Hyppää sisältöön

Maailman parhaat pelmenit leivotaan Uralilla – katso video ja resepti

Kävimme tutustumassa Uralin alueella, kuinka syntyy venäläisten rakastama perinneruoka.

Uutisvideot: Näin leivotaan aidot venäläiset pelmenit
Uutisvideot: Näin leivotaan aidot venäläiset pelmenit

JEKATERINGBURG Pelmenit eli useimmiten lihalla täytetyt keitetyt taikinanyytit kuuluvat venäläisen keittiön ytimeen. Kaikkein perinteisimpiä pelmenejä leivotaan Uralin alueella, jota pidetään myös niiden synnyinpaikkana.

Uralin pääkaupungista Jekatarinburgista kotoisin oleva Olga Jefimova tutustui pelmeneihin mummonsa opastuksella. Nyt hän leipoo niitä itse lastenlastensa kanssa.

– Leivomme tietysti uralilaisia pelmenejä. Useimmiten ne syödään täälläpäin smetanan tai majoneesin kanssa, mutta itse tykkään tulisemmasta eli nautin ne vahvalla sinapilla, Olga Jefimova nauraa.

Aitojen uralilaiset pelmenien täyte tehdään sian ja naudan jauhelihasta. Toisilla Venäjän alueilla taikinanyytit täytetään perinteisesti esimerkiksi poronlihalla, hauella tai sienillä.

Jälkiruokana tarjottavien makeiden vaihtoehtojen sisältä voi löytää vaikkapa maitorahkaa tai kirsikkahilloa. Paitsi täyte myös nyyttien muoto vaihtelee.

Perinneruoka niin juhlaan kuin arkeen

Itse tehdyt pelmenit on perinteisesti kannettu venäläisten juhlapöytään. Nykyään niistä on kuitenkin tullut monelle myös pakastealtaasta mukaan napattava nopea arkiruoka.

Slaavilaisesta maineestaan huolimatta pelmenit ovat ilmeisesti alun perin tulleet venäläisille suomalais-ugrilaisten kansojen pitopöydistä.

Samankaltainen tausta on myös monella muulla nykyään perivenäläisenä pidetyllä ruokalajilla. Esimerkiksi borssikeiton uskotaan olevan alkuaan kotoisin Ukrainasta. Saslikkilihavarras on puolestaan tullut venäläisille turkkilaiskansoilta.

Pelmenien tapaisia pastanyyttejä syödään toki muuallakin kuin Venjällä. Suomalaisille tutuimpia lienevät italiaiset raviolit. Omat perinnenyyttinsä on myös esimerkiksi kiinalaisilla (wontonit), georgialaisilla (khinkalit) ja uzbekeilla (mantit).

Olga Jefimova. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

URALILAISTEN PELMENIEN RESEPTI

Taikina:

3 lasia vehnäjauhoja

1 lasi huoneenlämpöistä vettä

1 kananmuna

1/2 tl suolaa

Täyte:

500 grammaa sian jauheliha

500 grammaa naudan jauhelihaa

1 sipulia

suolaa ja pippuria

Sekoita taikina-ainekset keskenään. Anna taikinan seisoa huoneenlämmössä suljetussa astiassa puolisen tuntia ja valmista sillä aikaa täyte. Hienonna sipuli pieneksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

Kauli seisonut taikina ohueksi. Painele taikinasta muotin tai lasin avulla pyöreitä lettuja.  Aseta niille reilu teelusikallinen täytettä. Sulje nyytti sormilla tiivisti siten, että siitä tulee uralilaisten pelmenien tapaan puolikuun muotoinen.

Kun kaikki taikinanyytit ovat valmiita, nostele ne suuressa kattilassa kiehuvaan veteen. Keitinveden voi maustaa suolan lisäksi laakerinlehdillä. Keitä pelmenejä noin 7 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kypsiä.

Nostele pelmenit reikäkauhalla keitinvedestä ja tarjoile ne heti suolan, mustapippurin ja smetanan kanssa. Kyytipoikana maistuu tumma limppu.

Valmiit taikinanyytit voi myös pakastaa ja keittää valmiiksi myöhemmin.

.
.