Herätys: Putin vastailee kansalle televisiossa, roaming-maksut poistuvat, sää jatkuu aurinkoisena

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vladimir Putin vastasi kansalaisten kysymyksiin tv-ohjelmassa huhtikuussa 2016.
Vladimir Putin vastasi kansalaisten kysymyksiin tv-ohjelmassa huhtikuussa 2016.Michael Klimentyev / Kremlin Pool / EPA

Putinin suora linja on Venäjän vuoden tärkein poliittinen show

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa tänään kansalaisten kysymyksiin suorassa tv-lähetyksessä. Monituntisessa ohjelmassa Putin vastaa tarkkaan valittuihin kysymyksiin, jotka sivuavat eläkkeitä, sosiaalitukia, asumista ja sairaanhoitoa. Luvassa on kysymyksiä myös Venäjän ulkopolitiikasta ja korruptiosta. Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kommentoi kello 12 alkavaa suoraa lähetystä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Miten perussuomalaisten äänet jakautuivat viime vaaleissa?

Perussuomalaiset saivat viime eduskuntavaaleissa 524 054 ääntä. Loikkariryhmän äänisaalis on 31 prosenttia, ja perussuomalaisten ryhmään jääneiden noin 16 prosenttia. Loput äänet menivät ehdokkaille, jotka eivät päässeet eduskuntaan. Lue lisää

Hallituskriisi loppui, soten perustuslakiongelmat jäivät

Kuvitus SOTE-aiheesta.
Yle Uutisgrafiikka

Hallituskriisin tiimellyksissä pohdittiin jo, kaatuuko samalla koko sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus. Hallitus ei lopulta kaatunutkaan, joten sote-uudistuksen käsittely eduskunnassa jatkuu ja sen perustuslailliset ongelmat odottavat ratkaisua. Ylen sosiaali- ja terveysasioiden erikoistoimittaja Tiina Merikanto pohtii analyysissään keinoja, joilla tilanteessa voitaisiin päästä eteenpäin.

Roaming-maksut poistuvat sopivasti lomakauden alussa

Nuoret tutkivat kännyköitään.
Tiina Jutila / Yle

Tänään torstaina EU-maista poistuvat verkkovierailu- eli roaming-maksut. Suomalainen ei siis enää joudu pulittamaan lisämaksua lomareissulla EU:n alueella. Suomalaisoperaattorit ovat kuitenkin hakeneet poikkeuslupaa periä kuluttajilla lisämaksua, jos surffailu ulkomailla äityy kohtuuttomaksi. Jokainen operaattori määrittää kohtuuden eri tavalla, ja siksi onkin hyvä tarkistaa oman liittymän rajoitukset – jo ennen matkaa.

Kongressiedustaja kriittisessä tilassa

Poliisi on eristänyt Alexandrian ampumavälikohtauksen alueen.
Poliisi on eristänyt Alexandrian ampumavälikohtauksen alueen.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa ammuttu republikaanien kongressiedustaja Steve Scalise on hänelle tehdyn leikkauksen jälkeen kriittisessä tilassa. Scalisea ammuttiin baseball-harjoituksissa Alexandriassa Virginiassa keskiviikkoaamuna. Hän sai osuman lantioonsa. Lue lisää

Aurinkoista ja lämmintä – Lapissa paikoin ukkoskuuroja

torstain sääkartta
Yle

Sää jatkuu tänään yleisesti poutaisena, ja aurinko paistaa suuressa osassa maata. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan Lapin yli liikkuu matalapaine, joka tuo paikoin sateita pohjoisimpaan Suomeen. Sadekuuroihin liittyy paikoin myös ukkosta. Katso tarkemmat sääennusteet Ylen sääsivuilta.