1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Suomen ensimmäinen sisäilmasairaiden kylä nousee Uudellemaalle – pelastaako terveysbrändäys pikkukunnan elinvoimaisuuden?

Pukkilan Aronmäkeen rakennetaan terveellisen asumisen alue, joka on tarkoitettu muun muassa kemikaaliyliherkkyydestä, homeoireista ja sähköyliherkkyydestä kärsiville. Terveyskylän toivotaan kasvattavan myös pienen kunnan vetovoimaa.

sisäilmaongelmat
Päämajakoulun luokkahuoneen lattia on avattu tutkimuksia varten.
Kosteusvauriot voivat altistaa sisäilmasairauksille.Adam Bellgrau / Yle

Pukkilan Torpin kyläkoulun päädyssä seisoo kaksi miestä, jotka viittovat sateenvarjoilla seinälle ripustettua karttaa.

Kyseessä on havainnekartta kaavoitusalueesta, joka esittää viereisen Aronmäen asutusalueen rakennussuunnitelmia. Ne menevät nyt uusiksi.

Aronmäen kaava-alueen havainnekartta Torpin kyläkoulun seinässä.
Aronmäen kaava-alueen havainnekartta Torpin kyläkoulun seinässä.Mårten Lampén / Yle

Perinteisten omakotitalojen ja autotallien sijaan kahdelle tonttialueelle aletaan rakentaa Suomen ensimmäistä terveellisen asumisen aluetta.

Muuttuneita suunnitelmia demonstroi Pukkilan kunnanjohtaja Juha Myyryläisen lisäksi rakennusterveys-, asbesti- ja haitta-aineasiantuntija Jussi Timonen.

Rakennusterveys-, asbesti- ja haitta-aineasiantuntija Jussi Timonen.
Rakennusterveys-, asbesti- ja haitta-aineasiantuntija Jussi Timonen.Mårten Lampén / Yle

Voimakas vesisade yllättää, mikä saa meidät siirtymään saman sateenvarjon alle jatkamaan haastattelua.

Itsekin kemikaaliyliherkkyysestä kärsivä ja sisäilman sairastuttama Timonen alkaa anteeksi pyydellen aivastella, kun jatkamme juttelua lähellä toisiamme.

– Haistan hiuksistasi shampoon, jonka haju käy voimakkaasti nenääni. Lisäksi aistin erityisen voimakkaasti ympäristön, nyt kun on märkää. Muun muassa sädesieni haisee tuolta vähän matkan päästä maan läpi, Timonen kertoo.

Hänen mukaansa aistit terävöityvät mitä enemmän ihminen altistuu kemikaaleille ja sisäilmaongelmille.

Pahimmassa tapauksessa sisäilmasairas on jäänyt taivasalle täysin sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Jussi Timonen

Timonen kertoo, että hänen kaltaisten ihmisten sairautta ei täysin ymmärretä, eikä oireita oteta tosissaan, minkä takia jotkut jäävät jopa heitteille yliherkkyytensä takia.

Timosen mukaan yliherkkyys ei ole mikään korvien välinen ongelma, vaikka sisäilmasairaan mielenterveys on jatkuvasti vaakalaudalla.

– Kun altistuminen on tarpeeksi pitkällä, oirekuva on sekä fyysinen että psyykkinen. Siinä vaiheessa, kun et enää pysty olemaan sisätiloissa ja työpaikka sekä asunto menevät alta, niin on kumma, jos et ala masentua. Meillä on asiakkaita, jotka ovat päätyneet avioeroon, kun ymmärrys oireita kohtaan ei ole riittänyt. Pahimmassa tapauksessa sisäilmasairas on jäänyt taivasalle täysin sosiaaliturvan ulkopuolelle, Timonen kertoo.

Hänen mukaansa tällaisia ihmisiä on Suomessa tuhansia, ja Pukkilan terveellisen asumisen alue on yksi osa ratkaisua saada sisäilmasairauden syrjäyttämiä ihmisiä nostettua takaisin normaaliin elämään.

Alustava havainnekuva suunnitellusta Aronmäen terveellisen asumisen alueesta.
Alustava havainnekuva suunnitellusta Aronmäen terveellisen asumisen alueesta.Veli Kynsijärvi / Kanto House Oy

Terveyskylän talot näyttävät alustavien havainnekuvien perusteella kaikessa minimalistisuudessaan siirtolapuutarhamökeiltä. Projektin suunnitelmista vastaa Timosen LoadedPro Oy ja rakennuttamisesta porvoolainen Kanto House Oy, jotka toteuttavat asumisratkaisuja sekä väliaikaista että pysyvää asumista ajatellen.

– Ensimmäiselle tontille on tarkoitus rakentaa 24 ensisijoituspaikkaa kemikaaliyliherkistyneille sekä sähköyliherkistyneille. Toiselle tontille on suunnitteilla puurakentamisen kautta eri muotoista enemmän yhteisötyyppistä asumista, sanoo Timonen.

Terveellisen asumisen alueen myötä Pukkilaa kohtaa on osoitettu aitoa kysyntää, minkä lisäksi voimme olla kuntana kehittämässä jotain uutta, jolle on todellista tarvetta.

Juha Myyryläinen

Ensiasunnot ovat tarkoitettu lähinnä akuuteista ongelmista kärsiville ja tarkoitus on tuottaa mahdollisimman monelle sopivia sekä edullisia asumisratkaisuja. Sen jälkeen asukkaat voivat muuttaa isompiin ja asukkaan mukaan räätälöityihin asuntoihin.

Asuntojen lisäksi Torpin kylän alueelle on suunnitteilla myös sisäilman sairastuttamille tarkoitettu koulu, kauppa, lääkäripalvelut sekä työpaikkoja.

Pukkilan kunnanjohtaja Juha Myyryläinen.
Pukkilan kunnanjohtaja Juha Myyryläinen.Mårten Lampén / Yle

Koillis-Uudellamaalla sijaitsevalle Pukkilalle terveyskylän nouseminen voi houkutella lisää veronmaksajia asukas– ja palvelupulasta kärsivään kuntaan.

Kunnanjohtaja Juha Myyryläinen näkee terveyskylän tuovan parhaimmillaan pitkäkantoisia vaikutuksia koko kunnan tulevaisuudelle.

– Meillä Pukkilassa on paljon vapaata tonttimaata, joita on kaupattu usean vuoden ajan heikoin tuloksin. Terveellisen asumisen alueen myötä Pukkilaa kohtaa on osoitettu aitoa kysyntää, minkä lisäksi voimme olla kuntana kehittämässä jotain uutta, jolle on todellista tarvetta, kertoo Myyryläinen.

Aronmäen tonttialue kesäkuussa 2017. Tälle paikalle pitäisi nousta puolen vuoden aikana terveyskylän ensimmäiset rakennukset.
Aronmäen tonttialue kesäkuussa 2017. Tälle paikalle pitäisi nousta puolen vuoden aikana terveyskylän ensimmäiset rakennukset.Mårten Lampén / Yle

Innovatiivisuuden lisäksi kunnanjohtaja maalaa myös terveyskylän myötä parempaa tulevaisuutta Torpin kyläkoululle, jos se vain saadaan muutettua sisäilmasairaiden vaatimuksiin sopivaksi.

Sen lisäksi alueen liepeillä sijaitsevaan kaavoitettu yritysalue, johon Myyryläinen visioi yritystiloja sisäilmasairaille.

– Etenkin pienet kunnat hakevat nyt sote- ja maakuntauudistuksen keskellä omaa paikkaansa, ja kuinka jatkossa profiloituvat. Mahdollisuuksia on monia ja tämä on yksi niistä. Sitäpaitsi terveellisen asumisen alue tuntuu jotenkin sopivan tänne maaseudulle, Myyryläinen sanoo.

Lue seuraavaksi