1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osuuskunnat

Potkut kapinoiville jäsenille – Uusi käänne puhelinyhtiön omistuskiistassa

MPY:n osuuskuntakokous näytti ovea sijoittaja Markku Vettenniemelle jäsenyydestä ja Mauri Valkoselle sen hallituksesta kesken toimikauden.

osuuskunnat
MPY on laajentunut viime vuosina Etelä-Savon ulkopuolelle.
Petri Vironen / Yle

Vuosia jatkunut kiista perinteisen, mikkeliläisen puhelinyhtiön MPY:n omistuksesta huipentui keskiviikkoillan osuuskuntakokoukseen.

Sijoittaja Markku Vettenniemi on vuosia arvostellut yrityksen hallitusta ja johtoa tappiokierteestä ja vääristä strategisista valinnoista. Vettenniemi on osuuskunnan suurimpia omistajia yli 400 osuudella. Vettenniemen erottamista perustellaan osuuskunnan sääntöjen pykälällä, jossa puhutaan jäsenen osuuskunnalle aiheuttamista huomattavista vahingoista ja toimimisella osuuskunnan tarkoitusperien vastaisesti

MPY:n entinen johtaja, yrittäjä Mauri Valkonen on istunut ns. tyytymättömien siiven ehdokkaana osuuskunnan hallituksessa. Valkonen erotettiin hallituksesta kesken toimikauden 14 jäsenen vaatimuksesta.

MPY Osuuskunnan puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen pitää harmillisena vuosien mittaista prosessia.

– Harmillista, mutta hallitus ei voi toiminnassaan tietenkään sivuuttaa osuuskuntalakia ja MPY:n sääntöjä. Osuuskunta on lähtökohtaisesti hyvin erilainen yhtiömuoto kuin osakeyhtiö ja tätä tuntuu olevan joskus vaikea ymmärtää, Ruotsalainen sanoo.

Seppo Ruotsalaisen mukaan MPY suuntaa katseet tulevaisuuteen, joka näyttää tappiovuosien jälkeen paremmalta.

– Osuuskunnan kehitys menee koko ajan parempaan suuntaan useimmilla mittareilla katsottuna. Palvelut kehittyvät, tulokset paranevat ja myös hallinto selkeytyy.

"Harmi, ettei löydetty sopuratkaisua"

Erotettu Markku Vettenniemi on kannellut oikeudelle vuoden 2015 osuuspääoman korkoja sekä uusosuusantia koskevista ratkaisuista. Todennäköisesti myös keskiviikkoisen erottamispäätöksen lainmukaisuutta puidaan oikeudessa.

Osuuskunta päätti helmikuussa 2017 mitätöidä vuoden 2003 jälkeen tapahtuneet osuustodistusten siirrot ja korvata ne uusosuusannilla. Ruotsalaisen mukaan uusosuusantia koskeva kirje lähtee vajaalle 500 jäsenelle lähipäivinä.

Sijoittajat alkoivat hankkia puhelinyhtiön osuuksia, kun yrityksen omistajataho muuttui osuuskunnaksi. Noin 4 000 osuutta eli 20 prosenttia omistuksesta on vaihtanut omistajaa korkeimmillaan lähes 800 euron kappalehintaan. Viime aikoina hinta on painunut alle 200 euron.

Hallituksesta potkut saanut Mauri Valkonen harmittelee, ettei kiistassa löydetty sopuratkaisua.

– Vettenniemi tarjosi vielä mahdollisuutta sovitteluun esimerkiksi Keskuskauppakamarin avulla ja ylimääräistä osuuskuntakokousta, mutta se ei kelvannut. Nyt Vettenniemi todennäköisesti riitauttaa erottamisensa ja asiaa puidaan oikeudessa vuosia.

Lue seuraavaksi