoja (14.6.2017 kello 13:36).

Lue seuraavaksi