Kiista puhelinyhtiön ympärillä kiristyy Mikkelissä – Kapinalliselle näytetään ovea

Perinteisessä puhelinyhtiössä käytyä valtataistelua puidaan todennäköisesti oikeudessa vielä vuosien ajan.

osuuskunnat
MPY on laajentunut viime vuosina Etelä-Savon ulkopuolelle.
Petri Vironen / Yle

MPY :n osuuskuntakokous kokoontuu keskiviikkona käsittelemään vuosikokousasioiden lisäksi yrityksen toimintaa arvostelleen jäsenen erottamista osuuskunnasta. Osuuskunta omistaa 100-prosenttisesti MPY Oyj:n.

Kokous käsittelee sijoittaja Markku Vettenniemen ja hänen lähipiirinsä erottamista. Vettenniemi omistaa itse, poikansa ja yritystensä kautta 430 MPY:n osuutta.

Vettenniemi on vuosia arvostellut MPY:n johtoa ja hallitusta huonosta johtamisesta ja tappiokierteestä. Vettenniemi on myös vaatinut muutoksia osuuskunnan ja sen omistaman yhtiön hallituksiin.

Osuuskunnan hallitus perustelee erottamista osuuskunnan sääntöjen pykälällä, jossa puhutaan jäsenen osuuskunnalle aiheuttamista huomattavista vahingoista ja toimimisella osuuskunnan tarkoitusperien vastaisesti.

MPY Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen ja toimitusjohtaja Pekka Mettälä kieltäytyivät kommentoimasta erottamisasiaa Ylelle.

Vuosikokous käsittelee samalla 14 jäsenen osuuskuntakokoukselle tekemää ehdotusta Mauri Valkosen erottamiseksi hallituksesta kesken toimikauden. Valkonen on yrittäjä ja entinen MPY:n johtaja, joka on Vettenniemen tavoin arvostellut yrityksen johtamista.

Viimeisin, osuuskunnan johdon ja Vettenniemen sekä joidenkin piensijoittajien välinen jupakka koski osuuskunnan hallituksen tulkintaa, jonka mukaan osuuskunnan osuuksilla tehdyt kaupat olisi pitänyt hyväksyttää hallituksella. Osuustodistuksilla on käyty vilkasta kauppaa vuodesta 2003 lähtien. Sijoittajat ovat hankkineet niitä arvonnousun toivossa.

Mitään järkeviä perusteita erottamiselleni ei ole

Markku Vettenniemi

Markku Vettenniemi on moittinut oikeudessa osuuskunnan helmikuista päätöstä ja aikoo tehdä sen myös erottamisensa kohdalla. Erottamistaan Vettenniemi ei hyväksy.

– Mitään järkeviä perusteita erottamiselleni ei ole. Olen toki vaatinut vuosien varrella muutosta yhtiön toimintaan ja hallituksen puheenjohtajan erottamista, mutta on kummallista, jos ei sananvapautta voi tällaisessa asiassa käyttää, Markku Vettenniemi sanoo.

– Hämmentävää on myös se, että tässä ollaan erottamassa samalla kuusivuotiasta poikaani.

Osuuden arvo on pudonnut murto-osaan

Markku Vettenniemi

Vettenniemi moittii osuuskunnan ja sen omistaman yhtiön hallituksia asioiden heikosta hoidosta, mikä on koitunut omistajien tappioksi.

– Osuuden arvo on pudonnut murto-osaan. Enimmillään arvo oli 770 euroa, tällä hetkellä se on 150 euron tietämillä, piensijoittaja laskee.

Mikkeli kaupunki tukee osuuskunnan hallitusta

Mikkelin kaupunki on MPY:n suurimpia omistajia 700 osuudella. Kaupunki omistaa osuuksia suoraan ja vuoden 2016 keväällä tehtyjen sisäisten kauppojen jälkeen myös konserniyhtiöidensä kautta.

Mikkelin hallintojohtaja Ari Liikanen kertoo, että kaupunki on MPY Osuuskunnan hallituksen esitysten takana. Ainoastaan Mauri Valkosen erottaminen hallituksesta jää vaille kaupungin suoraa tukea.

– Valkosen erottaminen on joidenkin muiden omistajien esittämä asia, ja sen kohdalla kaupunki haluaa pysyä ulkopuolella ja äänestää tyhjää, Liikanen kertoo.

Ari Liikanen näkee, että erottamisjupakka on jatkumoa yrityksen ympärillä käytyihin kiistoihin.

– Toiset näkevät MPY:n osuuskuntana, jonka tehtävä on tuottaa jäsenilleen palveluita, toiset sijoituskohteena. Kaupunki näkee MPY:n paikallisesti tärkeänä yrityksenä, jossa on merkittävästi työpaikkoja. Kaupungin intresseissä ei ole muuttaa sijoitusta rahaksi, Liikanen muistuttaa.

Markku Vettenniemi omistaa poikansa ja kahden yrityksensä kautta 430 MPY:n osuutta. Niiden hankintahinta on ollut reilut 200 000 euroa. Vettenniemi arvioi saavansa erottamisen yhteydessä osuusmaksun palautusta reilut 40 000 euroa.