Museolaivoja Helsingin Telakkarantaan? Asuntorakentaminen alkaa parin vuoden päästä

Helsingin Hietalahden Telakkarannan asemakaavamuutos hyväksytään ensi syksyn aikana. Altaan uusia käyttömahdollisuuksia tutkitaan.

asemakaavat
Helsingin telakka
Helsingin telakkarannan asemakaavamuutos on edennyt kaavaehdotusvaiheeseen. Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin Hietalahden Telakkarannan alueen uusi ilme halutaan säilyttää historiallisena ja merellisenä. Alueen asemakaavamuutos eteni kaavaehdotusvaiheeseen ja se hyväksytään näillä näkymin ensi syksynä.

Telakkarannan uusien asuntojen rakentaminen alkaa vuoden 2019 jälkeen.

– Asukkaat saavat vielä kertoa kaavasta, jos siinä on jotakin huomautettavaa. Niihin vastataan kesälomien jälkeen alkusyksystä. Tämän vuoden puolella se tulee varmasti vielä hyväksyttäväksi, sanoo Helsingin kaupungin arkkitehti Kirsi Rantama.

Kuivatelakka-altaan käytöstä ei tarkkaa tietoa

Kuivatelakka-altaan käyttötarkoituksessa kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki, eikä tarkkaa suunnitelmaa ole.

Yhtenä vaihtoehtona on altaan täyttäminen vedellä ja museolaivojen sijoittaminen nähtäville. Kuivatelakka-altaalle voi myös tulla pienimuotoista telakkatoimintaa.

Korjaushinnasta on työ kesken. Rantaman mukaan on parempi odottaa tutkimuksen tuloksia, jotka pitäisi tulla vielä ennen kesälomia.

– Tietenkin näillä on erilainen hintalappu. Se, että allas täytettäisiin vain vedellä, on halvempi vaihtoehto. Korjaustelakkatoiminnan säilyminen tarkoittaisi portin kunnostamista ja uuden pumppaamon rakentamista. On suurempi hinta kuivatella allas käyttöön.

Suojeltuihin rakennuksiin suunnitellaan palvelu-, liike- ja toimitiloja. Kuivatelakka-allas voidaan myös suojella ja liittää osaksi Telakkarantaa.

– Allas on aika hurjan näköinen. Se pitää pitää aidattuna, koska ei sinne voi mennä. Toivottavasti ratkaisu siitä, mihin käyttöön se otetaan, selviää mahdollisimman pian, Rantama sanoo.

Muun muassa Helsingin elävän musiikin yhdistys ELMU on siirtymässä pois Telakkarannan Nosturista, kun kaupunki suunnittelee tilalle asuntoja ja toimitilaa.