Joukkopakoa ei näy Lapissa, vaikka kohu perussuomalaisissa jatkuu – "Kaihomielellä katselen lähtevien suuntaan"

Kaikki Lapin perussuomalaiset kunnanvaltuutetut eivät anna täyttä tukea puolueen uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle.

Perussuomalaiset
Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei saa rikkumatonta tukea Lapista.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kukaan Ylen tavoittama Lapin perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ei aio lähteä puolueesta tai valtuustoryhmästä. Sen sijaan muutama valtuutettu kertoi miettivänsä, voiko jatkaa perussuomalaisissa viime aikojen tapahtumien jälkeen.

Keskiviikkona iltapäivään mennessä yksi lappilainen perussuomalaisten varavaltuutettu on ilmoittanut eroavansa puolueesta. Hän on Jarmo Juntunen Rovaniemeltä.

Lähes kaikki Ylen tavoittamat valtuutetut kertovat seisovansa uuden puoluejohdon takana. Moni valtuutettu osallistui puoluekokoukseen Jyväskylässä viime viikonloppuna. Moni heistä on kuitenkin pettynyt siihen, ettei puoluekokouksen vaalitulos kelvannut eduskuntaryhmästä lähteneille kansanedustajille.

– Jäi sellainen maku suuhun, että joidenkin mielestä jäsenet valitsivat väärin, Posion ainoa perussuomalainen valtuutettu Paavo Mursu sanoo.

Mursu ei ole ajatuksineen yksin. Hyvin samankaltaisia ajatuksia on torniolaisella Vilho Tikkasella.

– Näyttää siltä, että tässä taas äänestettiin väärin, niin kuin nykyään maailmalla on tapana, Tikkainen sanoo.

"Puolue-eliitti myi periaatteet ja aatteet"

Harri Tauriaisen puoluekuva.
Harri Tauriainen Kemistä ilmoittaa olevansa "110-prosenttisesti" Jyväskylän puoluekokouksen henkilövalintojen takana.perussuomalaiset

Sallalaisvaltuutettu Pertti Aska pahoittelee, että politiikka on vaikuttanut viime päivinä valehtelulta ja likaiselta peliltä.

– Onhan tässä petetty olo. Puolue-eliitti myi periaatteet ja aatteet, Aska täräyttää.

Pettymys on levinnyt laajalle.

–Aikamoisen petoksen tuntu. Tuli kuva, että kaikki oli ennalta sovittu, että Sipilä tiesi, että kokoomus tiesi. Pidettiin parin päivän teatteri-show, valtuutettu Ville Häkkinen Sodankylästä toteaa.

– Oli kyllä kylmää vettä niskaan, että Soini ja kaikki ministeritkin lähtivät, Eila Kivioja Sodankylästä jatkaa.

– Eduskuntaryhmästä lähteneet ovat loikkareita ja opportunisteja, Timo Tolonen Rovaniemeltä lataa.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen on surullista ja valitettavaa. Pysyn puolueessa ja tuen Jyväskylässä valituksi tulleita, Harri Tauriainen Kemistä sanoo.

Moni odottaa

Vaikka Halla-aholla on selkeä tuki, miettii osa lappilaisvaltuutetuista, voivatko he jatkaa puolueessa ja valtuustoryhmässä. Yksi epävarmoista on Tarmo Salonen Kittilästä. Hän ei sano suoraan, aikooko pysyä puoleessa vai ei.

Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja, rovaniemeläinen valtuutettu Matti Torvinen sanoo, että ihmiset ovat tällä hetkellä odottavalla kannalla.

– Kukaan ei vielä tiedä, kuka on menossa ja mihinkin suuntaan, Torvinen tuumaa.

Keskiviikkona kävi ilmi, että moni Lapin perussuomalainen haluaa Torvisen pois piirin puheenjohtajan paikalta. Taustalla on Torvisen lausunnot puolueen puheenjohtajakamppailun jälkimainingeissa.

Epävarmat kemijärveläiset

Eniten epäröiviä kaikuja kantautuu Kemijärveltä, jossa perussuomalaisilla on neljä valtuutettua. Heistä vain yksi aikoo pysyä sekä valtuustoryhmässä että puolueessa.

– En varmaankaan ole lähtemässä mihinkään, muotoilee Juhana Kelloniemi, joka olisi voinut pitää Soinin vielä puheenjohtajana.

Myös Kyösti Sipovaara aikoo jäädä valtuustoryhmään, mutta jatko puolueessa on sen sijaan vielä harkinnassa. Yllätyksiä voi vielä tulla, sillä valtuutetut Esa Kangas ja Johan Huczkowski eivät ole vielä tehneet ratkaisujaan.

– Sanotaan näin, että kaihomielellä katselen lähtevien suuntaan. Mutta mitään varmaa en vielä julki tuo, Huczkowski sanoo.

Terhon äänestäjiä Halla-ahon taakse

Suurin osa tavoitetuista valtuutetuista ilmoitti tukevansa puolueen uutta puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. He ovat sitä mieltä, että kun puoluekokous on äänestänyt Halla-ahon puheenjohtajaksi, hänen takanaan seistään.

– Luottamus nykyjohtoon on suuri. Puoluekokousta on demonisoitu ihan liikaa, loanheittokampanjalla on lyhyet jäljet, Jyrki Savikuja Keminmaasta sanoo.

Jyrki Savikuja Kemin poliisiaseman ovella
Jyrki Savikuja Keminmaasta sanoo, että puoluekokousta on demonisoitu liikaa.Jarno Tiihonen / Yle

–Halla-ahohan on maltillinen henkilö linjapuheiden perusteella. Hänellä on nyt kaksi vuotta aikaa näyttää, mihin suuntaan puoluetta kehitetään. Puolueen arvot eivät ole muuttuneet, Kaisa Juuso Torniosta sanoo.

Myös osa sellaisista valtuutetuista, jotka kannattivat puoluekokouksessa Sampo Terhoa, kertovat kunnioittavansa puoluekokouksen ratkaisua ja seisovansa nyt Halla-ahon takana.

– En äänestänyt Jussi Halla-ahoa, mutta kyllä minä olen ruukannut ajatella, että kun oli rehellinen vaalitulos, niin pulinat pois, Utsjoen ainoa perussuomalainen valtuutettu Ismo Manninen sanoo.

Rovaniemen perussuomalaisten kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Björkbacka puhui Suomen Sisun mielenosoituksessa Rovaniemellä 9. huhtikuuta 2016.
Kalervo Björkbacka puhui Rajat kiinni -mielenosoituksessa Rovaniemellä huhtikuussa 2016.Perttu Ruokangas / Yle

– Olen sitä mieltä, että mitä kokousväki päättää, siihen on tyydyttävä ja niin olen tyytynyt. Perussuomalaisten rintamerkki on edelleen pukutakissa ja pysyy, Kalervo Björkbacka Rovaniemeltä toteaa.

Halla-aholla ei rikkumatonta tukea

Aivan kaikkia uusi puheenjohtaja ei kuitenkaan miellytä.

– Jos puolue muuttuu ääriliikkeeksi tai hajoaa kokonaan, sitten eroan. En kannata Halla-ahon ajatuksia maahanmuuttajista ja pakolaisista. Toisaalta valtakunnan politiikka on eri asia kuin kuntapolitiikka, Antti Pekkala Kittilästä sanoo.

– Kannatin puoluekokouksessa Sampo Terhoa ja liityin Timo Soinin takia puolueeseen. En koe itseäni äärioikeistolaiseksi enkä ole Halla-ahon kanssa asioista samaa mieltä, Tarmo Salonen Kittilästä huokaa.

Kyösti Sipovaara Kemijärveltä puolestaan ei osannut sanoa, tukeeko hän Jussi Halla-ahoa puolueen puheenjohtajana.

Ylen Rovaniemen ja Kemin toimitukset tavoittivat keskiviikkona yhteensä 21 lappilaista perussuomalaisten valtuutettua.