Lemmikkieläimiä ratsattiin Suomen ja Ruotsin rajalla – neljä koiraa käännytettiin takaisin

Lemmikkien liikkuvuus yli rajojen on kasvanut jatkuvasti. Viranomaisten huolena on, että vakavat taudit rantautuvat Suomeen vilkkaan eläinliikenteen seurauksena.

lemmikkieläimet
Tullin miehet ja eläinlääkäri Tornion ja Haaparannan rajalla.
Tulli

Lapin aluehallintovirasto valvoi tehostetusti lemmikkieläinten maahantuontia tiistaina Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa. Pistokoevalvonta toteutettiin läänineläinlääkäreiden, tullin ja Meri-Lapin kunnaneläinlääkäreiden yhteistyönä.

Tarkoituksena oli tarkastaa Ruotsista Suomeen matkaavien lemmikkien maahantuloedellytyksiä sekä lisätä lemmikkien kanssa liikkuvien tietoisuutta tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä. Valvonnasta ei tiedotettu etukäteen.

Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 13 koiraa. Näistä seitsemällä oli asiat kunnossa. Kuudella koiralla oli puutteita loislääkityksessä tai asiakirjoissa, kerrotaan Lapin aluehallintoviraston tiedotteessa. Kahdelle koiralle annettiin tarkastuksen yhteydessä ekinokokkiloislääkitys.

Neljä koiraa sai palautusmääräyksen, eli ne käännytettiin takaisin Ruotsiin.

– Kolme koirista oli Ruotsista ja yksi Saksasta. Osallla ei ollut papereita, ainakaan mukana ja niiltä puuttui myös ekinokokkiloislääkitys, kertoo eläinlääkäri Pirkko Pirinen.

– Omistajat valitsivat itse, että palaavat Ruotsiin. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että kunnaneläinlääkäri olisi tarkistanut koirat, lääkinnyt ne ja laskuttanut tästä.

Tarkastuksia tehdään tautiriskin vuoksi

Lapin aluehallintovirastosta todetaan, että lemmikkien liikkuvuus yli rajojen on kasvanut jatkuvasti ja samalla tautiriski on lisääntynyt.

Lemmikeillä tulee olla säädetyt rokotukset ja lääkitykset voimassa aina, kun ne matkustavat EU:n alueella. Lemmikkien maahantuonti ilman vaadittuja rokotuksia ja lääkitystä tarkoittaa, että nämä saattavat tartuttaa raivotautia tai ekinokokkiloisia suomalaisiin lemmikkeihin ja ihmisiin.

Koira.
Tulli

Suomeen tuotavalla koiralla tulee olla tunnistesiru, passi, voimassa oleva raivotautirokotus ja useimmista Euroopan maista tuotaessa myös ekinokokkilääkitys. Mikäli koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tapauskohtainen tautiriskiarvio, jonka perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, määrätään eristettäväksi tai lopetetaan.

Virallinen raivotautiepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen. Suomessa ei esiinny raivotautia eikä ekinokokkia ja huolena on, että kyseiset taudit rantautuvat Suomeen vilkkaan eläinliikenteen seurauksena, kerrotaan Lapin aluehallintovirastosta.

Viime kesänä Tornion ja Haaparannan rajalla tehdyssä tehovalvonnassa löytyi lähes 20 koiraa, joiden terveystiedot eivät olleet kunnossa.