9-vuotias Saara on Kiinan keisari – laulaa duettoa Waltteri Torikan kanssa

Saara Mikkonen laulaa Ilmajoen ooppera-areenalla yhtenä Mannerheim-oopperan solisteista. Lavalla on kivaa ja oopperassa kiva työskennellä, Saara sanoo.

Carl Gustaf Emil Mannerheim
Mannerheim (Waltteri Torikka) ja Pu Yi (Saara Mikkonen) Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-oopperassa.
Mannerheim (Waltteri Torikka) ja Pu Yi (Saara Mikkonen) Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-oopperassa.Ilmajoen musiikkijuhlat/Jussi Niukkala

Saara Mikkonen on 9-vuotias kajaanilaistyttö. Hän viettää kesää Ilmajoella mummolassa. Ja oopperassa. Saara on nimittäin kesätyössä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-oopperaan haettiin keväällä Kiinan keisaria. Rooliin tarvittiin aasialaispoika lapsikeisaria esittämään. Poikaa ei löytynyt, mutta Filippiineillä syntynyt Saara kyllä.

– Mun paappa kuuli, että aasialaista poikaa tarvittiin, mutta ei löytynyt. Sen jälkeen etsittiin jotain aasialaista ihmistä. Paappa ehdotti, että se voisin olla minä, Saara kertoo. Se, että Saara – tyttö – päätyi esittämään poikaa, ei häntä harmita.

– Olen kyllä aika poikamainen. Ei se haitannut, Saara sanoo.

Saara on laulanut lapsikuorossa ja soittaa pianoa. Kärrynpyöriä olisi kiva heitella nurmikolla haastattelun lomassa.

Ilmajoen musiikkijuhlille lähtemistä piti hetki miettiä keväällä, kun asia tuli puheeksi.

– Aluksi en oikein halunnut, mutta sitten kuulin solistit ja muut jutut, ja innostuin vähän enemmän. Ajattelin,että voisihan tällä olla ihan kivaa.

Jännitys helpottaa

Oopperassa Kiinan keisari Pu Yi ja Mannerheim (Waltteri Torikka) ovat lavalla kahdestaan. Kohtauksessa lauletaan yksin ja duettona. Nuotit Saara sai eteensä toukokuussa. Hän laulaa kohtauksessa myös kiinaksi.

– Aluksi tuntui aika vaikealta, mutta kun opeteltiin, ajattelin, että ei niin vaikeaa kuin luulin, Saara sanoo.

Muut solistit hän tapasi toukokuussa Ilmajoella ensimmäistä kertaa.

– Olin vähän ujo ja mua vähän jännitti. [Nyt jännitys] on aika paljonkin helpottanut, Saara kertoo.

Katsomon puolella jännittävät puolestaan isä, äiti, mumma ja paappa. Ainakin yhtä paljon kuin tyttö.

– Saara on aika pitkään lavan takana ennen kuin hänen vuoronsa tulee. Sitä miettii, muistaako hän tulla ajallaan ja miten laulut ja huudot lähtevät. Ylpeänä olen katsonut, kun tytär vetää maailman tähtien kanssa, Saaran isä Juha Mikkonen sanoo.

Saaran mielestä Waltteri Torikan ja muiden solistien kanssa on ollut mukava työskennellä. Juha Mikkonen kehuu näiden ottaneen Saaran hienosti vastaan.

9-vuotias Saara Mikkonen laulaa Mannerheim-oopperassa Kiinan keisari Pu Yi:n roolin.
9-vuotias Saara Mikkonen laulaa Mannerheim-oopperassa Kiinan keisari Pu Yi:n roolin.Hanne Leiwo/Yle

Lavan takana lauletaan muiden osuuksia

Lavan takana Saaran aika kuluu librettoa lukien tai oopperan lapsikuorolaisten kanssa. Yhtä nappia lukuun ottamatta Saara saa keisarin asun päälle itsekin, jos avustajaa ei ole saatavilla.

– Lapsikuorolaiset ja Saara laulavat muiden solistien pätkiä. Ihan hyvin voisivat mennä stunttaamaan vaikka Johanna Rusanen-Kartanoa, Juha Mikkonen naurahtaa.

Saara kertoo jännityksen vähän helpottavan aina, kun vihdoin koittaa aika astua lavalle. Siellä on kiva olla. Ilmajoen katsomoon mahtuu tuhatkunta ihmistä, joten yleisön suuri määrä tuntuu nuoresta laulajasta vähän hämmentävältä.

– Tulee hämmentyneeksi, kun katsoo miten paljon yleisöä on. Ja kun tulee [lopussa lavalle] kumartamaan ja taputetaan vähän kovempaa, ei meinaa oikein kyetä edes kumartamaan, Saara kuvailee tuntemuksiaan.

"Ehkä en unohda tätä ikinä"

Kun Mannerheimin esitykset Ilmajoella loppuvat, Saaraa odottavat asuntovaunureissut, uimiset ja kaverit.

– Peruskesä, Saara sanoo.

Ennen sitä vuorossa on kuitenkin vielä huvipuistokäynti Power Parkiin oopperan lapsikuoron kanssa.

Sitä, onko Saara mukana ensi kesän oopperassa, ei vielä ole sovittu. Tästä kesästä jää kuitenkin muistoja pitkäksi aikaa.

– [Olen] kokenut tosi ison jutun ja ehkä en unohda tätä ikinä.