Heinolan kesäteatteri herkuttelee ruotsalaisuudella Suomen juhlavuonna

Vadelmavenepakolainen tuo suomalaisuuden jotenkin jännästä kulmastä Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen, sanoo ohjaaja Jaakko Saariluoma.

kesäteatterit
Heinolan kesäteatterissa vierailevat ensimmäistä kertaa Katja Kûttner ja Minttu Mustakallio. Mukana myös Taisto Oksanen.
Heinolan kesäteatterissa vierailevat ensimmäistä kertaa Katja Kûttner ja Minttu Mustakallio. Mukana myös Taisto Oksanen.Heinolan kaupunki / Lauri Rotko

Vadelmavenepakolainen kertoo Mikko Virtasesta, joka on syntynyt suomalaiseksi, mutta kokee olevansa henkisesti ruotsalainen. Näytelmän on ohjannut heinolalaisille jo tuttu kasvo Jaakko Saariluoma.

– Tää on kiva paikka, tänne saa aina hyvän työryhmän ja kivoja näytelmiä on tehty tänne, Saariluoma kertoo. Saariluomalla Vadelmavenepakolainen on viides perättäinen ohjaustyö Heinolan kesäteatterilla.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen Saariluoma halusi hieman erilaisen esityksen. Tarina suomalaismiehestä, joka kokee olevansa ruotsalainen, oli juuri sopiva.

Nyt on kesä tulossa, kun muuttolinnut palaavat takaisin Heinolaan.

Jaakko Saariluoma

– Tämä tuo suomalaisuuden jotenkin jännästä kulmastä tähän Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen, Saariluoma sanoo.

Saariluoma tunnetaan varsin monipuolisena ja tuotteliaana henkilönä, joka viihdyttää niin koomikkona, näyttelijänä, juontajana, ohjaajana kuin käsikirjoittajanakin. Vadelmavenepakolaisen kirjoittaja Miika Nousiainen on hänen vanha tuttunsa.

– Miika on hyvä ystäväni, joka on asunut ja käynyt koulua täällä Heinolassa, niin jotenkin kaikki palaset vain loksahtivat yhteen.

– Mä olen iloinen siitä, että on vaihtelua, ei pääse kyllästymään mihinkään, Saariluoma kertoo.

Iikka Forss, Ulla Tapaninen ja Jari Pehkonen
Iikka Forss, Ulla Tapaninen ja Jari PehkonenHeinolan kaupunki / Lauri Rotko

"Enhän mä hirveästi Heinolasta tiedä mitään" – Minttu Mustakallio ottaa pitäjän haltuun

Näyttelijä Minttu Mustakallio on Heinolan kesäteatterin lavalla ensimmäistä kertaa. Lähes kuukauden kestäneitä harjoituksia on pidetty kahdesti päivässä, viikossa on ollut yksi vapaapäivä. Näyttämöllä vilskettä riittää, sillä viittäkymmentä roolihahmoa esittää kuusi näyttelijää.

Mä olen iloinen siitä, että on vaihtelua, ei pääse kyllästymään mihinkään

Jaakko Saariluoma

– Enhän mä hirveästi Heinolasta tiedä mitään, olen kulkenut majoituksen ja tämän teatterin väliä oikeastaan tiiviisti ja välillä poikennut Helsingissä, Mustakallio kertoo.

Vadelmapakolaisen harjoitukset ovat olleet melkoinen haaste Mustakalliolle kolean sään puolesta, sillä hän tunnustaa olevansa varsinainen vilukissa.

– Ainut mikä on mulle tosi vaikeeta on se, että jos palelee. Mä oon hirvee vilukissa. Toivon, että tulis lämmin kesä.

Mustakalliolla on esityksessä useita eri rooleja.

– Moni hahmo on mieluinen, mutta ehkä mä eniten tykkään pomo-Ritvasta. Se on noin kymmenen sekuntin käynti lavalla, mutta Ritva on hyvä tyyppi.