Enontekiölle rakennetaan 10 000 antennia käsittävä tutkajärjestelmä

Enotekiön Karessuvantoon rakennetaan huippumodernin ilmakehätutkan antennijärjestelmä. Eiscat 3D-tutkan kaksi muuta antennijärjestelmää tulevat Ruotsiin ja Norjaan.

avaruustutkimus
Havainnekuva uuden EISCAT 3D-tutkan antennijärjestelmästä
Havainnekuva Enontekiön Karesuvantoon rakennettavasta EISCAT 3D-tutkan antennijärjestelmästä. Tutka kuvaa kolmiulotteista kuvaa yläilmakehän sähkövirroista.National Institute of Polar Research, Tokyo

Kolmiulotteista kuvaa yläilmakehän sähkövirroista tekevää tutkajärjestelmää on suunniteltu jo kymmenen vuotta. Rakentamispäätös tehtiin nyt, kun suurhankkeen kansainvälinen rahoitus varmistui. Suomi, Ruotsi ja Norja ovat päättäneet rahoitusosuudestaan jo aiemmin.

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 70 miljoonaa euroa. Suomen osuus on 12,8 miljoonaa euroa.

– Hanke on nyt muutaman vuoden ollut valmiina käynnistettäväksi. Se on odottanut, että kansainvälinen kokonaisrahoitus ylittää käynnistyskynnyksen. Eiscat-järjestö eli European Incoherent Scatter Scientific Association teki päätöksen ihan vastikään, että nyt on rahoitusta riittävästi ja hanke voidaan aloittaa, Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen sanoo.

Ainutlaatuinen koko maailmassa

Eiscat on tutkinut yläilmakehän ilmiöitä jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Sillä on isot lautasantennitutkat Sodankylässä, Kiirunassa ja Tromssassa, jossa on myös tutkiin liittyvä suurteholähetin. Uusi 3D-tutka on huima askel eteenpäin.

–Tämä Eiscat 3D-tutka on suurempi ja sata kertaa tehokkaampi tutka kuin nämä nykyiset. Sen lähettämä radioaaltoteho on aluksi 5 megawattia ja jatkovaiheessa 10 megawattia, kun nämä nykyiset lähettää 1-1,5 megawattia maksimissaan, Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen sanoo.

– Teho on siksi niin suuri, että tässä menetelmässä radioaalto siroaa yläilmakehän vapaista sähkövarauksista ja tästä sironnasta pystyään päättelemään samalla mittauksella yläilmakehästä useita parametrejä.

Kolmiulotteinen kuva revontulista

Maailmassa on Turusen mukaan yksitoista tutkaa, jotka kykenee suurtehomittaukseen. Kehittynein niistä on Amerikassa, mutta se jää mennen tullen uuden Eiscat 3D-tutkan jalkoihin.

– Amerikkalaisilla on kaupallinen konsepti, jossa on neljätuhatta antennia yhdessä järjestelmässä ja ne kykenee monikeilamittaukseen. mutta se ei tee todellista kolmiulotteista mittausta, johtaja Esa Turunen sanoo.

Tulevassa eurooppalaisessa huippututkassa on 10 000 antennia kolmessa kentässä eli huimat 30 000 antennia. Järjestelmä on herkkä ja tarkka.

– Jos vaikka revontulia ajatellaan, niin tällä tulevalla Eiscat 3d-järjestelmällä voidaan tehdä komiulotteinen kuva revontulten sähkövirtajärjestelmästä mitä kukaan muu ei ole koskaan aikaisemmin pystynyt tekemään.

– Me voimme nyt mitata kolmiulotteisia suureita yhdestä pisteestä, mutta tämä Eiscat 3D mittaa tilavuudesta kolmiulotteisen kuvan, ja vielä vektorisuureina.

– Sehän on ihan ainutlaatuinen, ei tällaista ole vielä.

– Me odotamme mielenkiinnolla seuraavaa neljää vuotta, kun tämän rakentaminen kestää sen neljä vuotta ennen kuin me saadaan mittaustuloksia, Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen sanoo.

Juttuun lisätty 12.20 tiedot hankkeen kustannuksista.