Hallituskriisin käänteet etukäteen uutisoinut toimittaja: "Pääministeri antaa väärää kuvaa, että tämä olisi ollut improvisoitu asia"

Pääministeri Sipilä sanoi eilen STT:lle kuulleensa 20 perussuomalaisen perustamasta Uusi vaihtoehto -ryhmästä tiistaina juuri ennen lähtöään Naantaliin tasavallan presidentin kesäasunnolle.

Suomen politiikka
Ylen aamu-tv: Mitä tapahtui Perussuomalaisten kokouksessa Jyväskylässä?
Ylen aamu-tv: Mitä tapahtui Perussuomalaisten kokouksessa Jyväskylässä?

Hallituskriisin käänteistä yli viikkoa ennen kriisin alkamista uutisoinut Lännen median toimittaja Lauri Nurmi sanoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on antanut väärän kuvan kriisin ratkeamisesta.

Lännen media (siirryt toiseen palveluun) uutisoi Lauri Nurmen kirjoittamassa jutussa Jussi Halla-ahon valinnan varalle hallituksessa tehdystä suunnitelmasta jo viikkoa ennen perussuomalaisten puoluekokousta, kesäkuun 3. päivänä. Jutussa muun muassa kerrottiin, että Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta.

STT:n mukaan Sipilä on sanonut kuulleensa uudesta ryhmästä vasta ennen lähtöään tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä tämän viikon tiistaina.

– Tämä pitää muodollisesti paikkansa, Nurmi sanoi tänään torstaina Ylen aamu-tv:ssä.

Hän huomautti, että uutta ryhmää ei voinut tietenkään perustaa ennen Jussi Halla-ahon valintaa viime viikonlopun puoluekokouksessa.

– Se ei pidä millään tapaa paikkaansa, etteikö tämä olisi ollut pääministerillä jo valmiina mielessä ja hyvin tiedossa, ja se että hallituksessa on asiasta keskusteltu. Tässä mielessä pääministeri antaa väärää kuvaa siitä, että tämä olisi ollut jotenkin improvisoitu asia, Nurmi jatkoi.

Kahvilakeskusteluita jo toukokuun alussa

Nurmi kertoi kuulleensa eduskunnassa kahvilakeskusteluita perussuomalaisten ryhmän hajoamisesta jo toukokuun alusta lähtien.

– Niitten pohjalta ei voi kirjoittaa ensimmäistäkään uutista, Nurmi huomautti.

Hän kertoi saaneensa tietää Jussi Halla-ahon valinnan varalle tehdystä suunnitelmasta toukokuun viimeisellä viikolla useammasta kuin yhdestä "hallituslähteestä"

Etukäteisvalmistelu olisi näyttänyt julkisuudessa niin kertakaikkisen pahalta

Lauri Nurmi

Nurmi ei halunnut kertoa lähteistään tarkemmin.

– Useammista. Tämä toivottavasti avaa tarpeeksi. Enempää en valitettavasti voi sanoa.

Soinin blogikirjoitus hämäsi

Aamu-tv:ssä keskusteltiin myös Timo Soinin kesäkuun 3. päivänä kirjoittamasta blogikirjoituksesta (siirryt toiseen palveluun). Siinä Soini kirjoitti muun muassa, että "ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön". Soini myös syytti Helsingin Sanomia Lännen Median ansaan lankeamisesta.

Talouselämän toimittaja Matti Virtanen arveli aamu-tv:ssä, että toimittajat jättivät Lännen Median uutisen hallituksen suunnitelmista sikseen Soinin aggressiivisen blogikirjoituksen takia.

– Me hölmöt jätimme sen homman siihen, että kun Soini oli niin kamalan suuttunut, niin ei siinä varmaan taustalla ole mitään todellista. Mutta oli siellä kuitenkin, Virtanen selitti.

Lauri Nurmi puolestaan sanoi juuri Soinin reaktion saaneen hänet epäilemään Soinin motiiveja.

– Kun ensimmäisen kerran luin tämän kirjoituksen, siinä nimenomaan minulle tuli se ajatus, että Soini haluaa iskeä niin kovaa kuin ikinä mahdollista. Hän kylvää päätoimittajien, suuren yleisön, politiikan toimittajien, kansanedustajien, kaikkien mieleen sellaisen ajatuksen, että tämä ajatus ei mitenkään ole totta, Nurmi sanoi.

Nurmen mielestä koko hallitus olisi voinut kaatua siihen, että soinilais-terholaisten juoni olisi paljastunut ennen perussuomalaisten puoluekokousta.

– Tällainen etukäteisvalmistelu olisi näyttänyt julkisuudessa niin kertakaikkisen pahalta.