1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Egyptin parlamentti sorvasi pikavauhdilla päätöksen alueidensa luovuttamisesta Saudi-Arabialle

Luovutettavat saaret ovat strategisesti merkittäviä, koska saarten omistaja hallitse meritietä Akabanlahdelle, jonka pohjassa sijaitsevat Israelin Eilat ja Jordanian Akaba.

Ilmakuva Tiranin ja Sanafirin saarista Punaisessameressä. Kuva: AFP

Egyptin parlamentti on hyväksynyt kiistellyn ehdotuksen luovuttaa kaksi asumatonta saarta Saudi-Arabialle. Egyptin byrokratia on tunnetusti yhtä kestävää kuin itse pyramidit, mutta tällä kertaa päätös tehtiin pikavauhtia.

Parlamentti äänesti luovutusten puolesta noin neljä tuntia sen jälkeen, kun puolustusvaliokunta oli puoltanut ehdotusta. Egyptin hallitus siunasi ehdotuksen jo viime vuonna.

Saarten luovutus vaatii vielä presidentti Abdel Fattah al-Sisin hyväksynnän, mutta kyseessä on vain muodollisuus.

Oikeus torppasi – päätöksen laillisuus epäselvä

Saarten luovutuksessa on vielä epäselvyyttä. Egyptin korkein hallinto-oikeus on pitänyt sopimusta laittomana. Egyptin parlamentin mukaan hallinto-oikeudella ei ole sananvaltaa, koska päätösvalta kuuluu parlamentille.

Lopullisesti toimivallasta päättää Egyptin perustuslakituomioistuin, joka tosin ei ole päättänyt käsittelypäivää saati aloittanut asian selvittelyä.

Tiranin ja Sanafirin strategisesti tärkeät saaret sijaitsevat Akabanlahden suulla, reilut kymmenen kilometriä Sharm el-Sheikhistä itään. Saarten omistaja kykenee hallitsemaan merireittejä akabanlahden pohjassa sijaitseviin Israelin Eilatiin ja Jordanian Akabaan.

Yksi syy vuoden 1967 kuuden päivän sotaan oli Egyptin yksipuolinen päätös sulkea merireitti Akabanlahdelle. Kuuden päivän sodassa Israel valtasi Siinain niemimaan Egyptiltä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Oppositio syyttää Saudi-Arabian hännystelystä

Opposition mukaan Tiranin ja Sanafirin luovutukset ovat presidentti al-Sisin yritys mielistellä saudeja ja turvata saudien raha-apu Egyptille myös tulevaisuudessa. Saudi-Arabia on ollut yksi al-Sisin vankimmista tukijoista.

Saudi-Arabia on tukenut Egyptiä sadoilla miljoonilla euroilla. Lisäksi Saudi-Arabia tukia voimakkaasti al-Sisia vuonna 2013, kun al-Sisi kaappasi vallan Egyptin armeijan tuella.

Saarten luovutusaikeet aiheuttivat Egyptissä mielenosoituksia viime vuonna. Mielenosoittajien mukaan Egyptin oikeus saariin palautuu vuonna 1906 solmittuun sopimukseen – siis aikaan, jolloin Saudi-Arabian valtiota ei ollut edes perustettu.

Egyptin ja Saudi-Arabian hallitusten virallisen version mukaan saaret ovat aina kuuluneet Saudi-Arabialle: ne ovat olleet vain Egyptin suojeluksessa 1950-luvulta alkaen, Saudi-Arabian nimenomaisesta pyynnöstä.