Apulaisoikeuskanslerista tulee väliaikainen oikeuskansleri

Tuomas Pöysti aloittaa oikeuskanslerina vasta ensi vuoden alussa.

oikeuskanslerit
Lakikirja.
Yle

Apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale nousee heinäkuun alusta loppuvuodeksi oikeuskansleriksi. Valtioneuvosto esittää tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, että hän nimittää Hiekkataipaleen tehtävään.

Uudeksi oikeuskansleriksi tulee sote-uudistusta vetänyt aliovaltiosihteeri Tuomas Pöysti, mutta hän aloittaa tehtävässä vasta ensi vuoden alussa.

Edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka jäi eläkkeelle huhtikuun lopussa. Uuden oikeuskanslerin oli tarkoitus aloittaa tehtävässä jo toukokuun alussa, mutta nimitys viivästyi.

Hiekkataipaleen paikalle määräaikaiseksi apulaisoikeuskansleriksi valtioneuvosto esittää oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakosta.

Valtioneuvoston oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin laillisuusvalvoja. Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta.

Käytännössä valvonta tapahtuu niin, että oikeuskansleri tarkistaa valtioneuvoston yleisistuntojen ja tasavallan presidentin asiakirjat etukäteen.