Kymi Ringiä rakennetaan täydellä tohinalla – yhtiö vaikenee rahoituksesta: "Jostain kirstun pohjalta sitä aina löytyy"

Asiantuntijat työskentelevät yksityisen rahoituksen hankkimiseksi, mutta mahdollisten sijoittajien nimiä Kymi Ring -yhtiö ei kerro.

moottoriurheilu
Kymi Ringin moottorirataa rakennetaan Iitissä
Kymi Ring -moottoriradan rakennustyömaa kesäkuussa 2017.Pasi Tapanainen / Yle

Moottoriurheilu- ja ajokoulutuskeskus Kymi Ringin rahoituksesta odotetaan lisätietoa syksyllä. Eduskunta päättänee rahasta vielä kesäkuun aikana. Vaikka eduskunta rahoituksen hyväksyisi, niin se ei vielä riitä.

Hallitus edellyttää lisäksi, että radan kokonaisrahoitus toteutuu ja ratayhtiö pystyy rahoituslähteensä valtiolle osoittamaan.

Ratayhtiön on tehtävä rahoitushakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle. Hakemukseen on liitettävä tiedot esimerkiksi yksityisen rahoituksen järjestämisestä.

Yksityisen rahoituspaketin valmistelu etenee yhtiön suunnitelmien mukaan.

– Kovista nimistä koostuva asiantuntijaryhmä on tehnyt työtä yksityisen rahoituksen kanssa jo tovin. Työ etenee suunnitellulla tavalla ja tiedämme syksyllä rahoituksesta jo aika paljon enemmän, sanoo Kymi Ring Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg.

Mahdollisista sijoittajista ei Sohlbergilta lisää tietoa tipu, koska "asia on kesken ja kyse on yhtiön sisäisestä toiminnasta".

Rakennustyömaalla Iitin Tillolassa työt ovat kuitenkin täydessä vauhdissa.

Millä rahalla töitä tällä hetkellä tehdään?

– Jostain kirstun pohjalta sitä rahaa aina löytyy, vastaa Sohlberg eikä tarkenna vastaustaan.

Kymi RIngin moottoriradan työmaa Iitissä
Pasi Tapanainen / Yle

Ratayhtiön hallitus kokoontui viimeksi keskiviikkona ja totesi, että Kymi Ring etenee suunnitelmien mukaan.

– Totesimme hallituksen kokouksessa yksikantaan, ettei ole mitään syytä tinkiä tavoitteista. Teemme kaikki töitä tavoitteen saavuttamiseksi siinä laajuudessa kuin se on julkistettu.

Kouvolan kaupunki on myöntänyt yhtiölle kahden miljoonan euron pääomalainan. Sohlberg ei kerro, aikooko ratayhtiö lähestyä kuntia tai kaupunkeja uusilla lainapyynnöillä.

– Tämäkin on sellainen yksityiskohta, jota en lähde tässä vaiheessa julkisuudessa ennakoimaan.

Miljoona-apu valtiolta hakuun

Kymi Ringille on luvattu aiemmilla päätöksillä valtionapua yhteensä 7 miljoonaa euroa. Tästä on maksettu 2,4 miljoonaa euroa.

Hallitus on esittänyt 3,5 miljoonaa euroa Kymi Ringille tämän vuoden lisätalousarvioon.

– Toteutuessaan Kymi Ringillä voitaisiin järjestää kymmenientuhansien ihmisten kansainvälisiä tapahtumia, mikä toisi alueelle ja Suomeen paljon matkailutuloja, kuvaili valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eduskunnalle lisätalousarviota esitellessään toukokuun lopulla.

Moottorirataa ja ajokoulutuskeskusta toteuttavan Kymi Ring Oy:n omistavat AKK-Sports, Suomen Moottoriliitto, Iitin kunta ja A.Ahlström Oy.

Kymi Ring moottoriradan työmaa Iiitissä
Kymi Ring -moottoriradan työmaa kesäkuussa 2017. Pasi Tapanainen / Yle

Ahlström omistaa myös maata rata-alueella. Voisiko suuryritys rahoittaa hanketta suoraan tai olla apuna sijoittajien etsinnässä?

– Kymi Ring Oy:n rahoitus on yhtiön sisäinen asia. A. Ahlström Kiinteistöt osakkeenomistajana toimii asiassa omistajan roolissa Kymi Ring Oy:n edun mukaisesti, viestittää toimitusjohtaja Peter Ahlström.

Suomalaisen autourheilun kattojärjestössä uskotaan, että Kymi Ringin rahoitus järjestyy.

– Yhteistyökumppanit ja liikeyritykset ovat ottaneet meihinkin yhteyttä. Rahoitus edellyttää valtiontuen onnistumista, sanoo AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

Ratayhtiö ei tingi tavoitteista

Yli kymmenen vuotta sitten käynnistyneen hankkeen puuhamiehillä riittää rahoitusasioiden lisäksi kiireitä kesällä myös moottoriradan kilpailukalenterin suunnittelussa.

Elokuussa ratayhtiön johto tapaa MotoGP-sarjan kaupalliset oikeudet omistavan Dorna Sportsin johtajia Helsingissä.

– Silloin tulemme varmaankin seuraavan kerran julkisuuteen. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitkä asiat ovat silloin kypsiä, Kymi Ring Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sanoo.

Kymi Ringin moottoriradan työmaa Iitissä
Pasi Tapanainen / Yle

Dorna on jo aiemmin solminut Kymi Ringin kanssa viisivuotisen sopimuksen ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailun ajamisesta Iitin radalla.

Toistaiseksi on epävarmaa, ajetaanko moottoripyörien kuninkuusluokan MM-osakilpailu Tillolassa ensimmäisen kerran kesällä 2018 tai vasta vuotta myöhemmin.

Yksi ratahankkeen epävarmuus sen sijaan poistui kesäkuussa, kun Vaasan hallinto-oikeus kumosi radan ympäristöluvasta tehdyt valitukset.

16.6. klo 9.28: Korjattu maksetun valtionavun summa.