Washington Post: Trumpiin kohdistuu nyt rikostutkinta: yrittikö presidentti estää oikeuden toimintaa?

Trumpin lakimies sanoo lehden saaman tietovuodon olevan laiton. Hän ei kuitenkaan kiistä uutista.

Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on joutunut henkilökohtaisesti rikostutkinnan kohteeksi, kertoo sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Erikoistutkija Robert Mueller selvittää, yrittikö Trump estää oikeuden toimintaa, kun hän erotti FBI:n johtajan James Comeyn toukokuun alussa.

Comey on jälkeenpäin kertonut, että Trump yritti saada hänet lopettamaan turvallisuusneuvonantaja Michael Flynniin kohdistuvan tutkinnan. Flynnin epäillään olleen sopimattomalla tavalla yhteydessä venäläisiin toimijoihin ennen Trumpin nousua presidentiksi. Comey ei suostunut Trumpin pyyntöihin.

Lisäksi Trump on Comeyn mukaan yrittänyt saada tämän vakuuttamaan, ettei Trumpiin itseensä kohdistu minkäänlaista tutkintaa.

Lehden tietojen mukaan Muellerin toimikunta kohdisti tutkimuksensa myös Trumpiin pian Comeyn erottamisen jälkeen. Muellerin varsinainen tutkimuskohde on Venäjän vaikuttamisyritykset Yhdysvaltain vaaleihin.

Muellerin kuultaviksi ovat lehden tietojen mukaan lupautuneet ainakin kansallinen tiedustelupäällikkö Daniel Coats, turvallisuusviraston johtaja Mike Rodgers sekä hänen apulaisensa Richard Ledgett. Kuuleminen saattaa tapahtua jo tällä viikolla.

Trump on itse sanonut, että Venäjä-tutkimus on "suuri noitavaino".

Trumpin lakimies Marc Kasowitz puolestaan on julkaisuut lausunnon lehden uutisesta. Kasowitz uskoo, että lehti on saanut tietonsa FBI:n sisältä, mikä on juristin mielestä "raivostuttavaa, anteeksiantamatonta ja laitonta". Hän ei kuitenkaan kiistänyt itse uutista.

Lähteet: AFP, AP