Kannattaa tarkistaa oman kännyn kohtuukäytön rajat – verkkovierailumaksut poistuvat EU:ssa tänään

Torstaina koko EU:n alueella poistetaan roaming eli verkkovierailumaksut. Nyt ei enää välttämättä tarvitse pelätä jättilaskuja EU-maihin suuntautuneen lomamatkan jälkeen, kunhan muistaa datan kohtuukäytön.

talous
Nuoret selailevat kännykkäkuvia.
Tiina Jutila / Yle

Torstaina poistuvat matkapuhelimien ylimääräiset verkkovierailumaksut eli roaming-maksut EU-alueella. Suomalaisen kännykänkäyttäjän ei tarvitse enää maksaa lisämaksua datasiirrosta, tekstiviesteistä tai puheluista vieraillessaan muualla EU-alueella. Pääperiaate on, että uuden EU-lainsäädännön myötä EU:n alueella matkatessa maksaa palveluista saman hinnan kuin kotimaassa.

Ulkomaanpuhelut, tekstiviestit ja erityisesti datansiirto halpenevat tuntuvasti. Suomalaiset ovat ahkeria kännykän ja datan käyttäjiä, ja tässä piili sudenkuoppa suomalaisten operaattorien kannalta. Pelkona olivat jättimäiset lisälaskut ulkomaisille teleyrityksille, vaikka operaattorien väliset tukkuhinnatkin laskevat EU:ssa.

Neljä operaattoria hakeneet lupaa lisämaksuihin  

Välttääkseen tappioita neljä teleoperaattoria ovat hakeneet Viestintävirastolta lupaa periä kuluttajilta lisämaksua, jotta kotimaan maksut eivät nouse.

Luvan lisämaksun perimiseen ovat saamassa teleoperaattorit Elisa, Telia, DNA ja Moi Mobiili. Mitään esteitä luvan myöntämiselle ei ole, kertoo lakimies Marko Priiki viestintävirastosta. Suomessa monella kuluttajalla on rajoittamattomia datapaketteja, ja niiden hintoja ei siis tarvitse nostaa vaikka verkkovierailumaksut halpenevat.

– Kuluttajat hyötyvät esimerkiksi sillä tavalla, ettei synny suurta riskiä, että esimerkiksi Suomen rajoittamattomat datapaketit pitäisi poistaa tämän sääntelyn takia tai tehdä erittäin suuria hinnankorotuksia, sanoo Priiki.

Jos operaattorit eivät olisi saaneet oikeutta periä lisämaksuja, kotimaan eri liittymätyyppien hinnat olisivat saattaneet nousta huomattavasti.

Muutosta jo ennakoitu myös hinnoissa

Operaattorit ovat ennakoineet muutoksen jo kevään mittaan.

Suomen suurin teleyritys Elisa on tuonut uusia liittymiä markkinoille kuun alussa. Niissä on EU-käyttö jo huomioitu, ja hinnat noudattavat markkinahintoja, sanoo liiketoimintajohtaja Jan Virkki. Lähikuukausina nähdään suunta, mihin hinnoissa ollaan menossa.

– Kyllä varmaan lähikuukausina nähdään tilanne. Nyt koetaan, että löydetty malli palvelee sekä matkustavia että vähemmän matkustavia. Välitöntä hintapainetta ei ole tulossa, sanoo Jan Virkki.

Teliasta kerrotaan, että ennen maaliskuuta hankittuihin liittymiin lisätään torstaista alkaen kohtuullisen datakäytön mahdollisuus EU-alueella Suomen ulkopuolella. Tässä yhteydessä ainakaan kuukausimaksut eivät nouse. Telia Sonera teki brändiuudistuksen maaliskuussa, jolloin siitä tuli Telia.

– Myös vanhat asiakkaat saavat nettikäyttöä kohtuullisesti , kertoo viestintäpäällikkö Anne Peltola.

Maaliskuun jälkeen hankittuissa liittymissä on jo paremmat EU-edut, eivätkä niidenkään hinnat ole nousseet, Teliasta kerrotaan.

Laskua alkaa tulla jos menee kohtuukäytön yli

Teleyritys DNA näkee kuluttajan saaman hyödyn siinä, että mitkään maksut eivät nouse ja nykyasiakkaille hinnat pysyvät ennallaan. Uusissa liittymissä hinnat nousevat joitakin euroja. Ne tulevat myyntiin torstaina.

– Ne ovat hieman kalliimpia, mutta asiakkaita ei siirretä vanhoista liittymistä uusiin, vaan edelleenkin on mahdollisuus ottaa myös vanhoja liittymiä, sanoo liiketoimintajohtaja Pekka Väisänen DNA:sta.

Rajaton datapaketti on laajalti käytössä Suomessa ja hyvin suosittu. DNA:n mukaan niitä tarjotaan jatkossakin kotimaassa.

Kohtuukäytön rajat erilaisia

Suomessa niin suosituissa rajattomissa liittymissä on kohtuukäytölle erilaisia rajoja eri lliittymätyypeissä ja eri teleyrityksillä. Kohtuun yli menevästä käytöstä saa periä enintään EU:n määrittämän 7,70 euroa gigatavulta lisättynä arvonlisämaksulla. Operaattoreiden lisämaksut vaihtelevat melko paljon.

Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen sanoo, että kotimaan hinnat eivät heilläkään muutu ja hinnat ovat samat koko EU-alueella. Toki Moi Mobiililla on myös raja EU:n kohtuukäytölle.

Teleoperaattorit ovat itse saaneet itse määritellä kohtuullisen käytön rajat. Ja hinta on tietysti määräävä tekijä; mitä kalliimpi liittymäpaketti sen enemmän dataa voi pyörittää Suomen ulkopuolella EU-alueella.

_Korjattu klo 12.40 Viestintäviraston lakimiehen nimi on Marko Priiki, ei Priikki. _