Hyppää sisältöön

Nuku ensi yö ulkona Suomen suvessa – Pakkaa pipo mukaan

Suomen Latu haastaa Luonnon päivän kunniaksi kaikki nukkumaan yön ulkona. Kokosimme viisi vinkkiä onnistunutta yöretkeä varten.

Teltta keskellä metsää. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Ulkoilujärjestö Suomen Latu kannustaa viettämään lauantaina Luonnon päivää nukkumalla yön raikkaassa kesäyössä. Yön voi viettää yksin tai yhdessä, teltassa tai taivasalla. Kokosimme viime hetken vinkit, jotta viikonlopun kesäyö Suomen suvessa olisi onnistunut.

1. Valitse metsä, parveke tai trampoliini

Ulkonanukkujan on ensimmäisenä valittava yöpaikka. Kohteeksi voit valita retkeilyalueen tai kansallispuiston, ja yöpyä voi lähimetsässäkin. On hyvä tietää majoituspaikka ennalta, jotta osaat valita sopivat majoittumisvälineet. Tarvitsetko teltan vai onko käytössäsi laavu? Tulisiko uni riippumatossa tai jopa oman pihan trampoliinilla?

Ulkona nukkuminen onnistuu joskus poistumatta omalta tontilta tai edes kerrostalon ulko-ovesta. Suomen Ladun laji- ja tapahtumapäällikkö Juhani Lehto kertoo, että viime syksynä joku osallistui ensimmäistä kertaa järjestettyyn Nuku yö ulkona -tempaukseen nukkumalla parvekkeelle siirretyllä patjalla.

– Jos lähtee ensimmäistä kertaa ulos nukkumaan, oma takapiha taitaa olla turvallisin, Lehto sanoo.

Hän kannustaa myös tutustumaan lähialueen retkikohteisiin. Niitä voit etsiä esimerkiksi Luontoon.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta.

Mikkelin Valkeajärvi. Kuva: Yle / Vilma Ruokoski

2. Pakkaa tulitikkuja useisiin taskuihin

Yöpaikan valinnan jälkeen tiedät, tarvitsetko mukaasi teltan vai onko esimerkiksi laavukangas parempi majoite. Muita tärkeitä yöpymisvarusteita ovat makuualusta ja makuupussi.

Retkellä saatat aina tarvita puukkoa tai tulitikkuja. Lehto suosittelee pakkaamaan tikut vesitiiviisti esimerkiksi sulkeutuvaan pakastepussiin ja ottamaan mukaan useamman kuin yhden askin.

– Takin taskussa voi olla yhdet ja repussa parissa kolossa toiset askit. Jos yksi kastuu, on toinen vaihtoehto mukana.

Tulentekovälineitä tarvitset ruuanlaitossa, ja ne voivat olla myös turvallisuusasia.

– Jos kastut ja vaatteita pitää saada kuivaksi, se onnistuu nuotiolla.

Tulta tehdessä on aina muistettava, että avotulen teko maastoon on sallittu vain maanomistajan luvalla. Ennen iltatulia on myös tarkastettava, onko alueella voimassa metsäpalovaroitus. Varoituksen voimassaoloaikana avotulen teko on kiellettyä myös rakennetuilla tulipaikoilla. Tästä linkistä voit tutustua tarkemmin tulenteon ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun).

3. Retkellä herkkukin on tavallista herkullisempi

Eväät ovat tärkeitä retkellä. Eväitäkin tärkeämpää kuitenkin on, että varaat mukaasi riittävästi juomavettä. Lyhyelle retkelle veden voi kantaa mukana, ja luonnonvesien käyttö on retkeilijän omalla vastuulla. Turvallinen keino puhdistaa vesi maastossa on keittää sitä muutaman minuutin ajan.

Kun valitset yöretkellesi eväitä, mieti haluatko valmistaa ruokaa vai otatko mukaan valmiit syötävät tai retkimuonapusseja. Lehto suosittelee käyttämään kestoastioita, koska ne ovat kertakäyttöastioita ekologisemmat.

Hän myös vinkkaa, että retkelle kannattaa aina ottaa mukaan hieman herkkuja.

– Ulkoilma ja nälkä ovat kaksi parasta maustetta ruokaan.

4. Pakkaa pipo sivutaskuun

Vaikka retkelle lähtiessä olisi shortsisää, voi Suomen suvi yllättää viileydellään. Mukaan kannattaa pakata pipo, hanskat ja villapaita. Vaatekertoja valitessa on syytä huomioida sää, mutta yhden asun Lehto pakkaa mukaansa vaikka ennuste lupaisi poutaa.

– Jos ei ole talviretki, otan aina sadeasun mukaan. Se suojaa myös tuulelta.

Pakkaa mukaan aina myös vaihtovaatteet.

5. Vaali jokamiehenoikeuksia

– Jokamiehenoikeuksia on käytettävä oikein, jotta ne säilyvät, Lehto sanoo.

Jokamiehenoikeudet sallivat liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa sekä esimerkiksi poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja. Voit testata tietosi jokamiehenoikeuksista tällä testillä ja kerrata oikeudet esimerkiksi täältä (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Mari Vesanummi / Yle