Lontoon kerrostalopalossa kuollut jo 12 – Tämän tiedämme nyt

Lisäksi ainakin 74 ihmistä loukkaantunut 24-kerroksisen asuinkerrostalon sytyttyä tuleen viime yönä.

Lontoo
Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Daniel Leal-Olivas / AFP

24-kerroksinen tornitalo Grenfell Tower syttyi tuleen yhdeltä yöllä paikallista aikaa Pohjois-Kensingtonissa lähellä Lontoon keskustaa. Pelastustyöt alueella jatkuvat. Tässä tuoreimmat tiedot tapahtuneesta.

Mitä tiedämme uhreista?

Poliisi on vahvistanut 12 ihmisen saaneen surmansa tulipalossa. Uhriluvun odotetaan kuitenkin vielä nousevan, sillä viranomaisten mukaan parisenkymmentä 74:stä sairaaloissa olevista haavoittuneesta on kriittisessä tilassa.

Nainen juoksee kohti pelastushenkilökuntaa.
Lääkintähenkilökunta auttoi palavasta rakennuksesta evakuoituja Lontoossa. Poliisi ja palomiehet evakuoivat Grenfell-tornitalon ja naapuritalojen asukkaita aamuyöllä.Daniel Leal-Olivas / AFP

Poliisi odottaa uhrimäärän vielä nousevan.

Talossa on 120 asuntoa ja sen sisällä oli tapahtumahetkellä satoja ihmisiä. Talossa asuu BBC:n haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) paikallispoliitikon mukaan 400-600 ihmistä.

Mitä tapahtumat etenivät?

Pelastusviranomaiset saivat tiedon tulipalosta yhdeltä yöllä paikallista aikaa. He saapuivat paikan päälle kuuden minuutin kuluttua.

Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä. BBC:n mukaan tulipalo alkoi rakennuksen neljännestä kerroksesta ja eteni hyvin nopeasti koko rakennukseen.

Lontoon kerrostalopalo.
EBU

Tunnin päästä ensimmäisestä hätäpuhelusta 24-kerroksinen rakennus oli kokonaan tulessa.

Paloa sammuttamaan hälytettiin 40 paloautoa ja parisensataa palomiestä. Palomiehien eteneminen ilmiliekeissä olevassa rakennuksessa oli hidasta ja pelastustyöt haasteellisia.

Monet asukkaat jäivät jumiin asuntoihinsa palon levitessä. Silminnäkijöiden mukaan ihmiset putosivat palavista asunnoistaan ja pieniä lapsia heitettiin alas jopa 15. kerroksesta.

Tulipalosta selvinneet asukkaat kertoivat kuulleensa palohälytyksen vasta kun tulipalo oli jo päässyt etenemään.

Tulipalo on suurilta osin saatu hallintaan ja pelastustyöntekijät ovat päässeet rakennuksen ylimpään kerrokseen.

Millaisesta rakennuksesta oli kyse?

Grenfell Tower on betonirakenteinen 24-kerroksinen kerrostalo Länsi-Lontoossa. Se sijaitsee työväenluokkaisella asuinalueella Pohjois-Kensingtonissa.

Grenfell Tower oli niin sanottu council house eli vähävaraisille tarkoitettu kaupungin asuintalo, jonka vuokrataso oli julkisen tuen takia ympäröivää aluetta edullisempi.

Grenfell Tower palaa.
Facundo Arrizabalanga / EPA

Rakennus valmistui vuonna 1974 ja sen kaksi vuotta kestänyt peruskorjaus saatiin valmiiksi viime vuonna.

Tornitalon asukkaat olivat aiemmin ilmaisseet huolensa rakennuksen paloturvallisuudesta. Heidän mukaansa esimerkiksi vuonna 2013 talon vaahtosammuttimien kuntoa ei ollut tarkastettu yli vuoteen. Sanomalehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2012 niiden kuntoa ei ollut tarkastettu neljään vuoteen.

Peruskorjauksen jälkeen tehdyssä paloturvallisuustarkastuksessa sen paloturvallisuuden arvioitiin kuitenkin olevan normaali.

Asukkaat kertoivat myöhemmin, että heitä oli ohjeistettu pysymään sisällä asunnoissaan tulipalon sattuessa.

19:05 Uhrimäärä päivitetty

Lähteet: Reuters, AP, AFP