Hyppää sisältöön

Kyläläisten piina päättyi Puhoksessa – kotiäiti pyörittämään lähikauppaa

Kiteen Puhoksessa avautuu juhannusviikolla jälleen päivittäistavarakauppa. Kauppiaaksi ryhtyy kiteeläinen Jaana Ikonen, joka kyllästyi etsimään töitä ja päätti ryhtyä yrittäjäksi.

Jaana Ikonen kauppansa ovella. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Eivät nyt suoraan ole hulluksi sanoneet, mutta varmaan ovat ajatelleet, sanoo kauppias Jaana Ikonen liiketilassa Kiteen Puhoksessa.

Kaupan hyllyt ovat tyhjät, kylmäkaappien ovet selällään, eikä kassajärjestelmäkään ole se, mikä piti.

– Mutta huomenna tulee uusi ja se toimii!

Puhoksen kyläkauppa avautuu juhannusviikolla, kertoo Jaana ikonen. Kymmenen vuotta enimmäkseen kotiäitinä olleen kiteeläisen mitta tuli täyteen töiden etsimistä ja hän päätti tarttua tilaisuuteen, kun Kesko ei jatkanut Puhoksen kauppapaikalla. Siwan toiminta loppui huhtikuussa.

– Tiesin, että tämä on kannattava kauppapaikka.

Noviisi kauppiaana

Jaana Ikonen on ollut työssä asiakaspalvelussa, muttei koskaan kaupassa. Hän aikoo pikkuhiljaa laajentaa niin myytävää valikoimaa kuin palvelujakin, asiakkaita kuunnellen.

– Palautetta saa antaa ja sitä toivon, kun ei minulle ole kokemusta siitä, mitä pitäisi myydä. Sen päättävät asiakkaat.

Ikonen palkkaa kauppaan Siwan entisen työntekijän ja toisen myyjän, sillä hän ei aio tehdä kaikkea itse. Kauppa on kesällä auki joka päivä, talviaika päätetään myöhemmin.

Eivät nyt suoraan ole hulluksi sanoneet.

Jaana Ikonen

Puhoksen Siwan yhteydessä oli Veikkaus, Posti ja Matkahuolto. Veikkauspiste avautuu kauppaan heti ja muista palveluista ovat neuvottelut käynnissä.

Kiteen Puhoksessa asuu noin 400 ihmistä ja alueella on myös kesämökkejä sekä lomaliikennettä niin teillä kuin vesilläkin. Kauppatoiminnan jatkon puolesta kerättiin keväällä adressi, johon karttui 800 nimeä.

– Toivottavasti adressin allekirjoittajat myös avaavat kaupan oven ja tulevat asiakkaiksi, sanoo Jaana Ikonen.

.
.