Pelastuspäällikkö ihmettelee Lontoon palon massiivisuutta – Näin Suomessa neuvotaan toimimaan palotilanteessa

Helsingin pelastuspäällikön Jari Korkiamäen mukaan Suomessa kerrostalohuoneistot on yleensä rakennettu niin, että palo pysyy syttymishuoneistossa pitkään.

tulipalot
Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Grenfell Tower paloi Lontoossa keskiviikkona.Daniel Leal-Olivas / AFP

Lontoossa kuolonuhreja vaatineen 27-kerroksisen kerrostalon tulipalo ihmetyttää pelastusviranomaisia Suomessa. Pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki Helsingin pelastuslaitokselta hämmästelee, miten tulipalo pääsi leviämään niin massiiviseksi. Hänen mukaansa Lontoon kaltaisen tulipalon syttyminen ei pitäisi olla mahdollista Suomessa.

– Täällä rakennukset pyritään rakentamaan niin, että palo pysyy syttymishuoneistossa, eli palo ei pääse ulkoa sisälle eikä sisältä ulos määrättyjen aikarajojen kuluessa, kertoo Korkiamäki.

Korkiamäki korostaa, että ei vielä tiedä Lontoon palon yksityiskohtia ja kommentoi tapausta vain yleisellä tasolla.

– En tunne englantilaisia palosäännöksiä tai muutenkaan heidän vaatimuksiaan, mutta meitä kiinnostaa täällä Suomessa, että miten tämä Lontoon palo pääsi leviämään niin suureksi.

Korkiamäki ei muista, että Helsingissä olisi sattunut koskaan sellaista kerrostalopaloa, jossa tuli olisi levinnyt suoraan rakenteiden läpi. Korkiamäki sanoo työskennelleensä pelastusalalla yli 30 vuotta. Hän muistelee, että on ollut sammuttamassa uransa aikana ”lähempänä satoja kuin kymmeniä” rakennuspaloja.

Toimi näin, kun kerrostalossa palaa

Suomessa pelastusviranomaisen ohje kerrostalon tulipalotilanteessa on varsin yksinkertainen: turvallisin paikka on yleensä oma asunto, mikäli tuli tai savu ei ole vielä levinnyt sinne. Miksi näin?

Kun Suomessa rakennetaan kerrostaloja, jokainen asuinhuoneisto niin sanotusti osastoidaan omaksi palo-osastokseen, valottaa Korkiamäki. Asunnon pitäisi silloin kestää sisä- ja ulkopuolista paloa vähintään tunti, vaikka naapurihuoneistossa palaisi. Tunnin kuluessa palokunta on yleensä sammuttanut palon.

Korkiamäki sanoo, että jos porrashuoneeseen ei ole vielä levinnyt savua, silloin sitä kautta saa paeta. Mutta jos porrashuoneessa on savua, oma huoneisto on silloin turvallisin paikka.

Korkiamäen mukaan Suomessa palo yleensä leviää kerrostalossa niin, että alapuolisessa olevassa huoneistossa palaa ja yläpuolisesta huoneistosta menee ikkuna rikki ja sitä kautta palo alkaa levitä.

Toinen leviämismalli on se, että rappukäytävään pääsee savua ja asuntoihin rupeaa tulemaan savua ovenraosta tai jostakin muusta epätiiviistä paikasta. Karuin esimerkki tällaisesta tulipalosta on Tampereelta vuodelta 2010, kun kerrostalon alimmassa kerroksessa sijainneesta pizzeriasta levinnyt palo vaati kolme kuolonuhria.

– Jos ihmiset olisivat silloin pysyneet omissa asunnoissaan, he olisivat olleet turvassa. Tällaisessa tapauksessa asukkaan tulisi soittaa hätänumeroon ja kertoa tilanne, jotta pelastustoimintaa voidaan panostaa enemmän kyseiseen alueeseen, Korkiamäki sanoo.