Hyppää sisältöön

Neuvottelut kaikkien ydinaseiden kieltämisestä alkavat – Suomi: haitallista

Suomen kanta on, että yritys kaikkien ydinaseiden kieltämisestä saattaa jopa haitata ydinaseiden leviämisen rajoittamista.

Pakistan esitteli Shaheen II -ydinohjustaan maaliskuussa. Kuva: EPA

YK:n päämajassa New Yorkissa alkaa huomenna torstaina kolmeviikkoinen kokous, joka tähtää maailman kaikki ydinaseet kieltävän sopimuksen laatimiseen.

YK:n yleiskokous sopi kieltoneuvottelujen aloittamisesta joulun alla viime vuonna. Alkuvuoden aikana on pidetty kolme valmistelevaa istuntoa. Toukokuussa syntyi luonnos sopimustekstiksi.

Sopimusluonnoksen mukaan ydinaseet on kiellettävä, koska ne ovat kansainvälisen lain vastaisia. Ydinaseiden tuhovoima ja niistä syntyvä radioaktiivinen laskeuma estävät siviilien suojelemisen sotatilanteessa, mitä Geneven sopimus edellyttää.

Lisäksi YK:ssa laajalti hyväksytty ydinsulkusopimus vaatii, että ydinaseita omistavien maiden on neuvoteltava ydinaseiden rajoittamisesta. Monet kieltomääräyksen puolustajat ovat sitä mieltä, etteivät ydinasemaat ole noudattaneet tätä määräystä.

Ydinsulkusopimuksessa ydinaseettomat valtiot lupaavat olla hankkimatta ydinaseita. Ydinasevaltiot puolestaan lupaavat, etteivät ne luovuta ydinaseita sellaisille maille, joilla niitä ei vanhastaan ole.

Ydinasemaat eivät osallistu, ei myöskään Suomi

Ydinasekieltoneuvotteluiden suuri ongelma on, ettei yksikään ydinaseita omistava maa osallistu neuvotteluihin. Myös Suomi ja suurin osa EU-maista jäävät pois.

Suomen ulkoministeriössä asevalvonta-asioista vastaava suurlähettiläs Jarmo Viinanen kertoo, ettei Suomi halua olla mukana neuvotteluissa, joiden konkreettinen lopputulema olisi nolla.

Koska ydinasemaat jäävät pois, maailmasta ei vähennettäisi mahdollisesti syntyvän sopimuksen avulla yhtään ydinasetta. Sopimus voisi jopa haitata ydinsulkusopimuksen toimeenpanoa ja ydinaseiden leviämiseen tähtääviä ponnisteluja, Viinanen perustelee.

– Kyse ei ole mielenilmauksesta. Suomi katsoo, että kun sopimuksia tehdään, halutaan oikeasti, että maailmasta tulee turvallisempi paikka, hän toteaa.

Sopimusluonnoksessakin on Viinasen mukaan suuria ongelmia. Hänen mukaansa sopimustekstissä pitäisi edellyttää, että mukana saisi olla vain ydinsulkusopimukseen liittyneitä maita.

Luonnoksessa otetaan kantaa myös ydinkoekieltosopimukseen ja Kansainvälistä atomienergiajärjestöä koskevaan sopimukseen. Luonnoksen muotoilut ovat heikompia kuin olemassaolevat sopimukset, eli esitetyssä muodossa sopimus heikentäisi säätelyä, Viinanen huomauttaa.

Suomen poisjäännistä sovittiin Tasavallan Presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan yhteiskokouksessa.

15.6. klo 8.22 Taulukosta korjattu USA:n varastoitujen ydinkärkien määrä.

.
.