Tourujoki rakennetaan kivi kiveltä uusiksi – "Lähtökohta on, että saisimme järvitaimenen nousemaan"

Suunnitelmat Jyväskylän keskustan liepeillä virtaavan Tourujoen kunnostamiseksi ovat hyvässä vauhdissa: ihmisen muokkaama urbaanijoki palautetaan koskeksi.

luonto
Kaksi melojaa kauhoo kajakilla Tourujoessa.
Petri Aaltonen / Yle

Melojan tie tyssää nopeasti Jyväskylän läpi kulkevalla Tourujoella. Vanhan voimalaitoksen pato on ylitsepääsemätön este. Sitä se on myös järvitaimenelle, joka ennen joen valjastamista kuului virran lajistoon.

– Täällä on aikoinaan elänyt taimenia, mutta voimalaitoksen tultua kalat eivät ole päässeet enää nousemaan, Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski kertoo.

Muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Tourujoki on tarkoitus palauttaa lähemmäs luonnontilaa eli koskeksi. Luonnos joen kunnostamiseksi (siirryt toiseen palveluun) (Tourujoen kehittämissuunnitelma, pdf) on jo valmis.

– Tourujoen yläpäähän rakennetaan uusi pato ja Kankaan kohdalla oleva, vanhan voimalaitoksen pato puretaan. Veden pinta laskee ja joen pohjaa rakennetaan kivi kiveltä siten, että joesta tulee virtaava koski. Yksi lähtökohdista tosiaan on, että saisimme järvitaimenen taas nousemaan, Vallinkoski kertoo.

Eikä kyse ole pelkästä haikailusta: vuosi sitten julkaistu tutkimus osoitti, että taimen voisi lisääntyä Tourujoessa.

Vanha voimalaitos ja sen pato Jyväskylän Tourujoella.
Vanhan voimalaitoksen pato on tarkoitus purkaa.Petri Aaltonen / Yle
Havainnekuva näyttää miltä Tourujoen voimalaitoksen kohdalla voisi näyttää kunnostamisen jälkeen.
Havainnekuva antaa osviittaa siitä, miten joen virtaus muuttuu.VSU maisema-arkkitehdit Oy

Melojien paratiisia joesta ei siis tule – paitsi ehkä koskimelojien. Suunnitelmaan on kirjattu, että tulevaisuudessa koskessa voitaisiin järjestää jopa valtakunnallisia melontakilpailuja.

– Osittain jokeen jää suvantomaisia kohtia, mutta pääosin Tourujoesta tulee kivikkoinen, koskimainen joki. Mitä nyt luonnonjoet ovat, Mervi Vallinkoski tarkentaa.

Joen palauttaminen luonnontilaan on mittava ja kallis urakka. Kunnostaminen maksaa arviolta runsaat viisi miljoonaa euroa. Suurin myllerrys on edessä uudella Kankaan asuinalueella, minne joki rakennetaan kokonaan uuteen uomaan.

Kankaallakin itse joki rakennetaan mahdollisimman luonnonmukaiseksi. Sen sijaan ranta-alueista tulee rakennettuja, puistomaisia oleskelualueita, ja väläytetäänpä suunnitelmassa mahdollisuutta yleisen saunan rakentamiseen.

Ilmakuva Tourujoesta ja sen rannalla käynnissä olevista rakennustöistä.
Tourujoen rannan kansalaispuiston rakennustyöt ovat jo käynnissä.Isto Janhunen / Yle
Tourujoki ja sen rantakasvusto alkukesän vihreässä väriloistossa.
Vain osa rantapenkereistä rakennetaan, osa säilyy luonnontilaisina.Isto Janhunen / Yle
Ilmakuva tourujoesta ja Lohikosken pesäpallokentästä.
Myös joen rannalla sijaitseva Koskenharjun kenttä on tarkoitus kunnostaa muutaman vuoden päästä.Isto Janhunen / Yle

Maisema-arkkitehti uskoo, että koskeen upotetut eurot maksavat vielä itsensä takaisin.

– Tällaisen kaupunkijoen kunnostaminen on Suomessa ainutlaatuista. Tourujoesta tulee takuulla iso imagotekijä Jyväskylälle. Sitä voi olla vaikea kuvitella nyt, mutta tästä tulee todella hieno koski. Oikea helmi meidän kaupunkiimme, Mervi Vallinkoski vakuuttaa.

Näin voi hyvinkin käydä, sillä jo päätös joen palauttamisesta koskeksi sai pari vuotta sitten taakseen vankan kannattajoukon.

Töiden aloittaminen vaatii vielä tarkat suunnitelmat sekä luvan aluehallintoviranomaiselta. Ensimmäiset lapionpistot päästään tekemään arviolta parin vuoden päästä.

Tourujoen ylittävään siltaan on maalattu graffiteja, taustalla kaksi melojaa lipuu eteenpäin.
Tourujoella ehtii vielä melomaan ennen joen kunnostamista koskeksi.Petri Aaltonen / Yle