1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintukuolemat

Outoja lintukuolemia Helsingin ja Espoon saaristoissa – Ympäristökeskus: "Poikkeuksellinen tapaus"

Helsingin ja Espoon saaristoissa on löydetty touko-kesäkuun aikana kuolleita valkoposkihanhia ja harmaalokkeja. Evira tutkii erikoisia lintukuolemia.

Valkoposkihanhi kuvattuna Pikku Huopalahdessa. Kuva ei liity tähän tapaukseen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsingin Suomenlahden saaristossa Porkkalanniemen läheltä on löytynyt kymmeniä kuolleita lintuja kevään ja alkukesän aikana. Linnut ovat olleet valkoposkihanhia ja harmaalokkeja. Helsingin ympäristökeskuksesta tapausta luonnehditaan poikkeukselliseksi ja suuruusluokkaa keskisuureksi.

Aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Jessica Löfgren-Eriksson kertoo, että tällä viikolla on ollut myös uusia valkoposkihanhien kuolemia Espoon saaristossa.

– Saimme juuri tuoreita lintunäytteitä ja ne on toimitettu Eviraan, Löfgren-Eriksson sanoo.

Aikaisemmissa Helsingin tapauksissa ei ollut lintuinfluenssaa, vaikka tautia on talvella havaittu ainakin Turun saaristossa.

– Nyt tietysti kun on ollut paljon lintuinfluenssaa, sitä näistä Espoon saariston linnuista etsitään.

Evira kertoo pian tuloksista

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ylitarkastaja Tiia Tuupanen kertoo, että toukokuun näytteet on jo tutkittu Evirassa ja nyt odotetaan näytteitä Espoon saariston kuolleista linnuista.

– Tiedän tietenkin vain ne tapaukset, jotka ovat tulleet Eviraan. Jollain saarella on ollut esimerkiksi kuusi lintua kuolleena tai enemmänkin.

Toukokuun tapauksissa kahdeksasta linnusta on tutkittu lintuinfluenssa ja paramyksovirus 1, eikä viruksia löytynyt. Tutkittujen lintujen lisäksi oli muutamia niin huonokuntoisia kuolleita lintuja, ettei näytteitä saatu otettua.

– Näytteet olivat huonokuntoisia raatoja, eikä tulos ollut niiden kohdalla luotettava.

Ensimmäisiä tuloksia tämän viikon lintukuolemista saadaan aikaisintaan huomenna.

– Tämän viikon osalta odotamme näytteitä ja niistä tuloksia.

Salmonella tarttuu ihmisiin

Luonnonvaraisissa linnuissa voi olla salmonellaa, joka tarttuu ihmisiin. Lintuinfluenssa-tyyppiä, jota on talvella todettu Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, ei ole todettu ihmisessä koskaan.

– Ilmoituksia on nyt tullut normaalia enemmän, mutta se, mikä on todellinen tilanne, siihen en osaa ottaa kantaa, Eviran Tiia Tuupanen sanoo.

Evira tiedottaa lähipäivinä, jos linnuissa todetaan sairauksia.

_Lue myös: Ylen Cityluonto-sarjassa vuorossa valkoposkihanhet.  _