1. yle.fi
  2. Uutiset

Merkel: "Autoa saa 20 vuoden päästä ajaa itse ainoastaan erikoisluvalla" – Ajokortteihin tulossa ehtoja Suomessakin

Suomalaisten on vaikea hyväksyä ajatusta, että he eivät ohjaisi omaa autoaan, selviää vielä tekeillä olevasta tutkimuksesta.

ajokortit
Angela Merkel istuutuu autoon.
Angela Merkel Frankfurtin autonäyttelyssä 17. syyskuuta 2015.Uwe Anspach / EPA

Ihminen on suurin riskitekijä ja autoa saa 20 vuoden päästä ajaa itse ainoastaan erikoisluvalla. Näin sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraillessaan viime viikolla Argentiinassa.

Merkelin väite oli osa vastausta erään opiskelijan hänelle tekemään kysymykseen, millaisena liittokansleri näkee maailman 20 vuoden kuluttua. Merkelin visiossa itsenäisesti ajavat autot ovat tuolloin laajasti liikenteessä.

Trafissa älyliikenteestä ja automaattiajamisesta vastaava yksikönpäällikkö Eetu Pilli-Sihvola sanoo, että vastaavia avauksia on kuultu EU:ssa aiemminkin, muttei kuitenkaan valtionpäämiesten tasolta.

– Emme me millään ole 20 vuoden päästä vielä siinä tilanteessa, Pilli-Sihvola uskoo.

Parhaillaan Brysselissä autonomisista autoista keskustelemassa oleva Liikenneviraston johtava asiantuntija Risto Kulmala epäilee, että Merkel on saattanut ymmärtää hiukan väärin autojen kehityksen.

– Sellaisia autoja, jotka ajavat itsekseen kaikissa olosuhteissa, olisi maailman parhaan asiantuntijan mukaan aikaisintaan vuonna 2075. On todennäköisempää, että tulossa on ehtoja, millaisia autoja saa ajaa. Esimerkiksi 30-40 –vuotiailta autoilta voitaisiin estää, että niillä ei ole moottoriteille enää mitään asiaa.

Hissiäkin ajoi ennen kuljettaja

Metropolia ammattikorkeakoulun tutkimusjohtaja Arto O. Salonen käy Suomen liikenneviranomaisten toimeksiannosta parhaillaan läpi tuoretta kyselyaineistoa. Tutkimus pitäisi olla valmiina vielä tämän vuoden puolella.

Yksityiskohtiin Salonen ei vielä mene, mutta jotain sentään jo tiedetään. Autolla halutaan tulevaisuudessakin ajaa ja sitä myös halutaan ohjata itse.

– Autokysymys on selvästi herkempi asia kuin esimerkiksi kysymys kasvipainotteiseen ruokavalioon siirtymisestä. Siitä ei suostuta edes keskustelemaan. Ajatellaan, että minulla on oikeus ajamiseen ilman, että halutaan nähdä vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Salosen mukaan jo 2030 valtaosa autoista tulee yhteiskäyttöön. Varsinkin vanhemmilla autoilijasukupolvilla on kuitenkin edelleen vahva auton omistamisen halu. Tuolloin 2030 liikenteessä olisi myös suuri määrä autoja, joilta sujuu autonominen ajaminen ainakin tavallisimmissa liikenneolosuhteissa.

– Tutkimukset osoittavat, että turvallisuus paranee, mutta meillä ei ole luottoa. Autonominen ajaminen on vallan luovuttamista jollekin toiselle. Mutta miten kävi hisseissä? Sielläkin oli ennen ajajat. Me pääsemme kyllä tästä yli, mutta kyse on siitä, kauanko se ottaa, tutkimusjohtaja Salonen sanoo.

Entä jos autoilu alkaa hävettää?

Arto O. Salosen mukaan tulevaisuudessakin on autoilijoita, jotka pitävät autolla ajamisesta. Se pitää myös sallia. Omasta autosta ja ajamisesta saattaa jopa tulla veneilyä muistuttava vapaa-ajan harrastus, kun pakolliset kuviot hoidetaan muilla liikkumismuodoilla.

Mutta on olemassa myös merkkejä, että ympäristö- ja terveystietoisuuden lisääntyessä, yksityisautoilu ei olisikaan enää sosiaalisesti hyväksyttävää. Samalla tavallahan on käynyt tupakoinnille. Osa ihmisistä tulee aina polttamaan, ja muut ihmettelevät miksi.

– Suomessa ollaan notkeita muutoksille. Ja muutokset tapahtuvat ja hyväksytään nopeasti, Salonen toteaa.

Kun asennemuutos lähtee liikkeelle, voi kaikki lopulta käydä nopeastikin. Salonen ottaa esimerkkinä, kuinka tupakoinnin ravintoloissa kieltänyttä tupakkalakia vastustettiin etukäteen ankarasti, mutta jo pari kuukautta lain voimaantulon jälkeen meteli loppui. Sitä pidettinkin yleisesti hyvänä.

Ajokorttiin merkittäisiin, millaisella autolla saisi ajaa

Saksan liittokanslerin visio auton ohjaamisesta vain erikoisluvalla saattoi suomalaisasiantuntijoiden mukaan olla ehkä sittenkin vain pohdiskeltavaksi tarkoitettu provokatiivinen heitto.

Ainakaan Trafin Eetu Pilli-Sihvola ja Liikenneviraston Risto Kulmala eivät ole istuneet sellaisissa EU-pöydissä, joissa ajamisen rajoittamisesta olisi jotakin väläytelty 20 vuoden päähän. Mutta muutoksia tulee jatkuvasti, se on varmaa.

– Meillä Suomessa kuljettajakoulutus varmaan muuttuu, kun autoihin tulee kaikenlaista uutta. Autonominen ajo toisi myös aivan uudentyyppisiä kuljettajia, Trafin Eetu Pilli-Sihvola muistuttaa.

Ikääntyville voidaan esimerkiksi asettaa ajokorttiin ehtoja, että nämä voisivat ajaa tietyin autonomisin valmiuksin varustetulla autolla, vaikka ajokyky ei nykymittapuun mukaan täysin itsenäiseen autoiluun riittäisikään. Sama koskisi myös alaikäisiä.

– Voidaan kuitenkin esimerkiksi vaatia, että heidän on pystyttävä ottamaan auto haltuun kymmenen sekunnin aikana siitä, kun auto ilmoittaa, Liikenneviraston Kulmala sanoo.

Se näyttäisi varmalta, että mikäli nykyinen ajokortti on vielä voimassa vuonna 2038, saa sillä edelleen itse kääntää auton rattia.

Lue seuraavaksi