Iik, sehän on Isak! Yle vieraili Skam-koululla Oslossa, kun huppupäinen Isak tupsahti yllättäen kuviin

Skam-sarja on jo niin suosittu, että kuvauspaikoille Osloon virtaa faneja ympäri maailmaa.

Skam (tv-sarja)
Skam -sarjan näyttelijä Tarjei Sandvik Moe
Skam-huuma ei rajoitu pelkkään sarjan katseluun. Oslossa järjestetään opastettuja kierroksia sarjan faneille. Hyvällä tuurilla tutun lukion pihalta voi bongata sarjan tähtinäyttelijän.

OsloRuotsalaistyttöjen käsipallojoukkue parveilee Skam-koulun pihassa, kun paikalle kävelee huppariin pukeutunut poika.

Tyttöihin tulee yhtäkkiä vauhtia. Sehän on Isak!

Skam-sarjan kolmannen kauden päähenkilö Isak eli näyttelijä Tarjei Sandvik Moe on noussut idoliksi. Sarjassa Isak ihastuu poikaan – ja monet Skamin katsojat ihastuivat sarjaan juuri Isakin takia.

Tyttöjen onkin vaikea uskoa onneaan. Yksi kätkee kasvot kämmeniinsä, toinen haluaa näyttää kuvassa kieltä. Monet sukivat hiuksiaan.

Sitten ryhmä järjestäytyy Isakin ympärille, ja näyttelijätähti laittaa kätensä lähimpien tyttöjen hartioille. Käsipallojoukkueen valmentaja ottaa kuvia eri puhelimilla.

Kun kuvat on otettu, tytöt vielä halailevat Isakia.

Miltä suosio tuntuu?

– Se on kivaa, Tarjei Sandvik Moe toteaa nopeasti ja katoaa koulun sisälle.

Moe käy tosielämässäkin Hartvig Nissens -lukiota, joka nyt tunnetaan nyt paremmin Skam-kouluna. Sarjan päähenkilöt käyvät samaa lukiota, jossa monet Skamin kohtaukset onkin kuvattu.

Skam -sarjan kuvauspaikka oslossa.
Muna Guleidin ja Mayah Hassanin mielestä Skam-sarja kuvaa aidolla tavalla nuorten elämää.Mike Toivonen

Muna Guleid ja Mayah Hassan istuvat penkillä, jolla myös Skamin nuoret pohtivat välituntien aikana asioitaan, tuijottelevat kännyköihinsä ja tekstaavat.

– Tiedän koulun Skam-näyttelijät, mutta en varsinaisesti tunne heitä, viimeistä lukiovuotta Hartvig Nissenissä viettävä Muna Guleid sanoo. Hänestä Skam on mahtava sarja.

Niin on monen muunkin mielestä. Oslolaisnuorten kaveruudesta, tunteista, seksistä, uskonnosta ja bileistä kertova sarjaa katsotaan netin kautta eri puolilla maailmaa.

Suosio näkyy myös koululla. Muna Guleid ja Mayah Hassan eivät ole kyllästyneet lukion pihalla ramppaaviin turisteihin.

– Koko ajan tulee turisteja. Se on kivaa, he vakuuttavat.

Faneja liikkuu Skam-koulun pihalla jatkuvasti ottamassa valokuvia. Röyhkeimmät ovat menneet jopa sisälle kouluun, mutta sen on nyt rehtori kieltänyt.

"Tukholmassa fanit viettivät Norjan kansallispäivänä toukokuussa Skam-juhlaa"

Sekä Munan että Mayahin suosikkeja Skamissa ovat sarjan naispuolisiin päähenkilöihin kuuluvat Noora ja Sana.

– Heillä on vahvat naisroolit. He kuvaavat tyttöjen elämää fantastisella tavalla. Sanalla on toinen jalka toisessa kulttuurissa. Noora taas on vahva nainen, joka voi yhtä lailla rakastua, Mayah kuvailee.

Muslimityttö Sana tasapainoilee neloskauden pääosassa kahden kulttuurin välissä. Itsenäisen Nooran elämää seurattiin kakkoskaudella.

Opas esittelee Skam -sarjan kuvauspaikkoja Oslossa.
Oslossa Skam-opaskierroksia järjestävät oppaat uskovat, että kierroksille saapuu pian ulkomaalaisia nuoria, kunhan koulut muualla Euroopassa päättyvät.Mike Toivonen

Norjan televisio ei halua sarjan ympärille mitään hullunmyllyä, eivätkä Skamin näyttelijät annan juurikaan haastatteluja.

Sen sijaan sarjan fanit ovat kehittäneet keskinäistä hypetystä. Facebook-faniryhmiä on lukuisia ja monilla eri kielillä, ja sivustoilla jaetaan sarjan videopätkiä ja kommentoidaan tapahtumia.

Esimerkiksi Tukholmassa fanit viettivät Norjan kansallispäivänä toukokuussa Skam-juhlaa.

Sarjan villitys näkyy myös Oslossa, missä järjestetään jo Skam-opaskierroksia.

Seuraavaksi lähdemme kierrokselle Skam-maisemiin oppaanamme Nina Søraa kiertueita järjestävästä Skam Safari -yrityksestä. Mukana on neljän hengen norjalaisryhmä, kolme nuorta naista ja yksi mies.

Skam -sarjan kuvauspaikka.
Skamin neloskautta kuvattiin Syng-karaokebaarissa.Hannele Muilu / Yle

Menemme ensin jokivarteen, jonka vastarannalla näkyy baari.

– Tässä on Syng-karaokebaari. Nimi tarkoittaa laulua. Neloskauden jaksossa jengi tapaa täällä ja laulaa John Lennonin Imagine-kappaletta, opas Nina Søraa kertoo.

Ohitamme Elvebakken-koulun, johon sarjassa viitataan. Seuraava kohde on graffitien peittämä teatteri nimeltä Julmuuksien teatteri, jonka näytelmässä Isakin esittäjä Tarjei Sandvik Moe on esiintynyt.

Søraa kertoo, kuinka eteläkorelainen tyttö oli ostanut lipun vain nähdäkseen Isakin. Tyttö oli katsonut kaksi tuntia norjalaista näytelmää, josta ei ymmärtänyt sanaakaan.

Seuraavaksi kierros etenee asunnolle, jossa Noora, Isak, Eskild ja Linn sarjassa asuivat.

– Muistatteko kohtauksen, jossa William on lähdössä Lontooseen ja jättää Nooran? Hän lähtee ajamaan pois, mutta peruuttaakin takaisin tässä näin, Nina Søraa viittilöi katua.

Kaikki tuijottelevat roolihenkilöiden asunnon ikkunaa ja kuuluisaa sinistä ulko-ovea, jossa on kuvattu monia kohtauksia.

Skam -sarjan kuvauspaikka.
Graffitien peittämä Julmuuksien teatteri kuuluu Skam-fanien pyhiinvaelluskohteisiin.Hannele Muilu / Yle

Ryhmän nuori mies Bjørnar Dyrdahl näyttää vähän mukaan pakotetulta.

– Olen katsonut kaikki kaudet. Sarja on tosi hyvä, hän kuitenkin sanoo.

– Enemmän Skam on tyttöjen juttu, mutta kyllä monet pojatkin katsovat sitä. Pojat eivät vain kulje ympäriinsä puhumassa sarjasta, Dyrdahl sanoo.

Dyrdahlin tyttöystävä Lisa Glemså sanoo, että sarja antaa hyvä kuvan nuorten elämästä.

– Skam on tavoittanut jotain, mihin muut sarjan eivät ole pystyneet. Sarja on luonnollinen, siinä ei ole mitään teennäistä.

Sarja käsittelee hänen mukaansa tärkeitä asioita, joista ei ole aiemmin puhuttu. Sellaisia ovat esimerkiksi homoseksuaalisuus ja musliminuorten elämä.

Glemsån suosikki sarjassa on Vilde, joka on muita tyttöjä epävarmempi.

– Hän on tyypillinen nuori.

Sitten ryhmä suuntaa kauppahalliin, jossa maistetaan perinteistä norjalaista kalapiirakkaa. Se on Nooran lempiruoka Skamissa.

Lopulta päästään yhdelle tärkeimmistä etapeista.

Se on silta, jossa William ja Noora suutelivat ensi kerran.

Lue myös:

Oletko kuullut Islannin nuorten hillittömistä bilematkoista? Koko ikäluokka juhlii Euroopassa tai vaikkapa Karibialla, tuliaisina tatuoinnit (siirryt toiseen palveluun)

Jäähyväiset Skamille – hittisarjan menestysainekset summattuna