Lontoon kohtalokas turmatalo ollut asukkaiden päänvaivana: Asukkaat varoittivat paloherkkyydestä useasti

Vain katastrofi voi vetää huomion Grenfell Towerin ongelmiin, kirjoitettiin asukasyhdistyksen blogissa viime vuonna.

Ulkomaat
Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Adrian Dennis / AFP

Lontoossa palavan Grenfell Tower -tornitalon asukkaat ovat jo aiemmin olleet huolissaan rakennuksen paloturvallisuudesta.

Guardian-lehden mukaan paikallinen asukasyhdistys on toistuvasti varoittanut suurpalon riskistä Grenfell Towerissa. Asukasyhdistyksen mukaan tornitalossa vältettiin vakava tulipalo täpärästi vuonna 2013.

Turvallisuusselvityksessä kävi ilmi, että rakennuksen sammutuskalustoa ei oltu tarkastettu neljään vuoteen. Samoin esimerkiksi hissien tarkastukset olivat vuoden myöhässä.

On kauhistuttava ajatus, että vain katastrofi voi vetää huomion Grenfell Towerin ongelmiin, todettiin viime marraskuussa julkaistussa asukasyhdistyksen blogissa.

Ryhmän mukaan pelastusviranomaisten oli hyvin vaikea päästä talon lähelle, sillä talon ympäristössä oli paljon esteitä, kertoo The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki varoituksemme kaikuivat kuuroille korville. Me ennustimme tämän, ja tämä oli vain ajan kysymys, ryhmässä kirjoitettiin tulipalon jälkeen.

68 metrin korkuinen torni on rakennettu vuonna 1974, mutta rakennuksessa on tehty miljoonaremontti vuonna 2016.

Grenfell Tower palaa.
Daniel Leal-Olivas / AFP

Kaikki eivät kuulleet palohälyttimiä

On epäselvää, minkälainen palohälytysjärjestelmä talossa tarkalleen oli.

Guardianin mukaan asukkaita oli ohjeistettu paloturvallisuudesta kolme vuotta sitten, että tulipalon sattuessa heidän oli pysyteltävä asunnoissaan. Asunnosta tuli poistua vain jos tulipalo syttyi omassa asunnossa tai sen ulkopuolella olevassa käytävässä, asukastiedotteessa sanottiin Guardianin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Asuntojen uudet etuovet pystyvät kestämään tulipaloa jopa 30 minuuttia. Palokunnalla on siten runsaasti aikaa saapua, tiedotteessa sanottiin.

Palopaikalla turman aikaan olleiden ihmisten mukaan osa asukkaista noudatti neuvoa. Erityisesti yläkerroksissa seuraukset olivat ilmeisen kohtalokkaat.

Osa talossa olleista sanoo, että ei kuullut palohälytinten ääntä. Yksi heistä oli viidennessä kerroksessa asunut Muhammed.

Hän kertoi Sky Newsille poistuneensa asunnostaan vasta kun viranomaiset kiipesivät ylös ja määräsivät lähtemään.

Julkisivumateriaalista kiistaa

Länsi-Lontoossa Pohjois-Kensingtonissa sijaitsevan talon julkisivumateriaalista vastasi Rydon-niminen yritys. Brittiviestimissä on epäilty, että julkisivumateriaali saattoi olla herkästi syttyvää ja vaikuttaa palon nopeaan leviämiseen.

Yhtiö poisti pian turman jälkeen kaikki tiedot Grenfell Towerista sivuiltaan. Kuvakaappaus rakennuksen tiedoista löytyy yhä täältä (siirryt toiseen palveluun).

Australiassa ilmestyvä Sydney Morning Herald -lehti kertoi, (siirryt toiseen palveluun) että Grenfell Towerin julkisivuremontissa olisi käytetty herkästi syttyvää pinnoitemateriaalia.

Samaa alumiiniyhdistelmämateriaalia olisi lehden selvityksen mukaan ollut rakennusmateriaalina useissa tornitaloissa, jotka ovat kärsineet tuhoisista tulipaloista viime vuosina.

Britannian poliisi- ja paloministeri Nick Hurd on tänään ilmoittaunut, että vastaavanlaiset tornitalot, joihin on hiljattain tehty peruskorjaus, tullaan tarkastamaan tulipaloriskin varalta.

Yksi tällainen palo tapahtui Australian Melbournessa vuonna 2014. Lehden mukaan vastaavia rajuja tornitalojen paloja on tapahtunut viime vuosina myös Arabiemiraateissa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Niissä kaikissa olisi ollut mukana julkisivujen alumiini- ja polyeteenimateriaaleja, jotka ovat saattaneet vaikuttaa palon nopeaan leviämiseen.

Silminnäkijöiden mukaan Lontoossa roihu levisi ja söi rakennuksen julkisivua kuin paperia.

Rydon-yhtiö vakuutti kuitenkin keskiviikkona, että sen tekemä julkisivuremontti täytti kaikki valvonta- ja turvallisuusmääräykset. Julkisivuremontissa uusittiin rakennuksen pintamateriaali ja ikkunat.

Julkisivumateriaaleja Rydonille toimittanut yritys puolestaan on mennyt konkurssiin.

Rydonin poistaman sivun mukaan taloon on vastikään rakennettu muun muassa uusi lämmitysjärjestelmä. Samoin alakerroksiin on rakennettu uusia asuinhuoneistoja.

Talon kerrosten määräksi ilmoitetaan lähteestä riippuen 24 tai 27. Asuntoja talossa on 120, joista kaikissa oli asukkaita. Talossa asui useita lapsiperheitä.

*Lue myös: *Lontoon tornitalosta pelastuneet: Rakennuksessa ei kuultu palohälytystä tai se tuli myöhään

Pelastusviranomaiset: Olemme päässeet tornitalossa vain 20. kerrokseen asti

Silminnäkijä Lontoon palopaikalla: "En löytänyt talosta hätäuloskäyntiä"