Ihmissalakuljettajien onnistui ajaa ökyveneellä Saimaan kanavasta – "Poikkeuksellinen tekotapa"

Rajavartiolaitos tutkii laajaa ihmissalakuljetustapausta Lappeenrannassa. Salakuljetukseen käytettiin kallista huvivenettä.

ihmissalakuljetus
Takavarikoitu venäläinen alus
17 ihmisen salakuljettamiseen käytetty vene on rekisteröity Venäjällä.Kare Lehtonen/Yle

Saimaan kanavan käyttäminen ihmissalakuljettajien reittinä on tähän asti ollut epätodennäköistä. Rajavartiolaitoksen mukaan ihmissalakuljetusten mahdollisuus otetaan jatkossa tarkemmin huomioon Saimaan kanavan valvonnassa.

Runsas viikko sitten Rajavartiolaitos paljasti 17 ihmisen salakuljetuksen Saimaan kanavassa. Tapausta tutkitaan parhaillaan törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä.

Suomeen ei yleensä tulla vesitietä

– Suomen mittakaavassa aivan poikkeuksellinen toimintatapa, kuvailee Rajavartiolaitoksen tutkinnanjohtaja Jan Sundell.

– Toisaalta Välimerellä tällainen tekotapa ei ole millään tavalla poikkeuksellinen. Euroopan alueella vastaavaa tapahtuu päivittäin, Sundell jatkaa.

Tutkinnanjohtaja Sundell pohtii, ettei salakuljetettujen 17 ihmisen ryhmä ole kooltaan erityisen suuri, jos määrää vertaa vuodenvaihteessa 2015-2016 laittomasti Suomeen tulleiden ryhmien kokoon.

Varakkaat ihmiset harvemmin sekaantuvat tällaiseen toimintaan.

Jan Sundell

Uutta toimintatavassa on se, että Suomeen tullessa käytetään vesireittiä.

– Saimaan kanavaa ei ole pidetty kaikkein potentiaalisimpana reittinä, Sundell sanoo.

Ihmiset kätkettiin kalliiseen veneeseen

Huomiota herättävää tapauksessa oli myös salakuljetuksessa käytetty iso ja arvokas vene.

– Harvemmin valmiiksi varakkaat ihmiset sekaantuvat tällaiseen toimintaan, tutkinnanjohtaja Jan Sundell sanoo. Hän vertaa tilannetta jälleen Välimeren salakuljetustapauksiin, jossa ihmiset tuodaan meren yli yleensä halvoilla kumiveneillä.

Saimaan kanavassa salakuljetukseen käytetty alus on noin 12-metrinen moottorivene. Tutkinnanjohtaja Jan Sundell Rajavartiolaitoksesta arvioi sen usean sadantuhannen euron arvoiseksi.

– Nyt tiedämme ottaa huomioon, että tällainenkin toimintamuoto Saimaan kanavassa on mahdollinen.

Salamatkustajia tiedettiin odottaa

Ihmissalakuljetukseksi paljastunut tapahtumaketju sai Suomen puolella alkunsa, kun Rajavartiolaitos kiinnitti oman rikostiedustelunsa perusteella huomion suurikokoiseen moottoriveneeseen, joka pyrki Suomeen Saimaan kanavan kautta.

– Meillä oli epäily, että tässä veneessä saattaisi olla ihmisiä kätkössä, tutkinnanjohtaja Jan Sundell kertoo.

Rajatarkastuksessa aluksen miehistöstä esittäytyi kolme henkilöä. Rajavartiolaitos otti veneen seurantaan ja lähellä Lappeenrannan keskustaa kävikin ilmi, että veneessä oli mukana ihmisiä, jotka eivät näyttäytyneet rajatarkastuksessa.

Meillä oli epäily, että tässä veneessä saattaisi olla ihmisiä kätkössä.

Jan Sundell

– Lähellä Lappeenrannan keskustaa vene ajoi maihin ja sieltä nousi 17 ihmistä. Sen jälkeen vene jatkoi vielä pienen matkan vierasvenesatamaan rajatarkastuksessa ilmoittautuneella kolmen henkilön miehistöllään, Sundell kuvaa tapahtumien etenemistä.

Salakuljettajia odottaa pitkä vankeustuomio

Laittomasti maahan tuotujen 17 ihmisen kansallisuutta ei toistaiseksi kerrota julkisuuteen, sillä henkilöllisyyksien selvittäminen on kesken.

– Olemme aloittaneet henkilöiden kuulemisen ja tekniset tutkimukset, Sundell kertoo.

Veneen kolme miehistön jäsentä ovat venäläisiä ja heidät on vangittu. Rikoksen tekemiseen käytetty vene on takavarikoituna Lappeenrannassa.

Tuomio törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä on tutkinnanjohtaja Jan Sundellin mukaan useiden vuosien vankeustuomio.

Tapausta tutkii Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö yhteistyössä Kaakkois-Suomen rajavartioston kanssa. Asiassa on tehty rikostorjuntayhteistyötä myös Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ja Venäjän viranomaisten kanssa.