Jopa puolet huvilakaupoista solmitaan "kuivan maan mökeistä" – maakunnittaiset erot suuret

Iso osa kesämökin ostajista ei pidä omaa rantaa välttämättömänä tekijänä huvilakaupoista päätettäessä.

Natasa Anttilalla on kuivan maan kesämökki Karkkilassa. Etualalla kävelee venäjänbolonka Nuttu-herra. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Iso osa kesämökin ostajista ei pidä omaa rantaa välttämättömänä tekijänä kaupoista päätettäessä. Keskimäärin noin joka kolmas loma-asuntokauppa solmitaankin niin sanotusta kuivanmaan mökistä. Osuus on pyörinyt samoissa koko 2000-luvun ajan ja kuluva vuosi on sujunut samaan tahtiin.

Mutta maakunnittaiset erot ovat suuret. Suhteellisesti eniten kuivan maan mökkikauppoja tehdään Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessa. Osuus kaikista maakunnan mökkikaupoista on niissä jopa puolet.

Vähiten niitä tehdään Etelä-Karjalassa ja Kainuussa. Ylipäätään Järvi-Suomessa harva ostaa huvilan ilman vesistönäkymää. Oheisesta taulukosta voi katsoa maakunnittain kuivan maan mökkien osuuden tehdyistä kaikista huvilakaupoista vuonna 2016. Tilanne ei ole juuri muuttunut kymmenen vuoden takaisesta, vuodesta 2006.

Hintaero jopa puolet

Suuri tekijä kuivan maan mökkien suosiolle on rantamökkiä selvästi edullisempi hinta. Maanmittauslaitoksen kauppahintatilaston mukaan ero voi olla jopa puolet. Esimerkiksi viime vuonna rantamökin keskihinta oli  kaava-alueella 96 500 euroa, kun kuivan maan mökin sai 55 000 euron keskihinnalla. Haja-asutusalueella rantamökin sai 75 000 euron keskihinnalla ja kuivanmaan mökin 37 000 eurolla.

– Kuivan maan mökissä totta kai se hinta on alhaisempi, kun ei ole rantaviivaa. Myös ympärivuotinen asumismahdollisuus on se, mikä kuivan maan mökeissä ihmisiä kiinnostaa, sanoo kiinteisönvälittäjä, toimitusjohtaja Mia Majasalmi Lohjan Kiinteistömaailmasta.

Kuivan maan mökkien suosio kuitenkin vaihtelee suuresti maakunnittain. Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla jopa puolet huvilakaupoista solmitaan ei-omarantaisista loma-asunnoista. Järvi-Suomessa taas harva kelpuuttaa kuivan maan mökin.

– Tällä hetkellä suurin kuivan maan mökin ostajaryhmä on keski-ikää lähestyvät pariskunnat tai sitten yksinäiset naisihmiset, jotka ostavat sen puutarhan miesten moottoripyörän sijaan, Majasalmi arvioi.

Kuopio nousi kärkeen

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kaikkiaan 502 900 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta on Kuopio 10 700 mökillään. Kuopio nousi suosiokärkeen ohi toissavuoden ykkösen Mikkelin. Näiden jälkeen eniten kesämökkejä on Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa.