Ratkaisu puukerrostalojen korkeisiin kustannuksiin? Pohjalaisrakentaja erotti asuin- ja märkätilat omiksi moduuleikseen

Puukerrostalo
Lakea Oy:n ensimmäiset puukerrostalot Seinäjoella.
Lakea Oy:n ensimmäiset puukerrostalot Seinäjoella.Hanne Leiwo/Yle

Lakean (siirryt toiseen palveluun) ensimmäiset puukerrostalot rakennettiin viitisen vuotta sitten. Siitä lähtien yhtiössä on työskennelty puurakentamisen haasteiden ratkaisemiseksi.

Yksi haasteista liittyy asumisen hinnan kilpailukykyisyyyteen.

– Puurakentamisessa on jonkun verran korkeammat kustannukset kuin perinteisellä rakentamistavalla. Vaikka ihmiset haluaisivat asua puukerrostalossa, kustannustekijä on sellainen, että lopputuloksena raha ratkaisee, sanoo Lakean tekninen johtaja Veikko Jokimäki.

Uudenlainen konsepti

Lakealla on nyt kehitetty tilaelementeistä rakennettava uudenlainen puukerrostalo. Betoni- ja puurakentamisen yhdistävälle innovaatiolle on haettu patenttia.

Kustannustehokkuutta aiempaan verrattuna tavoitellaan sillä, että betonirakenteinen kostean tilan elementti asettuu rakennuksen keskelle ja päällekkäin ladottuina elementit toimivat itsekantavana rakenteena.

Betonielementti asennetaan ensin ja puurakenteiset osat sen ympärille.

– Perinteisesti moduulirakentamisessa kylpyhuone-elementti on sijoitettu puurakenteisen moduulin sisälle. Kahden tilaelementtituotteen päällekkäisyys vaikeuttaa moduulituotantoa ja nostaa rakentamisen kustannuksia, Jokimäki sanoo.

Tekninen johtaja Veikko Jokimäki, Lakea Oy
Tekninen johtaja Veikko Jokimäki, Lakea OyHanne Leiwo/Yle

Sarjatuotannosta osaamista

Ensimmäinen uudella rakennusmenetelmällä toteutettava kerrostalo alkaa nousta Seinäjoelle ensi syksynä.

Veikko Jokimäen mukaan puurakenteisille kerrostaloille on kysyntää tällä hetkellä. Lakealla toivotaan, että uusi konsepti mahdollistaisi moduulirakentamisen sarjatuotannon ja loisi elementtitehtaille uusia mahdollisuuksia.

Jokimäki toivoo, että sarjatuotannon myötä tilaelementtirakentamisen osaaminen lisääntyisi.

– Asenne on positiivinen, mutta tuote uusi. Se tarkoittaa, että tekijöitä on tällä hetkellä vähän. Alaa on leimannut koerakentamisen leima. Jos jonkun kanssa olemme oppineet tekemään elementtejä, niin se, joka niitä asentaa, tekee sitä ensi kertaa, Jokimäki sanoo.

– Ei ole saatu rakentamiseen tehoja ja sitä kautta ehkä kustannustasoa oikeaksi. Toivotaan, että [tämä konsepti] mahdollistaa sarjatuotannon ja sitä kautta puutilarakentamisen kehittämistä.