"Tuhannella äänellä ei kumota puolta miljoonaa", sanoi Simon Elo – katso paljonko ääniä kummankin PS-ryhmän edustajat vaaleissa saivat

Joka kolmas kaikista perussuomalaisten äänistä meni eduskuntavaaleissa Uusi vaihtoehto-ryhmälle.

politiikka
Simon Elo
Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Simon Elo eduskunnassa keskiviikkona.Markku Ulander / Lehtikuva

Perussuomalainen puolue mullistui lauantaina, kun Jyväskylän puoluekokouksessa puheenjohtajaksi äänestettiin europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Halla-aho sai yli puolet kaikista äänistä, 949, ja kilpailija, kulttuuriministeri Sampo Terho 629.

Varapuheenjohtajista Laura Huhtasaari sai 781, Teuvo Hakkarainen 636, ja Juho Eerola 428 ääntä.

Kaksi päivää myöhemmin parikymmentä pääasiassa Terhoa tukenutta perussuomalaisten kansanedustajaa, ex-puheenjohtaja Timo Soinia ja puolueen kaikkia ministereitä ja puhemiestä myöten, loikkasi Halla-ahon johtamasta eduskuntaryhmästä ja muodosti oman Uusi vaihtoehto -ryhmänsä.

Ryhmän puheenjohtaja Simon Elo perusteli lähtöä viittaamalla äänimäärien tuomaan legitimiteettiin. Hänen mukaansa perussuomalaisten eduskuntavaaleissa saamat yli puoli miljoonaa ääntä ovat 20 vuoden ajan tehdyn työn tulosta, ja painavat vaakakupissa enemmän kuin viikonlopun puoluekokouksessa uudelle puheenjohtajistolle annetut, alle tuhannen äänen potit.

– Viittäsataa tuhatta ääntä ei tuhannella kumota, Elo totesi.

Joka kolmas äänesti loikkaria

Tarkalleen ottaen perussuomalaiset saivat eduskuntavaaleissa 524 054 ääntä. Loikkariryhmän äänisaalis on 31 prosenttia, ja perussuomalaisten ryhmään jääneiden noin 16 prosenttia.

Perussuomalaisten äänimäärät eduskuntavaaleissa -grafiikka 14.6.2017
Yle

Voi siis sanoa että isompi osa perussuomalaisten äänestäjistä on Uuden vaihtoehdon takana.

UV:n isompi ääniosuus johtuu kuitenkin paitsi heidän hiukan keskimääräistä isommasta äänimäärästänsä, myös siitä, että ryhmään yksinkertaisesti kuuluu enemmän edustajia kuin PS-ryhmään jääneeseen ryhmään.

Soini UV:n, Huhtasaari PS-ryhmän ääniharava

Puolueelle muhkeita äänimääriä hankkineita on sekä PS-ryhmässä että UV:ssä.

Selvä äänikuningas on Timo Soini, joka keräsi lähes 29 527 ääntä. Jussi Niinistö on uusi vaihtoehto-ryhmän kakkonen 11 767 äänellä, ja Sampo Terho kolmas 10 067 äänellä.

Esimerkiksi Kike Elomaa ja Jari Lindström ovat äänimäärissä reilusti 9 000:n paremmalla puolella ja Vesa-Matti Saarakkala sekä Hanna Mäntylä saivat yli 8 000 ääntä.

Vuoden 2015 äänimäärät -grafiikka
Yle

Halla-aholaiseen eli perussuomalaiseen ryhmään jäänyt Laura Huhtasaari on ryhmänsä äänikuningatar, hän sai 9 259 ääntä.

Toiseksi eniten vaaleissa ääniä sai Juho Eerola 8 320 ja kolmanneksi eniten Ville Tavio, 6 847. Muun muassa Toimi Kankaanniemi sai yli 6 000 ja Tom Packalen yli 5 000 ääntä.

Puolueiden ratkaiseva äänipotti muodostuu kuitenkin pienistä puroista. Kaikkein oleellisinta on sen saama kokonaisäänimäärä.

Muut kuin eduskuntaan päässeet ehdokkaat saivat yli puolet äänistä. Sitä, kumman eduskuntaryhmän näiden yli 270 000 äänen antajat olisivat valinneet, tai kumman ryhmän heidän ehdokkaansa olisivat valinneet, on lähes mahdoton sanoa.