1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyöräily

Pyöräilytaito ei ruostu vuosikausien tauosta huolimatta – "Ei hirvittänyt yhtään"

Aurajokirannassa tempaistiin torstaina hyvän asian puolesta, kun Yle Turku kannusti ihmisiä palaamaan pyöräilyn pariin. Tempaus innosti osallistujia uudelleen arkipyöräilemään.

pyöräily
Kannustimme autoilijoita kokeilemaan pyöräilyä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.
Emmi Moilanen / Yle

Turku– Ei hirvittänyt yhtään, hyvin meni, kuuluu kypäräpäisen pyöräilijän suusta.

Torstaina Aurajokirantaan paikalle saapuneet ammattiautoilijat osoittivat, että kerran opittu taito ei katoa vuosien saatossa mihinkään – korkeintaan ruostuu hieman, jos sitäkään.

Aurajoen rantaan kokeilua varten tuodut polkupyörät ja sähköpotkulauta pääsivät ahkeraan käyttöön, ja ne herättivätkin osallistujien keskuudessa runsaasti innostusta.

Turun autoilijat ry:n puheenjohtaja Sami Mäkinen kommentoi, että hänen oma suorituksensa meni hyvin, vaikka edellisestä pyöräilykerrasta oli kulunut jo viisi vuotta. Pyörän sarviin tarttuminen ei kauhistuttanut miestä.

– Ei varmaan enää näin pitkää väliä tule pyöräilyyn. Luultavasti aloitan nyt uudestaan, kunhan vain saan pyöräni kuntoon, Mäkinen toteaa.

Autoilijat pääsivät kokeilemaan pyöräilyä Lönnrotinpuistossa torstaina.
Emmi Moilanen / Yle

Arkiset syyt nostavat kynnystä

Liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että pyöräily voi jäädä vuosien tauolle hyvinkin arkisista syistä. Useat ihmiset ovat niin tottuneita kulkemaan jopa lyhyet matkat autolla, että eivät edes tule ajatelleeksi työmatkapyöräilyn olevan vaihtoehto autoilulle.

Myös käytännön syyt voivat nousta kynnyskysymykseksi pyörän selkään nousemiselle.

– Pyöräily voidaan kokea epämukavaksi, jos töissä pitää olla esimerkiksi siistit vaatteet. On myös hankalaa, jos työpaikalla ei ole mahdollista käydä suihkussa, ja osaa huolettaa, että pyöräilykypärä latistaa hiukset, Klang kertoo.

Sähköpotkulauta kiinnosti myös osallistujia.
Myös DaisyLadies ry:n naisia oli paikalla kokeilemassa pyöräilyä ja sähköpotkulautaa.Emmi Moilanen / Yle

Käynnissä valtakunnallinen tavoite pyöräilyn lisäämiseksi

Liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että pyöräilijöiden määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana. Suunta on oikea, sillä Suomessa on käynnissä valtakunnallinen tavoite (siirryt toiseen palveluun) kävely- ja pyörämatkojen nostamiseksi 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Vertailukohtana tavoitteessa ovat vuoden 2005 lukemat. Klang uskoo, että tavoitteessa onnistuminen on mahdollista sillä luvut ovat nousseet viime vuosien aikana.

– Käsittääkseni pääkaupunkiseudulla mennään noin kymmenen prosentin paikkeilla. Täällä Turun seudulla ollaan 8–10 prosentin paikkeilla, hän kertoo.

Yle Turun järjestämä pyöräilytempaus osoitti, että vanha sanonta ”helppoa kuin pyörällä ajaminen” todella pitää paikkansa. Lapsuudessa opittu taito ei katoa mihinkään, sillä tasapaino pyörän selässä tuntui löytyvän kuin itsestään.

Pyöräilyä kokeilemaan saapunut Mika Laurén Turun autoilijoista kokee, että tempauksen innoittamana hän voisi hiljalleen siirtyä arkipyöräilyn pariin.

– Selkä ja polvet ovat olleet huonossa kunnossa, niin kyllä tämä tuntui paljon paremmalta kuin kävely. Ehkä tätä tulee jatkettuakin, Laurén toteaa.

Lue seuraavaksi