1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhukset ja ikääntyminen

Kotihoito unohti käynnit: Vanhus oli lähes syömättä kolme päivää

Kotihoidon olisi pitänyt käydä vanhuksen kotona kolmasti päivässä. Yksin jääneellä asiakkaalla oli turvaranneke, mutta hän ei tohtinut käyttää sitä.

Vanhukset ja ikääntyminen
Turvaranneke.
Tenho Tornberg / Yle

Kangasalla asuva iäkäs nainen on jäänyt ilman kotihoidon käyntejä kolmeksi päiväksi työntekijän tekemän virheen vuoksi. Kotihoitajan olisi pitänyt käydä naisen luona kolme kertaa päivässä.

Kotihoidon järjestelmään naiselle oli merkitty keskeytys käynteihin. Työntekijä oli kuitenkin unohtanut poistaa merkinnän, kun käyntien oli määrä jatkua.

Tapaus sattui kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Asiasta kirjoitti ensimmäiseksi Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

"Ei tohtinut painaa turvaranneketta"

Kotihoidon mukaan nainen oli lähes syömättä kolme päivää. Nainen oli kuitenkin juonut jotakin, eikä häntä tarvinnut viedä sairaalaan hoidettavaksi.

Kangasalan kotihoidon johtaja Kirsi Kalliomäki kertoo, että asiakas oli ollut hyvin huolissaan ja hätääntynyt.

– Nainen ei ollut osannut ottaa puhelimella yhteyttä. Hän ei ollut myöskään tohtinut painaa turvaranneketta. Nainen luuli, että voi käyttää ranneketta vain silloin, jos hän kaatuu, Kalliomäki sanoo.

Merkinnän poisto unohtui muiden työasioiden takia

Kalliomäki pitää tapausta ikävänä. Kalliomäen mukaan syynä on kotihoidon tekemä inhimillinen virhe.

– Työntekijä oli ollut poistamassa merkintää, mutta väliin oli tullut soittoja toisista työasioista, minkä jälkeen merkinnän poisto oli jäänyt tekemättä, Kalliomäki sanoo.

Kalliomäki on keskustellut asiasta sekä asiakkaan että omaisten kanssa ja sopinut korvauksesta.

Kalliomäki ei muista vastaavaa tapausta. Yksittäisiä käyntejä on saattanut jäädä aiemminkin tekemättä, mutta näin pitkään kukaan ei ole joutunut ilman käyntejä olemaan.

Kangasalan kotihoidolla on noin 450 asiakasta, ja yhden asiakkaan luona käy hoitaja tyypillisesti 1–3 kertaa päivässä.

Juttua korjattu 16.6.2017 klo 13.26. Viimeinen virke täsmennetty. Aiemmin se kuului: Kangasalan kotihoidolla on noin 450 asiakasta ja heillä käyntejä keskimäärin 1–3 päivässä.

Lue seuraavaksi