Lontoon tornitalosta tuli surmanloukku – tämän tiedämme suurpalosta nyt

Grenfell Towerin tulipalon uhrien auttamiseksi on kerätty Britanniassa jo yli miljoona euroa.

Ulkomaat
Grenfell Tower
Palomiesten sammutuskalusto ylsi vain puoliväliin rakennusta. Adrian Dennis / AFP

Miten tulipalo sai alkunsa?

24-kerroksinen Grenfell Tower -niminen asuinrakennus syttyi tuleen hieman ennen kello yhtä yöllä Lontoon Pohjois-Kensingtonissa.

Palokunta sai hälytyksen kello 00.54 paikallista aikaa. Palon epäillään alkaneen neljännestä kerroksesta. Tuli levisi hyvin nopeasti. Palokunta oli paikalla alle kymmenessä minuutissa, mutta tuli riehui talossa jo valtoimenaan.

Palon syttymissyytä ei tiedetä. Pääministeri Theresa May lupasi varhain tänään Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelusta, että tulipalosta tehdään perusteellinen tutkinta.

The Guardin-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) talon päällysteenä käytetty alumiinikomposiitti oli syttymisherkkäää. Se on edullinen ja yleisesti käytetty rakennusmateriaali.

Lehden mukaan Grenfell Towerissa päällysteen ja ulkoseinien välinen aukko on ollut kuin savupiippu, joka on kanavoinut liekkejä ylöspäin.

Palomiehet ovat jatkaneet sammutus- ja raivaustöitä läpi yön. Sammutustöihin osallistui yli 200 palomiestä ja 40 paloautoa,

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Paljonko uhreja oli?

Poliisi on toistaiseksi vahvistanut 17 ihmisen kuoleman, mutta uhriluvun odotetaan kasvavan. Lontoon ambulanssipalvelun mukaan 78 ihmistä on kuljetettu kuuteen eri sairaalaan. 37 ihmistä on yhä sairaalassa, 17 heistä on kriittisessä tilassa.

Palolaitoksen mukaan talosta pääsi ulos 65 ihmistä. Ei tiedetä, paljonko talossa oli kaikkiaan ihmisiä tulipalon syttyessä. BBC:n haastatteleman virkamiehen mukaan (siirryt toiseen palveluun)talossa olisi ollut 400–600 asukasta.

Talossa oli kaikkiaan 120 asuntoa ja monessa asui perheitä. Eilen kerrottiin, että "merkittävä määrä" ihmisiä on kateissa. Poliisin mukaan on epätodennäköistä, että ketään löytyy enää elossa.

Moni palomies loukkaantui sammutustöissä, mutta Lontoon palopäällikön mukaan kaikkien vammat ovat lieviä.

Pelastushenkilöstöä.
Ben Stansall / AFP

Miksi ihmisiä jäi loukkuun?

Palo levisi erittäin nopeasti. Talon yläkerroksista oli palon roihutessa lähes mahdotonta päästä ulos. Silminnäkijöiden mukaan talosta kuului tulipalon aikana avunhuutoja. Moni pyysi pelastamaan lapsensa.

Ihmisten nähtiin vilkuttavan kännyköidensä valoja ikkunoissa ja heiluttavan valkoisia kankaita.

Silminnäkijät kertoivat, että loukkuun jääneet yrittivät pelastaa lapsia heittämällä heidät ikkunasta. Ainakin yksi vauva pelastui, kun hänet heitettiin ulos 9. tai 10. kerroksesta.

Asukasyhdistys oli useaan kertaan esittänyt huolensa siitä, että talo ei ollut paloturvallinen. Sen mukaan esimerkiksi palovaroittimia ja sammuttimia ei ollut testattu vuoteen.

Talon palo-ohjeiden mukaan tulipalon sattuessa asunnosta ei saanut poistua paitsi jos tuli paloi huoneiston sisällä.

Rakennuksesta paennut Siar Naqshabadi kertoi, että hänen sukulaisensa halusi noudattaa ohjetta eikä pyrkiä ulos 23. kerroksesta.

Palomiehet pystyivät ensi tunteina pääsemään sisäkautta vain 20. kerrokseen asti. Katosta putoava palava roju vaikeutti pelastautumista. Koko rakennuksen pelättiin pitkään romahtavan.

Grenfell Tower palaa
Adrian Dennis / AFP

Millainen rakennus Grenfell Tower oli?

Palaneessa tornitalossa oli 24 kerrosta ja lisäksi katolla oli erilaista laitteistoa kuten tuuletinlaitteita. Sen vuoksi taloa on kuvattu myös 27-kerroksiseksi.

Kyseessä oli kaupungin vuokratalo, joka oli rakennettu vuonna 1974. Yli kymmenen miljoonan euron remontti oli valmistunut toukokuussa 2016.

Miten uhreja autetaan nyt?

Pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset työskentelivät Lontoossa läpi yön. Monelle palosta selvinneelle jäi vain päällä ollut yöasu. Heille on kerätty ruokaa, vettä ja vaatteita.

Ihmiset auttavat Grenfell Tower -kerrostalon asukkaita.
Facundo Arrizabalaga / EPA

Kodittomaksi jääneiden hätämajoituspaikkana toimii talon läheinen urheilukeskus. Paikalliset jalkapallojoukkueet Queens Park Rangers ja Fulham ovat myös tarjoutuneet auttamaan uhreja.

Lisäksi uhrien hyväksi on käynnistetty spontaanisti useita kampanjoita sosiaalisessa mediassa. Pikaisesti aloitettu rahankeräys on tuottanut jo yli miljoona euroa.

Lue myös: Lontoon kohtalokas turmatalo ollut asukkaiden päänvaivana: Asukkaat varoittivat paloherkkyydestä useasti

Ylen toimittaja Lontoon palopaikalla: Ihmiset etsivät läheisiään, toiset ovat tulleet auttamaan – "Olen vielä pyjamassani"

Lontoon tornitalosta pelastuneet: Rakennuksessa ei kuultu palohälytystä tai se tuli myöhään