Kansallispuvun osia sopii yhdistää arkivaatteisiin – ennätysmäärä pukuja esillä Jyväskylässä

Asiantuntijan mukaan puvun osien arkikäytössä tulee muistaa arvokkuus.

kulttuuri
Mallinukkejen päällä iso kirjo kansallispukuja Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.
Suomen Kansallispukukeskuksen Taina Kangas kertoi Aamu-tv:n haastattelussa, millainen rooli kansallispuvuilla nykyään on.

Suomessa on poikkeuksellisen rikas kansallispukuperintö. Kaikkiaan Suomessa on noin 400 kansallispukumallia, joista vajaa puolet on peräisin ruotsinkieliseltä alueelta.

Kansallispuvut ovat asiantuntijoiden kokoamia uusintoja perinteisistä juhla-asuista. Ne voidaan jakaa karkeasti länsisuomalaisiin ja karjalaisiin pukuihin. Uusia kansallispukuja syntyy yhä, ja kansallispukujen osia voi hyödyntää myös nykypukeutumisessa.

–Kiinnostusta on ainakin. Nuoret ihan mielellään ottavat vaikka vain yhden puvun osan käyttöönsä ja yhdistävät sitä sitten nykypäivän vaatetukseen, Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas kertoo.

Esimerkiksi puvun koruja voi Kankaan mukaan hyvin käyttää arkena. Hän kuitenkin toivoo ihmisten muistavan kansallispuvun olevan juhlapuku.

–Kyllähän sitä soisi, että puvut olisivat aina arvonsa mukaisessa käytössä.

Kansallispuvut esillä Jyväskylässä

Suomen käsityön museossa Jyväskylässä avattiin toukokuussa Suomalainen kansallispuku -näyttely, jossa pukuja voi käydä ihailemassa joulukuuhun saakka.

Nyt viikonloppuna kansallispuvut heräävät eloon, kun Paviljongissa pidetään Karjalaisten kesäjuhliin liittyen Kansallispukukavalkadi. Se kerää eri seutujen puvut yhteiseen näytökseen lauantaina.

Kansallispukukonsultti Taina Kangas käy läpi eri pukujen erityspiirteet sekä selventää kansallispukujen ja kansanpukujen eroja. Näyttävällä pukukirjolla juhlistetaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.

Yle Jyväskylä on tapahtumassa paikan päällä ja lähettää näytöksen Yle Areenassa klo 13:25 alkaen.