1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Yhdysvallat myy suihkuhävittäjiä Qatarille – viime viikolla syytti terrorismin tukemisesta

Yhdysvaltain Lähi-idän politiikka vaikuttaa ristiriitaiselta.

F-15 -hävittäjä Kuva: Valda Kalnina / EPA

Yhdysvallat myy Qatarille 36 kappaletta suihkuhävittäjiä, tyypiltään F-15QA. Kyseessä on huippunykyaikainen taistelukonetyyppi.

Kauppa hyväksyttiin Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin ja hänen qatarilaisen virkaveljensä Khalid al-Attiyahin välisessä tapaamisessa Pentagonissa.

– Kauppa antaa Qatarille korkeimman tason toimintakyvyn, mikä parantaa turvallisuusyhteistyötä ja [koneiden] yhteistä käytettävyyttä Yhdysvaltain ja Qatarin välillä, Yhdysvaltain puolustusministeriö sanoo tiedotteessaan.

Kaupasta oli tehty aiesopimus jo Yhdysvaltain edellisen hallinnon aikana viime vuoden marraskuussa, mutta lopullinen sopimus solmittiin nyt, kertoo uutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Kaupan arvo 12 miljardia dollaria ja sen arvioidaan tuovan työtä 60 000 henkilölle Yhdysvalloissa.

Qataria syytetään terrorismista

Pentagonin toimintaa voi pitää erikoisena siksi, että Yhdysvaltain johto syytti viime viikolla Qataria terrorismin tukemisesta. Tämän seurauksena monet Qatarin naapurimaat ovat katkaisseet diplomaattisuhteensa Qatariin, sulkeneet Qatarin-vastaisen rajansa ja estäneet lentoliikenteen maahan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on sittemmin yrittänyt liennyttää Lähi-idän arabimaiden keskinäistä jännitystä. Tillerson on ollut huolissaan mm. Yhdysvaltain Qatarissa sijaitsevasta lentotukikohdasta, johon on sijoitettu 10 000 sotilasta ja joka on keskeisessä roolissa taistelussa Isis-terroristijärjestöä vastaan.

Yhdysvaltain viesti Lähi-idän maille on ristiriitainen, sillä Tillersonin puheenvuoron jälkeen presidentti Donald Trump kehui Qatariin suunnattuja pakotteita.