Ruotsidemokraatit: "Suomi tarvitsee vahvan vastavoiman sosialismille ja liberalismille"

Ruotsidemokraatit haluavat päästä suomalaisten kanssa yhteistyöhön Pohjoismaiden neuvostossa ja europarlamentissa

Yle maailmalla: Tukholma
Mattias Karlsson
Ruotsidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mattias KarlssonPelle T Nilsson / AOP

Ruotsidemokraatit ovat valmiit yhteistyöhön sekä perussuomalaisten että siitä irronneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. Ruotsidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mattias Karlsson ei näe ryhmillä suurta aatteellista eroa.

– Temme yhteistyötä kaikkien poliittisten voimien kanssa, jotka ovat ideologisesti meitä lähellä. Tässä tapauksessa ei ollut vahvoja ideologisia eroja vaan kyse oli ymmärtääkseni henkilöiden välisistä kiistoista.

Mattias Karlsson sanoo, että perussuomalaisten ryhmän hajominen kahtia on todella sääli.

– Suomi tarvitsee vahvan kansallismielisen liikkeen, joka pystyy olemaan sosialismin ja liberalismin vastavoimana, ettei Suomelle käy kuten Ruotsille esimerkiksi maahanmuuton ja rikollisuuden suhteen.

Halla-aho haluaa ruotsidemokraatit mukaan

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on osoittanut suurta intoa yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. Entinen puheenjohtaja Timo Soini ei halunnut puolueita samoihin ryhmiin Pohjoismaiden neuvostossa tai europarlamentissa.

Karlsson toivoo tilanteen Suomessa vakiintuvan, jotta keskustelut voidaan aloittaa.

– Luonnollinen askel olisi, että ruotsidemokraatit menisivät Pohjoismaiden neuvostossa samaan ryhmään kuin perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolue.

Europarlamentissa perussuomalaiset ovat kuuluneet viime EU-vaaleista lähtien konservatiivien ryhmään, jossa enemmistönä ovat brittikonservatiivit. Ruotsidemokraatit kuuluvat EU-kriitiiseen ryhmään, jossa on myös Britannian itsenäisyyspuolue Ukip. Tilanne on epämääräinen, koska britit ovat lähdössä EU:sta.

Karlssonin mukaan pohjoismainen ulottuvuus olisi EU:ssa tärkeä myös ryhmien sisällä.

Soini vältteli yhteistyötä

Perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien kansanedustajat ja nuorisojärjestön edustajat ovat pitäneet yhteyttä. Soini kieltäytyi pitämästä puolueita veljespuolueina.

– Puoluejohtaja Timo Soini pelkäsi kielteistä julkisuutta, Karlsson sanoo.

Suurimpana syynä ovat ruotsidemokraattien rasistiset juuret 1990-luvun alusta. Puoluetta oli perustamassa henkilöitä, jotka aiemmin toimivat muun muassa rasistisessa äärioikeistolaisessa Bevara Sverige svenskt -järjestössä. Tästä syystä Ruotsin muut puolueet eivät suostu tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Karlssonin mielestä menneisyydestä olisi aika päästää irti ja rakentaa tulevaa. Hän korostaa, että puolueella on ollut vuosia nollatoleranssi rasismiin ja vihapueeseen.

Ruotsidemokraatit oli maan tilastokeskuksen laajassa mielipidemittauksessa toiseksi suurin puolue. Seuraaviin vaaleihin on runsas vuosi.

Hallituksen muodostamisesta ennakoidaan hankalaa. Ilman vasemmisto-oikeisto rajan rikkomista tai yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa lopputuloksena on heikko vähemmistöhallitus.

Ruotsidemokraatit eivät ainakaan sano pitävänsä perussuomalaisten kohtaloa hallituksessa varoittavana esimerkkinä.