Risikko: Suomessa varauduttiin kasvaneeseen terrori-uhkaan jo ennen Supon uutta arviota – uhka vakavampi kuin koskaan aiemmin

Yleisötapahtumien turvatasoa on nostettu ja sääntöjä kiristetty, kertoo sisäministeri Paula Risikko (kok.).

terrorismi
Paula Risikko
Paula Risikko Kultaranta-keskustelutilaisuudessa Naantalissa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mielestä on hyvä, että Suojelupoliisi on tehnyt ajantasaisen arvion terrorismi-iskun uhasta. Risikko korostaa, että varautumistasoa on Suomessa nostettu jo ennen Supon uutta arviota, jonka mukaan terrori-iskun uhka on Suomessa kohonnut.

Supon mukaan terrorin uhka on vakavampi kuin koskaan aikaisemmin

– On hyvä, että tämä arvio tehtiin. Paljonhan tässä on tapahtunut eri puolilla maailmaa. Kun lisää tietoa on tullut, niin tämä johtopäätös siitä nyt on tehty.

Supo nosti terrorismin uhka-arviotaan viimeksi vuonna 2015. Tuolloin uhka arvioitiin "matalaksi" aiemman "hyvin matalan" sijasta.

Risikko: Vierastaistelijat nousseet tärkeisiin asemiin

Risikko arvioi, että Suomeen kytköksissä olevien vierastaistelijoiden asema näkyy kohonneena uhkana.

– Kyllä varmasti se, että meillä on arvioitu, että näitä vierastaistelijoita, joita Suomesta on lähtenyt, on kohonnnut hierarkiassa ja verkoistoissa aika tärkeisiin asemiin nimenomaan juuri Isisin järjestöissä.

Itse näkisin, että suurin uhka on nimenomaan yksittäisistä henkilöistä.

Paula Risikko

– Ja sitten tietysti se arvio, mikä Supolla nyt näyttäisi olevan, että tällaiset yksittäiset ja pienet ryhmät ovat niitä, jotka erityisesti saattavat toimia.

Risikko on itse huolissaan yksittäisistä toimijoista.

– Itse näkisin, että suurin uhka on nimenomaan näistä yksittäisistä henkilöistä, jotka saavat mallia tämäntyyppisistä [asioista], mitä on tapahtunut.

Risikko: Kyse ei ole väliaikaisesta tilanteesta

Suojelupoliisin käyttöön ottamaa uhka-asteikkoa Risikko pitää vertailukelpoisena muihin maihin.

Neliportaisessa asteikossa uhkaa arvioidaan termeillä "matala", "kohonnut", "korkea" tai "erittäin korkea". Nyt Supo arvioi iskun uhkaa "kohonneeksi".

– On hyvä, että tällainen uhka-asteikko on.

– Muissa maissahan on tehty niin, että jos on tullut joku tapaus, niin uhkatasoa on saatettu nostaa väliaikaisesti. Tässä ei ole kysymys siitä, vaan nyt uhka on arvioitu korkeammaksi niiden tietojen perusteella, mitä Suojelupoliisi on saanut.

Yleisötilaisuuksien turvatasoa on jo nostettu

Pitääkö kansalaisten nyt huolestua siitä, että Supon arvion mukaan terrorin uhka on Suomessa vakavampi kuin koskaan aikaisemmin?

– Me teemme tietysti ihan kaiken, mitä pystymme. Tottakai tämä on tärkeä ottaa huomioon.

Eihän me tietenkään olla tumput suorana seisty.

Paula Risikko

Risikko sanoo, että turvallisuusviranomaiset käyvät nyt tilanteen läpi, vaikka varautumistasoa on jo nostettu aiemminkin.

– Eihän me tietenkään olla tumput suorana seisty. Olemme edellyttäneet yleisötilaisuuksissa, että turvatasoa on nostettu, ja sääntöjä on tullut lisää.

Ylen Uutisten Seinäjoelta, Farmari-messuilta tavoittama Risikko sanoo keskustelleensa messujen järjestäjien kanssa, ja he kertoivat nostaneensa tapahtuman turvatasoa.

Risikko: Poliisin pitää näkyä kentällä

Risikko pitää tärkeänä sitä, että paikallispoliisin resursseja on saatu lisättyä. Noin 7 200 poliisia pystytään pitämään töissä, ja poliisin näkyvyyteen satsataan.

– Itse olen sitä mieltä, että se kenttätyö on tärkeä työ.

Risikon mielestä on tärkeää, että myös Suojelupoliisin resursseja on saatu lisättyä.

Itse olen sitä mieltä, että kenttätyö on tärkeä työ.

Paula Risikko

– Varautumisessa tärkeää on poliisien määrä ja se, että tietoa kulkee maiden välillä, ja että meillä nimenomaan Suojelupoliisi pystyy satsaamaan kohdehenkilöiden seuraamiseen.

Supon mukaan Suomessa on noin 350 terrorismille myötämielistä henkilöä.

Ministeri kiirehtii tiedustelulakia

Risikko pitää uhkiin varautumisen kannalta lausuntokierroksella olevaa tiedustelulakia erittäin tärkeänä.

– Tällä hetkellä me olemme aika lailla riippuvaisia siitä, miten muista maista tiedot liikkuvat meille. Meillä pitäisi olla mahdollisuus tähän tiedusteluun ilman, että olemme muista maista riippuvaisia.

– Toivon tosiaan, että laki saadaan mahdollisimman nopeasti.