1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkäaikainen perussuomalainen puoluevaikuttaja Pauli Ruotsalainen: nuoret äänestivät Halla-ahoa

Pohjois-Savon piirin kunniapuheenjohtajan mielestä nuoret perussuomalaiset olivat tyytymättömiä "vanhaan kaartiin".

Perussuomalaiset
Pauli Ruotsalainen.
Sakari Partanen / Yle

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin kunniapuheenjohtaja, perussuomalaisissa yli 20 vuotta ollut Pauli Ruotsalainen arvioi, että erityisesti perussuomalaisten nuorempi kaarti oli Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan takana.

Hänestä nuorten perussuomalaisten innostus Jussi Halla-ahoon ei ole vain alueellinen ilmiö, vaan koko puolueen sisäinen ilmiö. Puoluekokouksessa viime viikonloppuna ollut Ruotsalainen sanoi havainneensa, että nuoriso on ollut tyytymätön "vanhaan kaartiin".

– Nämä nuoret antoivat ymmärtää, että nyt mennään ja vaihdetaan nämä (SMP:läiset). Se oli heidän puhetyylinsä. Ymmärränhän minä nuoriakin, että he haluavat vallankahvaan ja nyt he ovat siellä, Ruotsalainen toteaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä nuoria hyvin siinä, että he haluavat muutosta ja ottaa valtaa itselleen.

Pohjois-Savossa enemmän Terhon kannalla

Kuopiolainen konkaripoliitikko kuitenkin uskoo, että Pohjois-Savossa löytyy enemmän kannatusta Uusi vaihtoehto -ryhmään loikanneen Sampo Terhon politiikalle.

– Minun mielestä Pohjois-Savossa on Sampo Terhon mukaista ajattelua aika paljon. Se vanha SMP:läinen kööri on ollut Sampon takana. Mutta näitä uusia, nuoria ihmisiä kiinnostaa tämä Jussi Halla-ahon radikaalitoimet, hän sanoo.

Ruotsalainen itse ei halua olla kummankaan leirin, perussuomalaisten tai puolueesta erkaantuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän puolella.

Piirin puheenjohtajan ero "rehti liike"

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja, siilinjärveläinen Jani Kolehmainen erosi maanantai-iltana tehtävästään. Pestiä hoitaa nyt ensimmäinen varapuheenjohtaja, suonenjokinen Pia Pentikäinen. Kolehmaisen ero tuli Pauli Ruotsalaiselle yllätyksenä. Hän uskoo, että Kolehmaisen päätös on syntynyt sekavasta tilanteesta perussuomalaisten politiikassa.

– Pidän sitä ihan rehtinä liikkeenä. Jos tämä homma hänestä ei ole mennyt putkeen, niin vaikeaa olla semmoisessa porukassa, joka ei ole sen ihmisen ajatustavan mukaista, Ruotsalainen kommentoi.

Eikö piirin johdosta pitäisi nimenomaan liietä tukea sekavassa tilanteessa olevan puolueen paikalliselle kenttäväelle? Itsekin piirin puheenjohtajana vaikuttanut Ruotsalainen sanoo, ettei näe tuuraavalla varapuheenjohtajalla olevan suuria mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteessa, koska piirin puheenjohtajan ero tuli niin nopeasti.

– Jani on syventynyt tähän piirin puheenjohtajuuteen minun kanssa hyvin pitkällä ajalla. Saattaa tulla piirissä pieniä ongelmia, voin vakuuttaa sen.

Miten piirille tulee käymään?

Ruotsalaisen mielestä olisi hyvä, että kokous uuden piirin puheenjohtajan valitsemiseksi käytäisiin mahdollisimman pian.

– Ei voi olla näin, että ollaan hujan hajan. En muista, että 37 vuoden aikana olisi piirissä tapahtunut näin radikaalia hommaa. Se jää arvoitukseksi, että miten piirille tulee käymään, Ruotsalainen sanoo.

Lue seuraavaksi