1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkustaminen ja työmatkat

VR:n lähijunat kulkevat pian Tampereelle asti – lipunmyynti junissa lakkaa

Lähijunilla pyritään palvelemaan työmatkaliikennettä. Lipuissa on kiinteä hinta, eikä niitä voi jatkossa ostaa enää junista.

Matkustaminen ja työmatkat
Lähijuna Hämeenlinnan asemalla.
YLE / Häme

VR:n lähijunaliikenne laajenee ensi viikolla Riihimäeltä Tampereelle. Maanantaista alkaen Helsingin ja Tampereen välillä kulkee R-juna.

Lähijunaliikenteen lisäämisellä VR pyrkii palvelemaan työmatkalaisia. VR karsi vuosi sitten Hämeenlinnassa pysähtyvien kaukojunien määrää reippaasti. Harvennetut junavuorot ovat hankaloittaneet erityisesti työmatkalaisten kulkemista.

VR:n vuoden takaista uudistusta on vastustettu voimakkaasti erityisesti Hämeenlinnan seudulla, mutta myös Riihimäellä. Asiaan ovat ottaneet kantaa muun muassa asukkaat, yritykset, kuntapäättäjät ja Hämeen Liitto. Tiheiden junavuorojen on katsottu olevan elintärkeitä seudun kasvulle ja kehitykselle.

VR vastasi kritiikkiin lisäämällä taajamajunavuoroja viime vuoden lopulla ja uudelleen keväällä. Ensi viikolla lähijunaliikenne laajenee Tampereelle asti, mutta aikatauluihin ei ole tulossa suuria muutoksia. Samalla VR yhtenäistää hinnoitteluaan lähijunaliikenteessä. Lipuissa on kiinteä hinta, joka ei vaihtele kysynnän mukaan. VR kertoo myös laskevansa lähijunien lippujen hintoja.

Lippuja ei voi jatkossa enää ostaa lähijunista. Lipun tulee olla ostettuna ennen matkan alkua. Vaikka lippua ei voi enää ostaa lähijunasta, konduktöörit alkavat kiertää junissa pareittain ja tarkastavat lipun kaikilta matkustajilta.